Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() dogan Daewoo Espero 1.8 Bydgoszcz | 2006-07-01 22:38:42 Samo moczenie w WD może nic nie dać.
Radziłbym w wolnej chwili rozebrać zamek i dokładnie przeczyścić wszystlkie blaszki, sprężynki i zakonserwować jakimś oloejem. Mi po takim zabiegu działa już pół roku. A co do awaryjnego otwarcia pokrywy to niektórzy wykorzystują rękaw na narty, lekko go dziurawią i manewrując jakimś kijaszkiem poruszają cięgnem zamka. Nawet działa ![]() Pozdrawiam. Dogan |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-07-01 22:52:05 Ale po co go dziurawić ![]() Przecież można go wyjąć ![]() Ja go wyjąłem wogóle bo ni nie potrzebny. A awaryjne otwieranie mam.... z pilota alrmu ![]() |
![]() dogan Daewoo Espero 1.8 Bydgoszcz | 2006-07-02 12:20:46 Prawda, można wyjąć rękaw.
A co do otwierania to tesh mam z pilota ale już miałem sytuację że i to się zablokowało. ![]() Pozdrawiam |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-07-02 14:49:26
Dzięki takim praktykom,zawsze odwala się roszczenia reklamacyjne w przypadku zablokowania się zamka ![]() ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-02 15:04:43
Tia... jakoś zamek w drzwiach do mieszkania, zamek schowka i klapy w złomiaku, zamek klapy w lanosie, zamki w oknach itp. itd. śmignąłem WD40 i jakoś nic się nie dzieje. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-07-02 21:16:15 Nie dzieje się,ale mogło się dziać. Wiele było przypadków,że nagorliwy właściciel traktował zamki jakimiś specyfikami, te specyfiki wchodziły w reakcję z zapadkami i bębenkiem.A potem dupa.Tym bardziej,że w obstrukcji nie ma,żeby właściciel czymś bejcował zamki.I to jest podstawa do odrzucenia reklamacji. |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-02 21:20:02 podstawa bedzie wtedy gdy w instrukcji bedzie zastrzezone ze zamka smarowac niczym nie nalezy. |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-07-03 00:25:23 I w obstrucji (jak to ładnie nazwał Jacek) do zamków GERDA taki punkt jest. Ba, nawet na samym zamku jest naklejka żeby niczym nie smarować. ----------------- czasem tu zaglądam |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-03 06:47:13
No i dobrze, tylko zapewne gwarancja na zamek wynosi rok/dwa, a smarowanie w zamku drzwiowym wykonałem 10 lat po zakupieniu go. Więc o czym ta rozmowa. |
Zzzz Opel astra Torun | 2006-07-04 08:58:53 Jak sie niczym nie smaruje i w dodatku rzadko uzywa to albo sie calkiem blokuje bebenek ze nie mozna go ruszyc albo zapadki ustawiaja sie po uzyciu klucza tak ze kazdy otworzy zamek wkretakiem.
Porownywanie do zamkow domowych niema sensu bo pracuja one winnych warunkach -do samochodowych zawsze dostanie sie troche wody ktora koroduje material zamka . Ja stosuje spray wurtha przeznaczony do konserwacji wkladek zamkow samochodowych i jak na razie jest ok. |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-07-04 10:36:36 Dołoże swoje 3 grosze ![]() Jak już chcecie konserwować zameczki w Waszych bolidach, to nie lejcie tam byle czego ![]() Jedyny preparat którego ja używam i polecam innym to olej silikonowy ![]() Jest na tyle gęsty, że sam szybko nie wyłazi i jest obojętny dla różnych stopów metali, znaczy się nie wchodzi z nimi w reakcję powodując osadzanie się różnych badziewi na zapadkach lub bembenku ![]() Jeżeli nie macie dojścia do oleju silikonowego to polecam preparaty typu "USZCZELKA" ![]() One są robione na bazie silikonu tyle tylko że są w spraju, ale można wetknąć rułke od WD40 i porządnie sobie spryskać zameczek od środka ![]() Z autopsji wiem że to działa, a newt dzięki takiemu specyfikowi udało się uruchomić zamek tylnej klapy w Tico, który był już mocno zastany ![]() |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-07-06 13:29:49 ja w swoim tez miałem zablokowane , ale rozebrałem, wszystko w drobny mak , poczyyścilem, przy okazji zgubiłem dwie spręzynki, więc automatycznie wyjebłem dwie zapadki z niego ![]() |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2006-07-07 11:36:58 Podłączę się pod temat.
Też o bagażniku tylko że, u mnie się otwiera w czasie jazdy ![]() ![]() ![]() |
![]() Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-07-07 11:43:35 Tym razem powiem cos w stylu Piotrka.
Trzeba pizdnac mocniej jak zamykasz i bedzie po sprawie- ja tak robie. |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-07-07 12:43:10 haha mi przez jakiś czas wywałało bezpiecznik, poruchałem , przestało, a ostatnio otworzył mi się gdy zapalilem światła postojowe :d... i tak kilka razy po prostu ostra jazda
na szczęście na postoju w czasie jazdy nie odpier.. maniany , bo wtedy bym mu wyjaśnił co i jak... ![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-07 12:50:42
Też tak miałem, tyle że u mnie otwierał się automatycznie, po wjechaniu w większą dziurę. Ale najlepszy motyw był jak na trasie, mając na budziku coś koło 140 km/h, właśnie skończyłem wyprzedzać jakiegoś klienta i pomachałem mu.... klapą bagażnika ![]() Pomaga regulacja zamka, a dokładniej to trzeba minimalnie podnieść do góry ten wygięty na kształt U drut, na którym zatrzaskuje się zamek. |