Przełożenia w skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich. Doszły mnie słuchy,ze bebechy ze skrzyni z łady 2105-07 sa zamienne z bebechami skrzyni PNa. Tutaj narodzilo sie moje pytanie, jakie sa przelozenia 1,2,3 biegu, bo slyszalem,ze krótsze, ale jakie sa dokladnie?
czy ktos moglby mi pomoc??

tutaj masz przełożenia różnych skrzyń.
Czy bebechy są zamienne? Zdania są podzielone. Ja uważam, że są (na dowód posiadam skrzynie 2106, która w oryginale jest tylko 4 biegowa a ja mam piątkę ) Piątka pochodzi z Poloneza, ale nie wiem ,co dokładnie jest przełożone. Napewno jest w niej tylna pokrywa ze skrzyni polonezowskiej.
Na forum (albo naszym albo NOK-nie pamietam) znalazłem informacje dawnego klubowicza Wihra, który remontował skrzynię i twierdził, że 99% części pasuje od 125.

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

dzieki za odpowiedz. widze,ze jednak zmiana tych przelozen nie ma zbytnio sensu

podłacze sie do wątku bo to problem ze skrzynią a właściwie chodzi mi o to jak sprawdzić skrzynie biegów .obecnie mam w swojej ładnej skrzynie 4-biegową ale 5-biegowa leży w garażu na sucho czyli tak jak teraz wszystkie biego wchodzą bez wiekszego problemu .chciałbym założyć 5 ale nie wiem czy jest dobra a wiadomo że ze skrzynią piątką lepiej sie jeździ .pomoże ktoś ???????????????

[ wiadomość edytowana przez: Krzychu85 dnia 2006-07-05 10:37:29 ]

Macie jakiś sposób na sprawdzenie skrzyni ?

Jest chyba jeden sposob - rozebrac skrzynie i sprawdzic. Zwroc uwage na 5 bieg bo podobno on lubi pierwszy siadac.

pytanie trochę z innej beczki ale związane też ze skrzynią biegów. co jest jeśli gałkę zminy biegów można machać na boki nawet gdy jest na biegu?? (skrzynia V samara)

chyba trochę za trudne pytanie zadałem nikt się z tym nie spotkał??

Myślę że luz na wodziku!

Podczepie sie pod ten watek bo to sprawa skrzyni biegów!!

Ostatnio padło mi sprzegło więc zakupiłem cały nowy komplecik docisk z tarcza od Nivy łozysko, nową pompe sprzęgła noi przy okazji tych prac czekała na założenie w garażu skrzynia V Ładowska.Oczywiście zmiany wymagała poduszka bo jest inna niz do skrzyni IV.Problem w tym momencie jest taki ,ze w tym momencie sprzegło elastyczne które jest na łaczeniu skrzyni z wałek gdy sie kręci obija mi sie o tunel!! Wiec wziałek i pod poduszke skrzyni z dwóch stron podłozyłem nakretki by poduszka była nizej!! Mniej juz obciera ale nadal czasem obetrze o tunel!! Nie wiem co teraz zrobić czy poczekać troche i moze poduszka nowa sie ułoży i skrzynia sie opuści, czy moze wyciągnąc to sprzegło elastyczne i je podszlifowac troche?? Spotkał sie juz ktoś z takim problemem przy zmianie skrzyni z IV na V w 2107