MotoNews.pl

POMOCY !! Zawory ? Coś mi stuka w aucie..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzis mialem delikatną porażke z moim nowym esperakiem i potrzebuje Waszej rady.

Otóż od pewnego czasu autko słabo zapalało. Trzeba bylo krecic krecic i dopiero zapalał. Jechalem dzis na gazie i sie skonczył to przelaczylem na benzyne i po 2km stanął tak jakby beny brakło. Dokulałem go na najbliższy parking. Probowalem go odpalic na popych - jak sie poznije okazalo nie mozna tego stosowac w 1.5 16V. Wkoncu z pomocą mechanika wyczyscilem pompe odpalilem wóz ale slychac ze cos stuka w silniku. Mechanik mi powiedzial ze to zawory bo przeskoczyl pasek rozrzadu. Teraz pytanie do Was: Czy to stukanie w silniku to zawory i czy mam sie juz powiesić czy to jest do regulacji ? Ile to kosztuje i gdzie mam sie skierować - jestem ze śląska. Jestem juz totalnie załamany wiec prosze o Waszą porade...

a rozrzad wymieniles po zakupie? od tego trzeba bylo zaczac ..zarejestrowac..ubezpieczyc i..wymienic rozrzad..a z tym odpalaniem na popych to bym nie przesadzal..ja pare razy odpalalem z linki i jakos nic mi sie nie stalo..tyle ze ja rozrzad wymieniam regularnie a jak przeskoczyl pasek to co niby chcesz regulowac?

To co mam w tej sytuacji robić i co może być powodem stukania. Samochód dojechał do domu o własnych siłach tylko stuka wiec sam juz nie wiem. Czy zna ktoś jakis dobry i w miare tani serwis na terenie śląska - Bytom i okolice

Jak silnik pracuje na wolnych ? rowno ? Jak z moca ? Jak wsio okej to pewnie popychacze.

Silnik pracuje prawidłowo tylko z tym stukaniem coś nie tak.

maskekk.. Jaki to jest koszt ?

Najpierw wymień olej !
Jak nie przestanie stukać to wtedy zacznij się martwić.
Aha, jak przygazujesz ostro silnik na jałowym biegu to przestaje stukać ?

Olej jest na przyzwoitym poziomie. Jade do serwisu zaraz moze cos pomogą.

Stukanie na jałowym po dodaniu gazu dalej jest..

[ wiadomość edytowana przez: 3Dm dnia 2006-07-07 07:59:36 ]

dwie rzeczy:
PO KUPNIE SAMOCHODU WYMIENIA SIĘ WSZYSTKIE MATERIAŁY ESPLOATACYJNE!!!!! (olej paski, filtry, na drugi ogień świece i kable)
druga sprawa:
to jest stukanie ledwo słyszalne?? czy ewidentny klekot??
sądząc po tym co mechanior powiedział mniemam, że ewidentny klekot, powiedziałbym nawet napier......
nieodpalaj go zbyt dużo , jedź na wymiane paska i ewentualnie napinacza ( bo bez powodu to on pewnie nie przeskoczył)
a na pocieszenie u mojego ojca w cytrynie ( 1.8 16V , dość wyrzyłowany, ale klekotał....) przeskoczył rozrząd o 5 ząbków i wielkiej tragedii nie narobił - po naprawie silnik sie jakiś dziwny zrobił, ale to może być spowodowane tym, że urwała się elektroda świecy i nie wiadomo gdzie jest...
jak już ci facet wymieni pasek i ustawi rozrząd to każ mu zrobić test kompresji.. jak wyjdzie ok, to nie ma się czym martwić, jak nie , to trzeba ściągnąć głowice i szukać...

coś stuka... paru osobom stukało w 1,5. Powodem obaw były wtryskiwacze. Nie to żeby były zepsute, ale taka ich natura - jak pracują to stukają/cykają co jest dość głośno słyszalne w silnikach 1,5.

Cytat:
2006-07-06 22:07:32, 3Dm pisze:
Silnik pracuje prawidłowo tylko z tym stukaniem coś nie tak. maskekk.. Jaki to jest koszt ?

posluchaj..nie ma sie co goraczkowac..na odleglosc i tak nikt na 100% tego nie zdiagnozuje..niech ci koledzy ze slaska poleca jakis sensowny warsztat i po prostu pojedz do mechanika..moim zdaniem jesli jest jak mowisz to czekac cie wymiana rozrzadu czyli pasek rolka napinacz i najlepiej pompa wody..koszt w sumie okolo 500zl...jaki w ogole przebieg ma ten samochod? ma ksiazke serwisowa? masz gdzies fakture od bylego wlasciciela za wymiane rozrzadu? nie przeciazaj silnika i spokojnie udaj sie na diagnoze do serwisu..

Rozrząd był wymieniany przy 180tys a teraz jest 211. Diagnosta poradził mi dolanie oleju i jezdzenie dalej. Sam nie wiem co o tym myslec. Teraz coraz mniej juz stuka a jak dolalem oleju to prawie calkiem sie wyciszylo.

Mistrzu - wymień ten olej !

Jak kiedyś miałem 1.5 16V to mi raz też paliwa zabrakło, zapalałem go na popych potem, co się nie udało bo trzeba było najpierw zapowietrzone wężyki zdjąć, i po tym fakcie przez 2 dni też mi stukało w silniku.
Na szczęście po kilkudziesięciu km przestało (jakaś samoregulacja chyba tam jest), być może u Ciebie to też samo zniknie, nie ma co panikować

U mnie tez cos puka... najprawdopodobniej popychacze. Olej wymienilem 3 tkm temu, stan jest (kontrolowany codziennie) i tak stuka... musze jeszcze sprawdzic ustawienie zapłonu. Aha stuka tylko przy odpalaniu ... pozniej jak mu sie cos umysli... i wogole jest głosny cos

Te rady z wymiana rozrzadu, napinaczy itd to pic na wode...
To bylo robione przy 180k km, a jesli sie postaram to fakturki na to moge znalezc ...

rada dla wszystkich... przejechac kilka km na benzynie... i problem znika ...

ten silnik jest nauczony chodzic noc stop z 4000obrotw ... i dostawac przez chwile mokra benzynke ))

Pozdro