Coś w stylu szybcy i wściekli :P

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.Moje upiększenia jak narazie ograniczają się do zrobienie jak najatrakcyjniejeszego zew. oświetlenia. Końcowy efekt to efekt ufo.Brzmi to tochę dziecinnie,ale spróbwać trzeba wszystkiego. Może wie/ma ktoś schemat płytki,dzięki której można uzyskać owy efekt z jarzeniówki...? POZDRAWIAM

jak na mnie z jarzeniowki raczej tego nei zrobisz ...chociazby z tego wzgledu ze jarzeniowka jest bardzo krucha !!

Jednak byłem świadkiem,i osobiście widziałem jak pewien osobnik przychodził do mojej szkoły i kominował z takimi układzikami...Jarzeniówki zakupione były w castoramie,więc nie sądze by była jakieś nadzwyczajne...
Na ich kruchość również jest sposób

zrob to ,wymysl i opatentuj wierz mi ze bede cie na rekach nosil jak mi ten pomysl sprzedasz byloby to naprawde tanie i jakie latwe do wymiany i wogole normalnei nic tylko zakladac sobie jarzeniowki.. ale nie mam pojecia jak... zycze wielu sukcesow

napiszcie do borysa. podpowie Wam może coś na ten temat

Many żadko się pojawiał...niestety gdy zainteresowałem się tym...było za późno...montarz jarzeniówki nie jest trudny...a wymiana..po co...jeśli jest elegancko zabezpieczona...??nie maprawa się jej stac nic złego.Swoja mam już pół roku, przeżyłą myjnie,dalekie jazdy...

Mój kumpel ma w lanosie z jarzeniówek (czerwone).
Jarzeniówki są umieszczone w przezroczystych tubach z pleksi i tak jakoś usztywnione, żeby nie latały, od góry jest srebrna folia co odbija światło.
Jeździ z tym już ponad rok i nic się nie popsuło, tylko trzeba miec porządne progi, żeby nie wystawały.
Kupił kiedyś na allegro komplet za 120 zeta 2 długie i dwie krótkie.

Zastosowałem ten sam sposób zabezpieczenia przed uszkodzeniem.Zdaje egzamin i jestem zadowolony.Lecz nadal pozostaje pytanie o uzyskanie efektu UFO
Gustuje w Zieleni

Naprawde fajowy wygląd

szczerze to nigdy nad tym nie myslalem ale co do zabezpieczenia to sadze ze jakas gabka czy pianka nalezaloby 'podeprzec' na koncach (ew w srodku od gory) i oczywiscie zabudowac to jakos w plexi..

ale czy nie lepiej daj jakis swiecacy wezyk dookola? widzialem takie bajery na allegro....nie wiem jak to swieci w rzeczywistosci i jakie sa tego rozmiary ale byloby na pewno latwiejsze w montazu

może masz na mysli wąż świetlny? to fajnie wygląda i można wyginać na różne strony, są różne kolory świecenia, tylko to jest na 220V i jak z tym sobie poradzic to nie wiem.. chyba że są też takie na 12V ale ja takich nie spotkalem.

wygląda jakby jakiś ptak fosforu sie najadł i........

[ wiadomość edytowana przez: skidmarks dnia 2006-07-06 22:06:52 ]

Jdni wolą duży zapas mocy pod pedałem i szybką pustke w baku,inni wygląd zew... Od pewnego czasu wdrążam się w oświtlenie,atem sądze że efekt " jakby jakiś ptak fosforu sie najadł" niebawem zniknie...Jestem w trakcie łatwienia układu, dzięki któremu będzie można uzyskać efekt UFO.Wówczas będzie można wstawić w progi...

Sama jarzeniówka ma 60cm(18W).Naprawdę taka moc zupełnie styknie.Przymierzałem się do 120cm(zamontowana byłą by zaraz pod zderzakiem),lecz to byłą by przesada

Zamiast pianek zastosowałem dopasowane jakby "zatyczki"oblane na łączeniu z przezroczystą rurą PCV silikonem.Wszystko zatem jest hermetycznie zamkniete,i nie mam mowy o jakimś zalaniu.Sama świtlówka zamontowana jest po środku chłodnicy,zatem jakieś lecące kamyczki, i inne takie rzeczy nie spowodują niszczenia.

Szczerze mówiąc nie bawiłem się takimi wężami...planowałem na samym początku zrobić listwe z diód,lecze efekt był troszę mało zadawalający.

wrzuc fotki jak wyszlo i jak wygladaja same jarzeniowki zamontowane.. jestem bardzo ciekawy !!

Postaram się na jutro wstawić aktualnie zamontowaną świetlówkę, lecz nie obiecuje.Bynajmniej fotki pojawią się .Natomiast reszte to z czasem

[ wiadomość edytowana przez: STOPER dnia 2006-07-06 23:24:46 ]

Zastanawiam się również nad zamontowaniem stroboskopów...Niebardzo wiem jak je tylko wsadzić w lampy,a wolałbym nie robić dodatkowych otworów Ma ktoś jakiś pomysł na wykonanie tego pomysłu....??

Szczerze mowiac, nie jestem pewien, czy da sie zrobic regulacje jasnosci swiecenia jazeniowki. Zwykla zarowka to nie problem, daje sie triak i tyle. Ale jak jest z jazeniowka, tego nie jestem w stanie powiedziec.

Serio...widziałem że jest to możłiwe...

Cytat:
2006-07-06 23:38:53, toradek pisze:
Szczerze mowiac, nie jestem pewien, czy da sie zrobic regulacje jasnosci swiecenia jazeniowki. Zwykla zarowka to nie problem, daje sie triak i tyle. Ale jak jest z jazeniowka, tego nie jestem w stanie powiedziec.

Mozna regulowac ale baaaaaaaaaaardzo minimalnie, pozniej gasnie i zaczyna mrugac.......... nie pamietam juz od jakiego dokladnie napiecia ale chyba mozna regulowac od 190do230V ponizej poprostu gasnie i mruga.

ja mam zakupione w sklepie neony caly komplet dlugie = krotkie tylko musze progi dokupic wstawie jutro fotki jak to wyglada z bliska