MotoNews.pl

Które radio cb?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam zamiar kupić radio cb do 400 zł. Kompletnie się na tym nie znam więc będę kupowała radio w sklepie. W jednym sklepie zaproponowano mi alana 100 + antena + montaż =390 zł, w drugim uniden 510 pro + antena midland (magnesówka) + montaż =460 zł.
Prosze o radę które radio kupić, osobiście zauważyłam tylko taka różnicę, że alan ma AM/FM a uniden tylko AM ale nie bardzo wiem co to znaczy.
Proszę o radę

W piatek kupilem na Allegro Alana 100 Plus z anteną magnesową 18-244 Midland. Mam skode fabia. Na miejscu zestrojno ją i od razu ruszyłem w drogę. Przejechałem ok. 400km (Bytom, Zakopane, Kraków, Katowice, Gliwice) non stop nasłuchując i i jestem ROZCZAROWANY. Nie wiem, gdzie szukac powodów, ale
1. odbierane sygnaly byly slabe, ledwo słyszalne
2. mialem mnostwo szumow, ktore eliminowalem za pomoca pokretla Squelch - momentami nie slyszałem zupełnie nic - ani szumów, ani powiadomień. Oczywiście nie ustawiałem pokrętła na max...
3. udalo mi sie jedynie kilka razy "puscic" coś w eter z odpowiedzia (ktos mnie uslyszal, eureka...)
4. z rzadka słyszałem wyraźnie i bez szumów...

Zastanawiam sie, co z tym fantem zrobic...moglby mi ktos poradzic (jestem zupelnie zielony). Czy:
a) mam zmienic antenę? czy w tym przypadku zmiana anteny pomoże? Nie za bardzo mogę wiercić dziury w aucie (służbowe), a po jednym dniu jazdy z magnesówką mam już na dachu ewidentne ślady porysowania...czy zmiana anteny pomoże? jeśli zmienić antenę to na jaką?
b) zmienić cały sprzęt? Jeśli tak, to na jaki? Przeczytałem mnóstwo postów i część optuje tu za Unidenem 520, 510 z anteną President Maryland.
Najbardziej zależy mi na czystym odbiorze i stosunkowo dużym zasięgiem (2km to raczej za mało...) no i oczywiście na tym, aby można było z kimś bez żadnych problemów wymienić się informacjami na temat warunków na drodze. W tej chwili gdybym miał komuś podać opinię na temat zestawu, który kupiłem (alan 100 plus z anteną 18-244 Midland -> większego shitu nie ma).
Wśród moich znajomych nikt nie ma CB radia, więc zwracam się z prośbą do prefesjonalistów tutaj...
Pozdrawiam

Alan 100 plus z anteną magnesową 18-244 Midland = PORAZKA

Gorzej nie mogles chyba wybrac. Radia kupuje sie tylko Presidenta, ew. Unidena 520xl bo reszta o szumofony, a jesli chodzi o anteny to wazne sa parametry, bo radia ci praktycznie zasiegu nie zwieksza bo do mobila wymagana jest moc 4 Watów i przewaznie maja wszystkie takie same moce.

Jezeli chcesz sie wglebic w temat CB i chcialbys zmienic sprzet to zapraszam do Zabrza do goscia ktory zaklada i serwisuje radyjka profesionalnie, lecz najlepiej jak wczesniej zaopatrzysz sie w sprzet lepszej klasy. Jezeli cos cie interesuje to pisz na priva.

AM - czestotliwosc ktorej uzywamy w Polsce
FM - ----------------------- uzywamy za granica

Radyjko Uniden 520xl mozna kupic juz od ok. 300zl
Do tego dobra antenka AT-71 Magnum za ok.100zl
Caly montarz ze strojeniem w okolicach 50zl

Przy tym zestawie mozna byc naprawde zadowolonym

Dziękuję za odpowiedź i pomoc. Kontaktuję się na privie. A co określenia SZUMOFON - zgadzam się w 100% -> Alan 100 Plus + Midland 18-244 = totalna porażka...
"Mądry Polak po szkodzie..." oby po szkodzie był mądrzejszy...

Pozdrawiam

Cytat:
2006-06-25 16:17:22, adams7 pisze:
W piatek kupilem na Allegro Alana 100 Plus z anteną magnesową 18-244 Midland. Mam skode fabia. Na miejscu zestrojno ją i od razu ruszyłem w drogę.

Zestrojono Ci antenę ale często radia kupione na allegro są źle zestrojone w zera. Ci co mają szumofony często tego nie wiedzą że są o 5 kHz z boku tylko narzekają na mały zasięg. Ponieważ ja mam dość wąskie radia z płynną regulacją częstotliwości to często muszę się dostrajać do każdego rozmówcy indywidualnie żeby móc zrozumieć o co on pyta . Jest to wnerwiające i często nie chce mi się kręcić gałką więc nie odpowiadam takim co stoją z boku, potem taki palant klnie na kanale że mu nie chcą odpowiedzieć na jego pytanie.

Gdy nie wiesz czy jesteś prawidłowo słyszalny to wystarczy grzecznie poprosić osoby które mają dobre radia żeby określiły czy jesteś prawidłowo zestrojony w zerach i czy masz czystą modulację. Jeśli usłyszysz że są kłopoty z odbiorem to udaj się do serwisu i poproś o przestrojenie radia i sprawdzenie mocy nadawczej. Często zamiast 4W radia mają ok. 2 W mocy.

moc wyjsciowa to defekt fabryczny koncowek mocy poniewaz takie sa montowane w CB i nie maja takiej mocy jak powinny , a do tego kazde radyjko ma inna moc. Tak samo ma sie to do czestotliwosci gdzie maja one lekkie odchylenia od prawidlowych.

adams - bo sprawy maja sie tak... jak chcesz zablysnac czyms nowym, to nalezy najpierw poznac teorie (przynajmniej ja tak robie), najprostsza forma zglebiania wiedzy teoretycznej jest przejrzenie forum... wiem, wiem dziecinko - jest tego sporo... coz, poswiecilbys dwa wieczory i mialbys jako taki zarys tematu, na ktory "sie rzuciles"... - nienawidze moralizowac, ale teraz robie to z dzika radoscia...
ja, na ten przyklad, na "sibi" chodze od niecalego miesiaca, i juz pierwszego wieczora wiedzialem, ze alany za 2 stowy to bajer dla laski obok i szumy w eterze... - jakbys wlazl na anteny - to bys wiedzial, ze midland 18-244 - to totalny szmelc... - no ale ty jestes max bogaty i teraz bedziesz placil podwojnie - bo ja np nie wyobrazam sobie "tuningu" tego zestawu - musisz po prostu kupic sobie nowe radio (jak radzili president, badz uniden (520 - jesli chcesz eliminowac smieci eterowe), no i antenka - to podstawa - ja lece na drugim presidencie (teraz ml-145) - i uzywasz w eterze,,, a nie tylko szpanujesz

druga sprawa: jerry - jak cie lubie, tak cie "zjebie" - dlaczego nazywasz palantem kogos, kto nie ma mozliwosci sprawdzenia, badz prozaicznie nie wie, ze ma tak banalny problem z zerami... to ze allegro generuje chinskie smieci - MY wiemy od dawna, a obrzucac szambem bogu ducha winnych ludzi, ktorzy moga (bo maja takie prawo) o tym nie wiedziec... p jak przepraszam sie nalezy

[ wiadomość edytowana przez: gokyu dnia 2006-06-27 15:49:37 ]

Cytat:
2006-06-25 16:17:22, adams7 pisze:
W piatek kupilem na Allegro Alana 100 Plus z anteną magnesową 18-244 Midland. Mam skode fabia. Na miejscu zestrojno ją i od razu ruszyłem w drogę. Przejechałem ok. 400km (Bytom, Zakopane, Kraków, Katowice, Gliwice) non stop nasłuchując i i jestem ROZCZAROWANY. Nie wiem, gdzie szukac powodów, ale 1. odbierane sygnaly byly slabe, ledwo słyszalne 2. mialem mnostwo szumow, ktore eliminowalem za pomoca pokretla Squelch - momentami nie slyszałem zupełnie nic - ani szumów, ani powiadomień. Oczywiście nie ustawiałem pokrętła na max... 3. udalo mi sie jedynie kilka razy "puscic" coś w eter z odpowiedzia (ktos mnie uslyszal, eureka...) 4. z rzadka słyszałem wyraźnie i bez szumów... Zastanawiam sie, co z tym fantem zrobic...moglby mi ktos poradzic (jestem zupelnie zielony). Czy: a) mam zmienic antenę? czy w tym przypadku zmiana anteny pomoże? Nie za bardzo mogę wiercić dziury w aucie (służbowe), a po jednym dniu jazdy z magnesówką mam już na dachu ewidentne ślady porysowania...czy zmiana anteny pomoże? jeśli zmienić antenę to na jaką? b) zmienić cały sprzęt? Jeśli tak, to na jaki? Przeczytałem mnóstwo postów i część optuje tu za Unidenem 520, 510 z anteną President Maryland. Najbardziej zależy mi na czystym odbiorze i stosunkowo dużym zasięgiem (2km to raczej za mało...) no i oczywiście na tym, aby można było z kimś bez żadnych problemów wymienić się informacjami na temat warunków na drodze. W tej chwili gdybym miał komuś podać opinię na temat zestawu, który kupiłem (alan 100 plus z anteną 18-244 Midland -> większego shitu nie ma). Wśród moich znajomych nikt nie ma CB radia, więc zwracam się z prośbą do prefesjonalistów tutaj... Pozdrawiam

To ze radyjko ma byc sprawne to wiadomo, nie przejmuj sie tym ze to alan100, to tez spoko radyjko ale......antena....to jest podstawa!!! teraz nawet jakbys podłączył twgo Unidena to uwierz mi ze nic lepiej bys nie usłyszał i ciebie tez. Poprostu zainstaluj antenę nie na magnes, bo te na magnes to nie są anteny tylko gówna co wyglądać ma jak antena do CB. Chociaz kup uchwyt na bagażnik i antenę długą i nie za 50zł tylko chociaz za 150-200zł Nalezy to prawidłowo zestroić i zobaczysz ze bedzie super. powodzenia.

motokoles - co ty chrzanisz... a slyszales o antenach serii ML??????
czy paski w twym dresie juz ci supelnie zamotaly zwoje...

presidenty, sirie, midlandy - ML-145 - jak najbardziej do mobila, i brzmi i wyglada fachowo...

Choć staram się ograniczać używanie słów typu "chrzanisz" to tym razem rzeczywiście muszę zawtórować koledze: motokles chrzanisz!
Jest cała masa bardzo dobrych magnesówek to po pierwsze. A po drugie Alan 100+ to nie jest jak napisałeś "spoko radyjko", to jest wręcz wzorcowy przykład szumofonu. Jedno z najsłabszych CB jakie można kupić na nszym rynku.
Pozdrawiam!

MacTB - wnioskuje z opisu, ze kolega motokoles jest raczej nasluchowcem, anizeli cb-radiowcem - taki sie nie odezwie gdy go wolaja, a sam co 5 km (bo na wiecej mu sprzet nie pozwoli) wola rozpaczliwie: "jak drozka z... do..." - typowy przyklad kogos, komu w temacie "sibi" gdzies tam dzwony bily, tylko nie wiedzieli gdzie...

szkoda... bo dzieki takim w eterze jest jak jest...

Cytat:
2006-06-27 09:02:55, gokyu pisze:
-jerry - jak cie lubie, tak cie "zjebie" - dlaczego nazywasz palantem kogos, kto nie ma mozliwosci sprawdzenia, badz prozaicznie nie wie, ze ma tak banalny problem z zerami... to ze allegro generuje chinskie smieci - MY wiemy od dawna, a obrzucac szambem bogu ducha winnych ludzi, ktorzy moga (bo maja takie prawo) o tym nie wiedziec... p jak przepraszam sie nalezy . Takich tekstów słyszałem już kilka.

Normalny człowiek prosi o radę a nie bluzga na kanale gdy usłyszy słowo prawdy .

Zgadzam się z kolegami gokyu i MacTb w 100% jesli chodzi o magnesówki.Mam presidenta ml-145 a na trasie zasięg przynajmniej 20 km.I niech ktoś mi powie dlaczego niby magnesówki sa gorsze od stałek?Jedynie z tymi radiami kupionymi na Allegro to koledzy troche przesadzacie.Ja kupułem 520xl i wszystko smiga idealnie.Nawet koles z serwisu w Lublinie który stroił mi antene przyznał ze jakos mało szumi to rzdio ja jestem zadowolony na maxa a za cały zestawik zapłaciłem 520zł

Magnesólwki RULEZ
Jestem z wami chłopaki

A ja twierdzę zę dobre radyjko to Uniden Pro 520XL dobrze zestrojony z SUPER powtarzam Super magnesówką Wilson Little Wil chyba najlepsza na rynku a także lepsza od wielu anten przykręcanych.
no to powiedziałem
no...
bo taki zestawik mam i wszyscy się dziwią że tak dobrze słyszany jestem i słyszę w promieniu przynajmniej 10km a nierzadko 20km
no..
to..
nara
ps. pomóżcie wybrać mi teraz do innego autka antenkę zaglądając i głosując na post : Maryland vs Santiago 600
pozdro dla wszystkich mobilnych

Każdy chwali to co ma Rozumiem ze miałes na myśli najlepsza wśród anten do 100cm wysokości, tak? A co do unidena to chyba nikogo nie trzeba przekonywac.Tyle dobrego zostało juz na ten temat napisane.........

[quote]
2006-06-28 00:04:45, Krzychuzzz pisze:
Zgadzam się z kolegami gokyu i MacTb w 100% jesli chodzi o magnesówki.Mam presidenta ml-145 a na trasie zasięg przynajmniej 20 km.I niech ktoś mi powie dlaczego niby magnesówki sa gorsze od stałek?Jedynie z tymi radiami kupionymi na Allegro to koledzy troche przesadzacie.Ja kupułem 520xl i wszystko smiga idealnie.Nawet koles z serwisu w Lublinie który stroił mi antene przyznał ze jakos mało szumi to rzdio ja jestem zadowolony na maxa a za cały zestawik zapłaciłem 520zł Magnesólwki RULEZ Jestem z wami chłopaki

A na stalej podstawie mialbys jeszcze lepiej

Cytat:
2006-06-28 07:50:51, pawel0240 pisze:
A na stalej podstawie mialbys jeszcze lepiej

Ja mam na aucie antenę na stałe i owszem, zgadzam się, że to rozwiązanie jest trochę lepsze jeśli chodzi o osiągi, ale powtórzę już któryś raz: nie każdy chce coś do auta brutalnie przykręcać... Należy być obiektywnym i przyznać, że magnesówki wcale nie są złe i mogą dawać naprawdę bardzo zadowalające zasięgi
Pozdr!