MotoNews.pl

[ccs]Przegrzewanie się silnika.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprawa wygląda tak kupiliśmy dzisiaj cc w którym nie działał wskaźnik temperatury , sprawa conajmniej dziwna.??Po przejechaniu około 30km woda ze zbiorniczka znikała , para buchała tu i tam , wiatrak się nie załączał , więc spieliśmy go na krótko (thx bartuś). Po tym , dało się jechać odcinkami 15km spokojnej jazdy , sprawdzenie poziomu wody lecz cały czas się gotowała .Gdzie szukać i od czego zacząć??

Pisał LukaszC.

dzisiaj bylo goraco- zakamieniona chlodnica, wiatraczek, termostat...
Ogolnie ja to samo mialem po zakupie u siebie-zmienilem plyn chlodzacy, pompe wodna i juz wyrabiala sie temp.

czujnik wiatraka pewnie..

gdzie jest czujnik od temperatury?? zróbcie jakąs fotke silnika od góry i wklejcie

Skoro z wlaczonym wiatrakiem nie wydalalo, to w/g mnie termostat sie nie otwiera calkiem. Ewentualnie chlodnica zasyfiona, ale mowiles, ze z chlodnicy wychodzi chlodniejsza woda juz, wiec ja postawilbym na termostat.
Co do czujnika temperatury, to wystaje na dole z glowicy pod wyjsciem odmy z pokrywy zaworow
P.S.Nie ma za co

bart może dasz rade wpaśc do nas koło 17 / Lukasz

Bede

termostat i kamien w ukladzie, poza tym ccs maja to do siebie ze sie grzeja, mala chlodnica powoduje ze uklad nawet jak jest sprawny to wyrabia z lekkim trudem

temperatura działa ktoś odpiął kabel od czujnika ale dalej nie włącza się wentylator.

To, ze sie nie wlacza, to jak owz zdaje sie napisal, ze termiczny wlacznik wentylatora poszedl sie kochac.

proponuje nastepujace kroki

1. kupic nowy termostat, odpowiednia ilosc borygo i nowy czujniczek temperatury

2. 2-3 litry octu

przeplukac wsyztsko zagotowanym octem. najlepiej tak zeby wyplukac caly uklad wraz z nagrzenwica. zagotowany ocet bez cienczenia wlac w uklad i spuscic po chwili i tak pare razy. Ja tak robilem przy skladnaiu swapa - ocet puscil to co woda nieruszala (wylatywala czysta).

wymienic do pewnosci cuzjniki itemorstat - zalac borygo.

jak dla mnie to padła uszczelka pod głowica, ogrzewanie działa?

Padl termostat, wyciagnelismy go do czasu kupna nowego, zeby czopek mogl sie polansowac
No i wlacznik wentylatora tez padl.
A z czujnika temperatury zsunal sie kabelek tylko

A gdzie kurfa foty

Nie bylo boskiego alvaro i nie mial kto cykac fotek nowej fury