Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2006-07-04 17:10:26 Witam.
W czerwcu miałem tak samo. Wspawanie jest praktycznie niemożliwe z tego powodu, że nie trafisz z prawidłowym położeniem. Trzeba wymienić niestety. Kobar |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-07-05 10:28:52 Ten dekiel służy właśnie do wymiany sprzęgła i wcale nie trzeba odsuwać skrzyni biegów. Niestety występuje tylko w 2.0 i 1.8 a nie ma go w 1.5. Wymiana sprzęgła przez ten dekiel jest dość prosta i zajmuje ok 1/2 godzinki. |
![]() Gathor VOLVO V50 Bełchatów | 2006-07-05 15:45:18
Dekiel w 1,5 też wystepuje tylko jak wyjąć tarcze i docisk przez niego? Może Chuck Noris potrafi. W 1,5 nie ma możliwości wymiany sprzegła przez ten dekiel !!!!!!!!!!!!!!!!! |
![]() SILAN Kia Carnival Skyline Lubin | 2006-07-05 22:12:18 Witam.
sam prywatnie wymieniałem tarcze,docisk,,lozysko i ta lape wlasnie przez ten dekielek ![]() Zeby to zrobic potrzebne sa specjalne 'spinki' do docisku (narzedzie servisowe) , ja je sobie dorobiłem metoda prób i błedów,cała operacja trwa do 2 h. mam 1,5 i wlasnie ten dekielek |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-07-05 22:33:05 SILAN, a mógłbyś siępodzielić jakimś rysunkiem technicznym tych spinek ????
Aby każdy potrzebujący mógł sobie je we własnym zakresie dorobić ![]() |
![]() SILAN Kia Carnival Skyline Lubin | 2006-07-05 22:54:44 Sinki (potrzebne sa 3 szt.) zrobiłem z kawałka blachy 5mm ,wymiary okolo 15/15mm,blacha musi byc w miare twarda poniewaz docisk ma swoja siłe i po prostu moze rozgiąć.Scianki tej spinki maja miec po okolo 3mm.
Jesli je mamy , wałek jest wyjety przez boczny dekiel skrzyni biegow,docisk ma odkrecone wszystkie 6 srub to dociskamy docisk do tarczy np.łyżką do kół i zakładamy spinke(spinamy docisk z tarcza sprzeglowa) , nastepnie razem z ta spinka przekrecamy docisk o okolo 1/3 obrotu i powtarzamy operacje i po załozeniu ostatniej spinki musimy uwazac poniewaz docisk na bank spadnie nam na głowe ![]() |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2006-07-06 21:57:11 Silan, problem jest w tym, że Espero nie ma bocznej klapki w skrzyni, przez którą można odkręcić i wyjąć wałek sprzęgłowy. Chciałem tak zrobić i musiałem wyjąć skrzynię, oczywiście oddałem auto do warsztatu.
Kobar |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-07-07 13:33:00
Nie ma bocznej klapki, bo ma z "tyłu" skrzybni biegów. Musimy jeszcze wyjąć "sieger" i to ostrożnie i zrobić sobie "wyciągacz" do wałka sprzęgłowego, tam jak pamiętam jest gwint fi7. Spinki do docisku dobrze sobie dorobić, ale można obejść się bez nich, montówka czyni cuda. W moim 1.5 z roku 97 nie ma klapy pod skrzynią i możliwości wysunięcia wałka, więc może być z tym różnie. Wymieniałem sprzęgło w ten sposób w 2.0 i 1.8, ale nie wiem czy wszystkie tak mają. |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2006-07-07 13:50:14
nie wszystkie ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-07-07 16:29:01 Jak widać do części Espero koreańce do części aut pakowali orginalne skrzynie Opla i one mają możliwość wymiany sprzęgła bez demontarzu skrzyni biegów.
Wyjaśnię może o jaki "dekiel" chodzi bo może nie wszyscy wiedzą. W skrzyniech biegów Opla część obudowy sprzęgła (od spodu samochodu) jest wycięta i zabezpieczona blaszaną odkręcaną pokrywką. Inne skrzynie mają "pełną" obudowę sprzęgła i tam nie ma możliwości prostej wymiany sprzęgła. Charakterystyczne w skrzyniach opla jest to że patrząc na skrzynię od strony przedniego lewego koła na obudowie skrzyni jest charakterystyczna duża "zaślepka" w postaci wkręcanego dużego korka na klucz i pod nim jest "sieger" i gwintowany otwór na śróbę M7. |