Szybkie kupno/sprzedaż auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Być może trafi mi się szybki biznes - kupno/sprzedaż auta (oczywiście z min.20% zyskiem) i jak w tej sytuacji ma się sprawa podatku. Ponoć jak auto przerejestruję na siebie to jeśli będę sprzedawał w przeciągu pół roku muszę zapłacić złodziejom podatek.

Jeżeli w ciagu pół roku sprzedasz auto za cenę wyższą niż kupiłeś to US dopomni sie o 19% podatku od różnicypomiędzy ceną sprzedaży a ceną zakupu.

Dogadaj się ze sprzedajacym/kupującym co do ceny na umowie/fakturze....
Pzdr. P.

Aha... dzięki... sprawa jasna.

nie jestem pewien, czy podatek ten nie jest ryczałtowany i urząd ma w poważaniu dochód jaki osiągnąłeś tylko nalicza sobie 10% od wartości auta.

Cytat:
2006-07-03 09:42:06, Robert_S pisze:
nie jestem pewien, czy podatek ten nie jest ryczałtowany i urząd ma w poważaniu dochód jaki osiągnąłeś tylko nalicza sobie 10% od wartości auta.

Nie no, od wartości to chyba nie może....
Ktoś, kto kupił zaj...ście droga furę, a potem sprzedałby ją za 500 zł więcej, płaciłby podatek od wartości całej fury...?
Cos chyba nie tak...
Pzdr. P.

Cytat:
2006-07-03 12:05:57, pyrekcb pisze:
Nie no, od wartości to chyba nie może.... Ktoś, kto kupił zaj...ście droga furę, a potem sprzedałby ją za 500 zł więcej, płaciłby podatek od wartości całej fury...? Cos chyba nie tak... Pzdr. P.

Buli się podatek dochodowy zgodnie z progami podatkowycmi. Jeśli kupiłeś tqaniej i sprzedajesz drożej to różnica pomiędzy tymi cenami jest Twoim dochodem, którym należy się sprawiedliwie podzielić ze "Skarbem Państwa".

Cytat:
2006-07-03 12:13:30, rafau pisze:
Buli się podatek dochodowy zgodnie z progami podatkowycmi. Jeśli kupiłeś tqaniej i sprzedajesz drożej to różnica pomiędzy tymi cenami jest Twoim dochodem, którym należy się sprawiedliwie podzielić ze "Skarbem Państwa".

Jeżeli tak, to odpowiednie kwoty na umowach/fakturach załatwiaja sprawę...

No i bjuti... pozostaje tylko czekać na "ofertę sprzedaży w atrakcyjnej cenie serwisowanego, niebitego auta z niewielkim w sumie przebiegiem i dobrym wyposażeniem"

Cytat:
2006-07-04 12:06:45, piotr_ek pisze:
No i bjuti... pozostaje tylko czekać na "ofertę sprzedaży w atrakcyjnej cenie serwisowanego, niebitego auta z niewielkim w sumie przebiegiem i dobrym wyposażeniem"

No to pochwal się, jakie auto wyrwałes z firmy....

Cytat:
2006-07-04 13:01:00, pyrekcb pisze:
No to pochwal się, jakie auto wyrwałes z firmy....

Jeszcze żadnego. Czekam, jak auto którego jestem administratorem będą sprzedawać.