MotoNews.pl

Jak usunac resztki "baranka" z lakieru i plstików?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,wczoraj odebrałem omę od mechanika miał zrobic mi konserwacje podwozia i wyeliminowac ognizka rdzy .Co do samego podwozia nie mam zastrzezeń,ogniska rdzy na podszybiach w drzwiach jak i zam lakier jest ok.Ale jak zobaczyłem jak on poskałdał uszczelki(pokrzywione .podziurawione srubokretem),boczki w drzwiach .....to mnie krew zalała!.Pytanie czym i jak usunac resztki "baranka" z lakieru i plastików(listwy progowe,tylny zderzak)czy jest jakis srodek chem. sprawdzony który nie niszczy nie odbarwia lakieru i plastików??

ps.porada typu:jedź niech ci poprawi nie jest mozliwa ...bo mechanior od wczoraj ledwo widzi na jedno oko ,a i zapoznałem sie blizej z jego psami.....chyba mnie polubiły zwierzaki i moje spodnie....

Polecam Benzyne ekstrakcyjna

Potwierdzam tylko benzyna ekstrakcyjna, nie wchodzi w reakcję i nie niszczy czyszczonych powierzchni. A korzystając z okazji podepnę się do wątku i proszę o podpowiedź jak zdjąć uszczelki z drzwi te pod szybą aby ich nie uszkodzić ? Potrzebuję je zdjąć aby usunąć kilka ognisk korozji i zrobić zaprawki jednak nie mam pojęcia jak się do nich zabrać. pozdrawiam.

Opuść szybę i delikatnie pociągaj za uszczelkę do góry na początku lub na końcu drzwi. Siedzi ona na wcisk w rynience i ma takie charakterystyczne metalowe ząbki. Uważaj tylko aby jej nie odkształcić za mocno, bo potem bedzie brzydko wyglądać. Oczywiście przy wkładaniu na miejsce uszkadza lakier tymi ząbkami Co oczywiście prowadzi do korozji. Najlepiej przed włożeniem uszczelki spryskać ją woskiem oraz spryskać rynienkę, wchodzi wtedy łatwo i tak szybko rdza nie żre.

idąc "za ciosem' ...czy ktos wie gdzie moge dostac te uszczelki do omy B kombi na przednie drzwi i ile one kosztuja kosztują ?...