AUTOALARM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
chciałbym sam założyć autoalarm nie jestem jakimś tam laikiem troche znam zagadnienia elektryki auta ale nie ukrywam, że przydałaby się jakaś rozpiska co i z czym no i gdzie szukać danych kabli
proszę więc o poradę kogoś kto sam zakładał i wie co i jak, może ma jakąś rozpiskę no i jaki alarm polecacie powiem tylko tyle,że nie chcę ultradźwięków tylko wstrząsowy i mikrofalowy oczywiście dwustrefowe
pozdrawiam

hejka wieszco jak się znasztroszke toniebedziesz miał problemu z podłączeniem,ja podłanczałem sam tylko nie w omedze ale powiem ci ze to prosta sprawa podłączyć puzniej tylko rozmieścić czujniki i bedziegitez,ja teraz w omie dałem do firmy żeby mi założyli bo nie chciałomi sie samemu skasowali minie 400zł ,alarm firmy BOXER (jakoś tak,bo nie pamietam jak sie to pisze)ale dali mi 3lata gwarancji i narazie jestem zadowolony,mam czujnik ruchu,odcięcie pompy,domykanie szyb i szyberdachu

Witam!!
Założyłem sobie do Omegi 2.2 16V z 1999 roku alarm SEO Dolphin za 420 zet. Działa wszystko OK. Byłem przy montażu. U mnie wpinał się gość dosyć prosto w wiązkę kabli przy lewym słupku przednich drzwi (doryglowanie i domknięcie szyb). A reszta to już twoja inwencja - zależnie od tego co chcesz odciąć.

no tak niby proste ale jakiś schemacik by sie przydał

Schematy prawie wszystkich alarmów będących na polskim rynku znajadziesz >>> T U T A J <<< - jest tam tez link do różnych rzeczy na temat instalacji elektrycznej w różnych autach... W zasadzie cała filozofia polega na identyfikacji kabli w aucie bo ktore kable do czego ida z alarmu masz w schmacie (to jest oczywiste)... Zacznij od znalezienia +12V (najczesciej czerwony) i masy (-), potem krańcówki (najczesciej podłącza się w obwód lampki sufitowej), kierunki - wiadomo, jesli chcesz wstawic odciecie zaplonu to juz troche trudniej, musisz znaleźć kabelek obwodu zasilania rozrusznika (najczesciej szary, przeciac go i wstawic tam przekźnik, ktory jeszcze musisz podlaczyc do 2 innych kabli)... no i jeszcze podpiac sie pod sterownik zamka centralnego (nie wiem gdzi ejest w omedze i jak jest sterowany ale chyba na mase jesli tak to podlaczasz przewody z alarmu do koncowek masy i tyle)... reszta juz jest prosta: syrenka, czujniki... jest troche zabawy, raczej zarezerwuj sobie caly dzien...

[ wiadomość edytowana przez: dextran dnia 2006-07-06 23:26:38 ]

Cytat:
U mnie wpinał się gość dosyć prosto w wiązkę kabli przy lewym słupku przednich drzwi (doryglowanie i domknięcie szyb). A reszta to już twoja inwencja - zależnie od tego co chcesz odciąć.

W moim przypadku monter dostal sie do wiazki w listwie przy drzwiach kierowcy (delikatnie bardziej z przodu - juz praktycznie pod deska rozdzielcza) niestety nie wiem, ktory kabel odpowiada za central i domykanie :/