MotoNews.pl

Klocki: ferodo czy textary? a może co innego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam nacinane tarcze brembo-max od dwóch lat, a do nich przez cały ten okres czasu miałem oryginalne koreańskie klocki...
hamuje mi to kompletnie do dupy bo klocki zajebiście twarde...
akurat teraz trafia się wymiana i jakie włożyć?: ferodo czy textary?

...bo na GG z kilkoma osobami gadałem i wszyscy na ferodo pojeżdżają że lipa i że textary lepsze... choć nikt konkretnego uzasadnienia mi nie napisał?

Cytat:
2006-06-29 15:09:12, ŁUKASZ_GAJER pisze:
mam nacinane tarcze brembo-max od dwóch lat, a do nich przez cały ten okres czasu miałem oryginalne koreańskie klocki... hamuje mi to kompletnie do dupy bo klocki zajebiście twarde... akurat teraz trafia się wymiana i jakie włożyć?: ferodo czy textary? ...bo na GG z kilkoma osobami gadałem i wszyscy na ferodo pojeżdżają że lipa i że textary lepsze... choć nikt konkretnego uzasadnienia mi nie napisał?

...bo z z brembo-max mało kto ma doświadczenia ...stąd mało konkretów..

Na podstawie kontaktu z serwisami i ichni opinii , z mojej strony mogę powiedzieć że jednoznacznie polecane są TEXTAR-y ...niektórzy wskazują też na ATE jak też b.przyzwoite ale ATE, nie wiedzieć czemu lubieją siem zużywać duuużo szybciej niż klocki Textar ....no i tradycyjnie są (i będą) zwolennicy Lucas-ów ale tutaj nie ma jakiś wskazań...po prostu klienci je sobie życzą bo to...Luuucas

Niestety jeśli chodzi o Ferrodo, to jest na rynku dużo podróbek, które skutecznie psują wizerunek firmy.

Kup raczej Textary, ATE lub Lucasy.

JA mam już drugi komplet ATE. Klocki przyzwoite, nie piszczą.
Co do szybkiego zużycia to jet pojecie względne- różne sposoby jazdy, różne warunki jazdy (misto ...trasa).
Jeśli chodzi o ATE (kupiłem ostatnio u Zoltara) to mocno pylą.

Ja też mam Ate - hamowanie na oryginalnych tarczach znacznie się poprawiło - problem w tym, że niestety piszczą, mimo prawidłowego docierania. Trzeba ponoć przetoczyć tarcze, a gość za to chce 100-wkę...

Co do Ferrodo to piszczą niemiłosiernie.

Kumpel kupił do Avensisa i na oryginalnych Toyotowskich tarczach piszczy to że hej.

Tu już wymiana klocków nie pomoże... auto czas wymienić.

Też przychylam się do ATE, sam na takich jeżdzę i jest "miodzio"

Witam ja kupilem klocki ferrodo (napisane bylo na pudelku do Vectry B 1,6 16V) w kwietniu 2004 r. przez 1,5 roku nie piszczaly nic pozniej lekko zaczely popiskiwac i popiskuja czasem do dzis,ale za to nie pylily mocno!

Mam tez przygotowane do zmiany ATE od Zoltara,ale jak mocno pyla to nie wiem czy bede je zakladal!

Pozdr