Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-07-04 00:00:32 Krótko i na temat - jestem na etapie projektowania (ale se powiedziałem ![]() ![]() ![]() Jak patrzylem na zwrotnice Maluchowe to ramiona są równolegle do płaszczyzny kól więc gdzie tu jest trapez? Mógłby być na środku zrealizowany ale wtedy jak to jest jak sie zapoda maglownice? Ale nic to, seryjny Kaszel może sobie nawet zostać w archiwum X lub sterfie 11, tutaj wszystko robie sam więc można poszaleć. Kreśle, licze, kombinuje i już nawet mam wstepnie obliczone ale nie wiem jak to w życie wprowadzić. Ramiona zwrotnic powinny być pod kątem skierowane na zewnątrz (drążki przed osią) a tu stoją prosto. W sumie zwrotnice i tak będą z czegoś innego (na razie kombinujemy na Kantowych), jest dojście do cięcia mieczem świetlnym, mig, spawarka, kątówka i inne sprzęty więc jest czym rzeźbić tylko jak? Póki co wstępnie policzylem trapez (orientacyjnie ![]() I tak przykładowe wartosci: tgφ=0,504658385093167701863354037267081 tgφ=0,441576086956521739130434782608696 tgφ=0,471014492753623188405797101449275 ![]() ![]() Reasumując kąt zawarty pomiędzy płaszczyzną równoległą do osi wzdłużnej pojazdu, a ramieniem zwrotnicy (linia przechodząca przez oś obrotu zwrotnicy i środek otworu na końcu ramienia) dobrze by było gdyby na dzieńdobry zawierał się między 24° a 27° optymalnie 24°34' jeśli możemy sobie pozwolić na taką dokładność ![]() ![]() Jeszcze pytanie czy dochodzi jakaś korekta ze względu na dzielone drążki? Bo w teoretycznym trapezie obie zwrotnice połączone sa jednym długim sztywnym drążkiem, który się przemieszcza podczas skrętu w kierunku osi kół kierowanych, maglownica jest na stałe przymocowana do budy więc możliwe, że to też coś psuje w kinematyce całego układu... Czy nie? Całość będzie zbliżona wyglądem do tego: ![]() Nie pojmuje jak można inaczej zrealizować założenia trapezu kierowniczego jeśli nie przez dobranie kąta ramion zwrotnicy, a nawet na fotkach widzę, ze te są równoległe do osi wzdłużnej koła: ![]() ![]() Może mnie ktoś wspomóc w rozważaniach? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. ps. Tył już prawie skończony - z tym zawieszeniem nie było praktycznie żadnego problemu bo tam jedyne przesunięcia są na gwincie ![]() ![]() ![]() ![]() Kończymy tył i trzeba się zabrać za przód więc proszę o rady jak się do tego zabrać... [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-07-04 00:10:14 ] |
automatic | 2006-07-04 08:44:07 . [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 14:13:52 ] |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2006-07-04 09:19:52 Race patrząc na silnik w tym pojeździe zastanawiam się po co w ogóle w nim zawias? Może lepiej pomyśl nad statecznikiem pionowym oraz sterem wysokości ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-07-04 09:59:28 Nie no, nie rozumiemy sie chyba ![]() ![]() o tyle po wsadzeniu w to miejsce magla nie widzę już konstrukcji różnicującej kąty skrętu obu kół. Powyższy rysunek jest do innego tematu i przy wskazanej tam modyfikacji też cała geometria leci w pisdu ale to tylko poglądowo. Drążki oczywiście do maglownicy są zamontowane przegubowo ale to nie zapewnia przecież różnicowania kąta skrętu kół jeśli ramiona zwrotnicy są proste... Czy nie? ![]() |
automatic | 2006-07-04 10:25:09 . [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 14:13:27 ] |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-07-04 14:06:53 Oś sworznia zwrotnicy jest dokładnie poniżej punktów A i odpowiednio A' na przecięciu z osią kół. Przód auta jest oczywiście powyżej, tył poniżej. Szybki skręt (ryc.II) olewamy bo to zupełnie inna modyfikacja i jak juz pisałem całkowicie psuje geometrie skrętu - ma po prostu jedną zalete: niewiele ponad jeden obrót kierą od oporu do oporu, można sadzić takie kontry że o mamo ![]() Magiel przychodzi w miejsce gdzie w drążkowej wersji zamocowane sa do budy ramiona (te z B i C) zastępując drążek środkowy i te ramiona - widać to dokładnie na fotce powyżej, listwe ze zwrotnicami łączą już tylko drążki prawy i lewy. Skoro ramiona zwrotnicy są pod kątem 0* do płaszczyzny kół to ja nie wiem jakim cudem to skręca. Olać serie, z Malucha nie zmieniona zostanie chyba tylko szyba czołowa ![]() ![]() ![]() ![]() Dobra, ja już nie gadam więcej, chce usłyszeć co o tym projekcie sądzą tutejsze "mądre głowy". |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-07-04 15:40:42 Nie no, teraz mnie łamiesz - jak może być na zewnątrz skoro układ jest przed osią? W tym wypadku ucho (ramie czy jakby tam nie nazwać) musi być przecież wychylone na zewnątrz, w stronę koła tak jak na rysunku (niebieskie linie).
Pytanie nr 2 w takim razie: Czy w normalnych samochodach z maglem (jedyna książka jaką dorwałem była starsza ode mnie ![]() |
profil-usunięty | 2006-07-04 15:45:56
...i kłania się nam do rozwiązania układ - czop wału - korbowód - sworzeń tłoka |
automatic | 2006-07-04 15:55:38 . [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 14:12:34 ] |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-07-04 19:41:59 No wieem, ale to jest własnie podstawowy teoretyczny trapez. Z tym lustrzanym odbiciem to nie bardzo bo przy układzie przed osią ramiona zwrotnicy się przedłuża i wychodza na zewnątrz! Dobra, nic sam nie wymyśle, szukam po necie. W wolnej chwili zrobie se makiete ![]() |