| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-07-04 22:21:55 do lewego kolektora trzeba unosić lub wyjmować silnik
prawdopodobnie ukręcą się szpilki od kolektora więc trzeba grzać, spawać, wykręcać, gwintować itd... jeśli zakładasz nowy kolektor to oki, jeśli używany to trzeba go splanować-wyrównać, bo po "chwili" objawi się nieszczelność roboty trochę jest więc koszty nie będę małe pytaj o dobrego mechanika LOBowiczów z Wawy i okolic albo szukaj w wątku REKOMENDACJE |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-07-05 09:03:02 Zadzwoń do ASO, będziesz miał porównanie. |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-07-05 10:05:23 400zł + uszczelki pod głowice 60zł x 2 + uszczelki pod kolektory wydechowe + 12zł x 2 + frezowanie kolektorów 40zł x 2 + jedna tubka silikonu 22zł + planowanie samych głowic 30zł x 2 .
Prościej i szybciej jest wyciągnąć głowice niż cały silnik i przy okazji wymienić uszczelki pod głowicami , bo starczają tylko na 10 lat. |
Mariosomegos LOB MEMBER ![]() Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-07-05 10:45:31 U mnie wymiana kosztuje 200 zł + 50 zł kolektor i jakieś 3 - 6 godzin pracy. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-07-05 14:02:40
To też trzeba zrobić aby kolektory wymienić? |
zupper LOB MEMBER BMW E39 528I Warszawa | 2006-07-05 14:12:55 Już mi przeszłła ochota do kluski z takim silnikiem )) |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-07-05 16:11:20
Skąd ty te ceny bierzesz?
Uszczelka głowicy od tego - 36% zimering 16zł szt Szpilki w benzynie zmienia się co drugi raz i nie ma żadnych problemów z rozrządem , cieknącymi pokrywami itp. W czerwcu zrobiłem dwa takie silniki , bez żadnych problemów |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-07-06 18:27:50 Żadnych blokadek wałków nie używam i nie ma możliwości abym się pomylił o 1/2 zęba , po to są dwie rolki regulacyjne żeby dopasować do siebie wszystkie znaki idealnie .
Moja bestia ma nawet lepiej , bo ma przyśpieszone wałki względem dołu o 1/2 zęba i dzięki temu lepiej chodzi na wysokich obrotach
Jutro zapodam takie ustawienia Immowi i zobaczymy czy będzie chłopak zadowolony |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-07-07 13:35:46 Znaczniki na osłonie rozrządu są na tyle daleko od znacznikow na kołach, że nie jest to takie całkiem jednoznaczne. Jak wezmę ekierkę to pewnie utrafię, ale zastanawia mnie dlaczego blokadki mają różne kolory i przeznaczone są na daną stronę.
Regulacja jest tak duza że niema problemu z zakresem ustawienia. Gdyby ustawienie było takie jak w vectrze 16v czy w lanosie 16v czyli znaczniki na kołach do siebie byłoby łatwiej, a tak mam dylemat. Dzisiaj i tak zdejmuję osłonę z racji wczorajszej przypadłości z chlodnicą oleju, to sprawdzę dokładnie. Jutro chcę śmignąć na nad morze, więc mam noc z glowy. |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-07-09 19:54:30
taka regulacja napinaczami(rolkami) pozwoli minimalnie przyspieszyć/opóźnić fazy rozrządu w czterech wałkach naraz, ale nie pozwoli wyeliminować pomyłki w dopasowaniu paska zębatego między wałkami rozrządu 1 i 2 oraz 3 i 4. przecież nie istnieje jakikolwiek regulator między tymi wałkami! nie po to stworzono blokady między tymi wałkami, przymiar "okular" do sprawdzenia ustawień tychże wałków i blokadę koła wału korbowego. ustawianie i zakładanie paska rozrządu na znaczniki na pasku i na obudowach rozrządu można sobie w buty wsadzić
radzę po każdej zmianie i grzebaniu w rozrządzie na hamownię podjechać i wtedy wyjdzie czy jest zrobione przez druciarza czy przez profi mechanika. U mnie było kilkakrotnie sprawdzane bez fabrycznych przymiarów i się zgadzało (znaczniki na obudowach, kołach, pasku), dopiero hamownia pokazała, że przebieg mocy i momentu jakiś słaby się stał i wyszło dopiero dzięki przymiarom stosowanym w ASO, że wałki 1 i 2 względem siebie są błędnie ustawione
a co z przebiegiem mocy i momentu w zakresie np 2,5 do 4,5 tyś obr, też ma być korzystniej? a zmiany powodujące że silnik "lepiej chodzi na wysokich obrotach" jakoś to potwierdzane wykresami są jest czy tylko wywód teoretyczny i subiektywna ocena? |
autoseba Jeep Wrocław | 2006-07-10 20:59:06
Regulacja jest między głowicami , aby dopasować do siebie wałki 1,2 i 3,4 . Pomiędzy wałkami 1 i 2 , lub 3 i 4 nie potrzeba regulacji , trzeby być prawdziwym druciarzem , żeby nie widzieć różnicy około 10 stopni między tymi wałkami , bo tyle wynosi pomyłka o jeden ząb paska. Co do blokady wału i blokadek wałków , to zostały one wymyślone po to , aby przy zakładaniu paska unieruchomić wałki i wał w położeniu znaków i co znich za pożytek jak nawet w ASO przy ich pomocy się mylą w ustawieniach. Każdy szanujący się mechanik potrafi ustawić rozrząd nie używając do tego jakichkolwiek znaków , jaki to by nie był czterosuw , zasady budowy rozrządu są zawsze takie same. Regulacja momentu i mocy względem niskich , lub wysokich obrotów rozrządem , jest opisana u nas na forum , jak znajdę to wkleję , jak narazie możemy tylko z Immem przytoczyć subiekywną ocenę , że w zakresie 4500obr/min - odcięcie , jest lepiej. [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-07-10 21:38:55 ] |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-07-11 00:39:32 odnośnie druciarstwa i oceny innych mechaników wypowiadać się nie będę.
teoretyzować można tak jeszcze wiele przez wiele postów, a fakty i praktyka są zgoła odmienne o czym przekonało się wielu z tego klubu i spoza niego Doświadczenie nie tylko mnie nauczyło, że teoria i rozmowa o niej to jedno a praktyka i wdrożenie jej w życie w 100% to drugie. nadal będę upierał się przy jakimkolwiek udokumentowaniu, że po przyspieszeniu rozrządu wzgledęm wału korbowego jest "lepiej powyżej 4,5 tyś obr" może być np: test drogowy Kartosa (40-150), G-tech, jazdy na 1/4 mili, wykresy z hamowni obciążeniowej lub DYNO. |
leenin Omega B MV6 Warszawa | 2006-07-20 20:30:24 Witam
Dla zainteresowanych ! byłem dziś w warsztacie polecanym przez Vino "Cartech Q-service" na ul.Raszyńskiej . Umówiłem się na wymianę kolektora wydechowego na poniedziałek .Kierownik serwisu powiedział że koszt wymiany samego kolektora ok 300zl , uprzedzając jednocześnie że może być urwana szpilka a wtedy wiadomo koszt wzrośnie . Po całej operacji napisze o efektach . |