MotoNews.pl

Dach cabrio - zapobieganie blaknieciu od slonca?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszperalem troche na forum ale jakos wydaje mi sie ze nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie posty ktore udalo mi sie odszukac dotyczyly dachow skóropodobnych... i ich konserwacji zimowej..
Natomiast ja posiadam materialowy dach (dach byl wymieniany przez poprzedniego wlasciciela na nowy... pewnie jakis tani

Jego kolor nie jest czarny, a jeszcze jakis czas temu wydaje mi sie ze byl... juz sam nie wiem czy tylko mi sie wydaje, czy tez blaknie mi zwyczajnie od slonca i robi sie coraz jasniejszy...

Czy taki materialowy dach mozna czyms zabarwic?
Czy sa jakies preparaty zapobiegajace wyblaknieciu od slonca?

i inne pytanie - czym taki dach myc? bo jakos go nie moge domyc szczotka i plynem do mycia samochodu zabardzo, mam takie jakies paski czarne w niektorych miejscach, nito przetarte lekko, nito brudne... wyglada na to, ze od skladania takie cos mi sie zrobilo...

no gdzie sie podziali wszyscy wlasciciele cabrio? wakacje nad morzem?

ja też mam taki gówno warty materiał i też mi blaknie ale olałem sprawe bo nic nigdzie nie znalazłem chyba trzeba sie pogodzić

no cos musi sie dac zrobic.. jutro musze poszukac w sklepie jakims czegos do malowania materialow bo zdecydowanie mi zblakl, zajrzalem na jego wewnetrzna strone i jest czarna... a z wierzchu jest juz strasznie szara... te kilka ostatnich dni niezle go rozlozylo jak stal przed domem...

jest specjalny środek do impregnacji dachód cabrio , jak znajdę linka to wrzucę

jest tutaj TU !!!!

[ wiadomość edytowana przez: ZajaC23 dnia 2006-06-27 08:51:18 ]

albo tu trochę droższy TU !!!!

A tak apropo dachu cabrio szukam dobrego tapicera do zamontowania nowego dachu w escorcie gdzies z centrum Polski, może sie ktoś orientuje , jeśli tak to proszę o info

[ wiadomość edytowana przez: ZajaC23 dnia 2006-06-27 09:26:52 ]

no spoko, dzieki za link, szkoda ze wczesniej tego nie uzywalem
a istnieje jakis patent na przywrocenie koloru wyblaknietemu dachowi? bo ten srodek widze ze tylko ochrania? koloru raczej juz nie zwroci?

Cytat:
2006-06-27 11:20:49, _Maly_ pisze:
no spoko, dzieki za link, szkoda ze wczesniej tego nie uzywalem a istnieje jakis patent na przywrocenie koloru wyblaknietemu dachowi? bo ten srodek widze ze tylko ochrania? koloru raczej juz nie zwroci?

isnieje barwnik taki jak stosują firmy do zmiany kolorów dachów ale to już wyższa szkoła jazdy , nie wiem dokładnie jak oni je farbują i czy da rade jak założony jest już daszek

Słuchaj Mały a Ty montowałeś dach w Polsce może czy już kupiłeś z wymienionym dachem??? Bo mam nowy dach, który będzie u mnie gdzieś za 2 tygodnie więc robię rozeznanie gdzie go zamontować. Jak coś to daj znac

dzieks

[ wiadomość edytowana przez: ZajaC23 dnia 2006-06-27 13:23:11 ]

Cytat:
2006-06-26 14:52:47, _Maly_ pisze:
Poszperalem troche na forum ale jakos wydaje mi sie ze nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie posty ktore udalo mi sie odszukac dotyczyly dachow skóropodobnych... i ich konserwacji zimowej.. Natomiast ja posiadam materialowy dach (dach byl wymieniany przez poprzedniego wlasciciela na nowy... pewnie jakis tani Jego kolor nie jest czarny, a jeszcze jakis czas temu wydaje mi sie ze byl... juz sam nie wiem czy tylko mi sie wydaje, czy tez blaknie mi zwyczajnie od slonca i robi sie coraz jasniejszy... Czy taki materialowy dach mozna czyms zabarwic? Czy sa jakies preparaty zapobiegajace wyblaknieciu od slonca? i inne pytanie - czym taki dach myc? bo jakos go nie moge domyc szczotka i plynem do mycia samochodu zabardzo, mam takie jakies paski czarne w niektorych miejscach, nito przetarte lekko, nito brudne... wyglada na to, ze od skladania takie cos mi sie zrobilo...

Witam tak się składa że mam taki sam daszek jak i Ty koleś który mi go zakładał powiedział że daszki z materiału są już fabrycznie zaimpregowane( tylko daszki skóro podobne można konserować) więc nam pozostaje tylko mycie daszku wodą (a nie środkami chemicznymi) wiadomo że z biegiem czasu dach wyblaknie więc staraj się aby nie sterczał godzinami na słońcu.
Ja myje wodą pod ciśnieniem i jest ok wiadomo nawet lakier zmienia swój kolor pod wpływem słońca...

Cytat:
2006-06-27 13:58:10, cabriolecikxr3i pisze:
Witam tak się składa że mam taki sam daszek jak i Ty koleś który mi go zakładał powiedział że daszki z materiału są już fabrycznie zaimpregowane( tylko daszki skóro podobne można konserować) więc nam pozostaje tylko mycie daszku wodą (a nie środkami chemicznymi) wiadomo że z biegiem czasu dach wyblaknie więc staraj się aby nie sterczał godzinami na słońcu. Ja myje wodą pod ciśnieniem i jest ok wiadomo nawet lakier zmienia swój kolor pod wpływem słońca...

hm... no to lipna sprawa nieco z tym blaknieciem, troszke za pozno sobie uswiadomilem ze trzeba go chronic od slonca

a co do konserwacji.. wlasciwie calkiem mozliwe ze taki materialowy nie wymaga konserwacji, bo co w materiale moglo by popekac? aczkolwiek moge sie mylic..

mimo wszystko chetnie bym znalazl jakis srodek ktorym dalo by sie daszek zabarwic spowrotem na czarny kolorek, bo taki siwy teraz jest...;(

podepne sie pod temat poniewaz mam ten sam problem dach po umyciu jest fajny czarny ale jak wyschnie robi sie taki wyplowialy...co jak by tak napastowac go jakas pasta do butow? co wy na to? nie zniszczy sie? no hyba ze ktos jusz znalazl jakis srodek? pozdrawiam