Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2006-06-24 19:35:51 Zrobiles wczesniej cos wiecej niz zalozenie hamulcow tarczowych do samochodu? |
zidan krak | 2006-06-24 19:42:42 Zuraw
Narazie jest tylko silnik i skrzynia,szukam budy. Ps.napisz cos wiecej,co o tym sadzisz. |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2006-06-24 19:43:56 Sądze,ze skończy sie na sądzeniu |
![]() RUFF 126p i.e Poznań | 2006-06-24 20:21:32 Kocham to forum ![]() |
![]() Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2006-06-24 20:54:28 Ej panowie zaczynacie odpisywac jak na IQ. A to forum sie jakos chyba stara wyzej plasowac co?
Zidan, nie wiem czy z tego forum ktos rozpracowywal takie wynalazki ale nic nie stoi na przeszkodzie zebys byl pierwszy ![]() ![]() Lapek |
zidan krak | 2006-06-24 22:39:10 RUFF-Cos zamotałeś i nie zabardzo wiem oco ci chodzi
Lapek-nie dziekuje. HEMIGTX-Wypowiedz sie co ty myslisz o tym swap-ie Moze mi ktos napisac koszty rejestracjii?? |
![]() DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2006-06-24 23:01:06 Taa,.. już widzę minę diagnosty na SKP: ![]() ![]() i texty typu: "a co to takie nieduże z tylu jak się klape otworzy??" A tak powaga to masz już jakieś zaplecze jeśli chodzi o doświadczenie w tego typy robocie? Bo jak nie, choć przyznaje pomysl dobry, to nie bardzo widzę jego wykonanie ![]() |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2006-06-24 23:08:13 Jakby niepatrzec Szwagierczak tez kiedys upalalmalcem z silnikiem motocyklowym.Dawalo to rade ![]() Tylko czy masz na tyle checi,czsu i kasy zeby cos takiego zrobic? No wlasnie,majac 100pomyslow na minute tylko jeden moze wypali. Ja zycze powodzenia i mam nadzieje,ze cos z tego jednak bedzie. |
![]() blokus PF126p Sieroszewice | 2006-06-24 23:16:24
Smart na motocyklowym silniku: smart smart2 Co do skrzyni od skody 105 to nie slyszalem ale podobno z jakiegos Audi jest mala i w Z1 KRZYS jest zamontowana. Z1 KRZYS VFR Widzialem kiedys zdjecie malucha z silnikiem od motocykla na siedzeniu pasazera, a zamiast maluchowego silnika byl most z 125p hamulce przednie z motocykla MZ. Generalnie to google ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-06-25 16:30:39 Po pierwsze do powitań mamy osobny temat, ale to jeszcze ujdzie bo w sumie przy okazji.
Po drugie należałoby zaznaczyć w temacie, że chodzi o silnik motocyklowy - większość osób ze swap'ami tutaj ma silniki FIAT'a 1108ccm, ewentualnie 1116ccm więc jak ktoś widzi taki temat to myśli, że o takie chodzi i nie wchodzi ![]() Po trzecie lecimy dalej z problemem... Po trzecie "swap" to nie jest skrót więc piszemy jak każdy inny wyraz, bez kropek (S.W.A.P.).
No tutaj masz mistrzostwo świata. Nie zdziw się jak będzie ten fragment przytaczany w wątkach typu "Dowcip" na różnych forach. Nie wiem jak można chociaż przez chwile w ogóle pomyśleć, że skrzynia ze starej skody podejdzie do wysokoobrotowego silnika motocyklowego - widziałeś kiedyś motocykl i samochód od spodu ![]() ![]() Poza tym w kolejnym poście piszesz:
Więc już zupełnie nie rozumiem - masz ten silnik i skrzynie i dalej nie widzisz, że to pasuje jak śmigło do kombajnu lub brona talerzowa do Hariera? ![]() Po takim wejściu jak dla mnie raczej nie ma szansy, żebyś zbudował coś takiego i to by jeździło ale jak chesz to rób. Podsumowując zacytuje tylko kolegę:
Pomijajać konstrukcje tego zdania (z góry zakładam, że masz dyscośtam więc już sie nie tłumacz) to budować można wszystko, jedynymi ograniczeniami jest dostępność środków na finansowanie takich przedsięwzięć. Dostałeś link do Smarta z silnikiem motocykla, ktoś wspomniał o Szwagierczaku, był link to tego malucha na stronie klubowej.
Zarejestrowanie to żaden problem - wystarczy zaprzyjaźniona/polecona stacja diagnostyczna lub troche $$ extra, a najlepiej jeśli obie opcje występują razem, wtedy przejdzie prawie wszystko.
Góra Św. Anny? Automobilklub Wielkopolski, Szwagierczak, Maaluch z silnikiem Hondy...! ![]() Na koniec moja złota myśl odnośnie rejestrowania - ponieważ większe masz szanse na zarejestrowanie tradycyjnego słopa posadź tam na flanszy tradycyjny silnik samochodowy o zbliżonej lub ewentualnie większej pojemności (od tego moto) jak inni mają i jak już będziesz miał tą pojemność w papierach to wsadzaj sobie nawet dwie 500-ki po jednej na koło. Tylko lepiej żeby nie było że w dowodzie 1108, a ten GSX ma 1130 np. bo mimo że to ten sam przedział w OC to głupi misiek sie może czepić. Ale w sumie to nie jest w stanie sprawdzić pojemności co do ccm więc luuzik. Idąc tym tropem najlepiej wsadzić sobie jakąś mocną 650-ke - w ogóle nie idziesz przerejestrowywać ![]() ps. Jak będziesz rozmawiał z tą swoją skrzynią od Skody to zapytaj się jej jakie są jej poglądy na temat >10krpm ![]() ps2. Sprzęgło od Skody czy od tego moto? ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-06-25 16:32:22 ] |
![]() DAWCY 126 1242ccm Żywiec (Bystra) | 2006-06-25 17:44:49
Nie wziąleś tylko pod uwagę faktu że maluch sam w sobie waży "troszkę" więcej niż motocykl i ma inne przelożenie ![]() Race ma rację: nie ma co kombinować i świrować z motocykielami tylko wsadzać klasyczne jednostki (a przynajmniej z auta). Wlosi bawią się w takie coś ale zauważcie że nie jeżdżą nimi "do kościola czy pod market". Na moje oko masa energii psu w d.pe ![]() |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2006-06-25 18:10:47 bierz i rob nie sluchaj innych bo co chwila ktos ci powie ze sie nie da, ze to bez sesnu szkoda kasy zdrowia i inne takie duperela...
jak masz czas i dobre nerwy to sie zabieraj za robote a nie trac czasu na forum. jak skonczysz to wklej pare fotek i filmikow i bedzie git. jakis taki dobry cytat byl na to " jak wszyscy mowia ze sie tego nie da zrobic to przychodzi taki jeden ktory o tym nie wie i to robi..." bazuj sie na tym reszta pojdzie gladko. sekwencje masz gotowa wstecznego nie potrzeba ![]() z napedem cos przyzezbisz tarcze zalozysz, z zamocowaniem silnika nie bedzie problemu. uklad chlodzenia to pikus walkowany przez wszystkich. (chyba ze silnik chlodzony powietrzem to problem praktycznie znika) prawda jakie to latwe???? brac sie za robote ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2006-06-25 19:20:47 z tego co pamietam to takich projektow zrobionych bylo juz kilka tylko na przelomie kilkudziesieciu lat.byl maluch z dwoma skrzyniami.jedna samochodowa,druga motocyklowa.jedna sie ustawialo, na drugiej zmienialo przelozenia.to pierwsze.druga sprawa.usiadz sobie wygodnie i wez pod uwage takie rzeczy:
1 mam duzy garaz w którym przez pol roku bede to robil przy pomocy narzedzi które mam w posiadaniu czyli: kompresor migomat szlifierki wiertarki wselkiego rodzaju narzedzia pozostale (i nie mowie o komplecie kluczy z castoramy) 2 nie mam ww narzedzi,bede robil po trochu a co nie dam rady zlece mechesom w pierwszym przypadku przygotuj na dziendobry 10000 złotych choc sadze ze to kwota i tak za mala w drugim przypadku celuj w okolo 20000 złotych i z gory wiadomo ze auto nie bedzie dzialac tak jak nalezy,bo jak kilka osob robi auto to.... powody tego są takie,ze jedyne co masz to silnik i skrzynia,nie masz nawet auta!!!poza tym ze komjpletnie cale auto musisz przygotowac pod takie przedsiewziecie,tzn.zrobic calkowity remont blacharki i dodajac cala mase wzmocnien i przerobek,pomalowac, to do tego jeszcze wez pod uwage ze beda ci potrzebne takie rzeczy jak sportowe amory,sprezyny,hamulce i kupa jeszcze innych rzeczy ktore bedziesz musial wsadzic do tego auta zeby w ogole mozna bylo nim bezpiecznie jezdzic. Kaza wpakowal kupe kasy w auto,ktore robi od kilku lat i pomimo tego ze juz jezdzi to ciagle cos w nim nie gra,a to czlowiek z duzym zapleczem i doswiadczeniem w budowaniu takich wynalazkow (a szczegolnie jego ojciec) wiec dobrze sie zastaonow na co sie porywasz bo jak dobrze pamietam to jestes gdzies siodmy w ciagu dwoch lat ktory taki pomysl mial i skonczylo sie n pomysle.nie mniej jednak zycze ci powodzenia i daj boze zeby ci sie udalo |
![]() bizer_trikolor F&F Wolny Słuchacz :) DrutKar 652 Toruń | 2006-06-25 19:26:03 teoretycznie silnik motocyklowy podpinamy pod obojetnie jaką skzrynke od samochodu przednionapędowego i wsadzamy w centrali. biegi działają tylko w skrzyni motocyklowej a samochodowa by służyła tylko do zmiany kierunku obrotów czyli wywalam wszystko tak, zeby działało jedno pzrełozenie w przód i jedno w tył. mamy odrazu mechanizm różnicowy, chyba łatwiej pzrełozenie zmienić głowne bo przekładnie walcową łatwiej dorobić niż kątową. tylko kwestia dobrania przełozen odpowiednich
kiedyś z rejsem rozważaliśmy różne opcje siedząc nocami przy kompach, ale teoria to jedno a praktyka drugie. jakbym miał zaplecze finansowe to bym sie pokusił o takie coś ale zacząć ,rozgrzebac i nieskończyć to tak niewypada troche ![]() |
krist7 Przemyśl | 2006-06-25 19:52:19 jak masz zapał umiejetności zaplecze i kase to wkładaj, nie ogladaj sie na marudy którym zawsze pod górke. Natomiast jeśli nie masz któregoś z powyższych, albo przynajmniej mnóstwa kasy to daj sobie spokój bo sończy sie frustracją. Poszukaj w necie takiej strony włoskiej o wyścigach aut z silnikami motocyklowymi, kosmos!!!
Kolesie wstawiają centranie silniki 1000-1300ccm i dają napęd na tył do wszystkiego od 126p przez cc, 106, clio i wieksze ![]() [ wiadomość edytowana przez: krist7 dnia 2006-06-25 19:54:30 ] |