Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() maskekk 1,5 wwa | 2006-07-06 22:01:13 Jak silnik pracuje na wolnych ? rowno ? Jak z moca ? Jak wsio okej to pewnie popychacze. |
3Dm Espero 1.5 16V Bytom | 2006-07-06 22:07:32 Silnik pracuje prawidłowo tylko z tym stukaniem coś nie tak.
maskekk.. Jaki to jest koszt ? |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-07-07 08:36:44 dwie rzeczy:
PO KUPNIE SAMOCHODU WYMIENIA SIĘ WSZYSTKIE MATERIAŁY ESPLOATACYJNE!!!!! (olej paski, filtry, na drugi ogień świece i kable) druga sprawa: to jest stukanie ledwo słyszalne?? czy ewidentny klekot?? sądząc po tym co mechanior powiedział mniemam, że ewidentny klekot, powiedziałbym nawet napier...... nieodpalaj go zbyt dużo , jedź na wymiane paska i ewentualnie napinacza ( bo bez powodu to on pewnie nie przeskoczył) a na pocieszenie u mojego ojca w cytrynie ( 1.8 16V , dość wyrzyłowany, ale klekotał....) przeskoczył rozrząd o 5 ząbków i wielkiej tragedii nie narobił - po naprawie silnik sie jakiś dziwny zrobił, ale to może być spowodowane tym, że urwała się elektroda świecy i nie wiadomo gdzie jest... jak już ci facet wymieni pasek i ustawi rozrząd to każ mu zrobić test kompresji.. jak wyjdzie ok, to nie ma się czym martwić, jak nie , to trzeba ściągnąć głowice i szukać... |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-07-07 09:26:03 coś stuka... paru osobom stukało w 1,5. Powodem obaw były wtryskiwacze. Nie to żeby były zepsute, ale taka ich natura - jak pracują to stukają/cykają co jest dość głośno słyszalne w silnikach 1,5. |
3Dm Espero 1.5 16V Bytom | 2006-07-07 15:06:05 Rozrząd był wymieniany przy 180tys a teraz jest 211. Diagnosta poradził mi dolanie oleju i jezdzenie dalej. Sam nie wiem co o tym myslec. Teraz coraz mniej juz stuka a jak dolalem oleju to prawie calkiem sie wyciszylo. |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-07-07 18:41:48 Mistrzu - wymień ten olej ! |
![]() pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2006-07-07 20:25:42 Jak kiedyś miałem 1.5 16V to mi raz też paliwa zabrakło, zapalałem go na popych potem, co się nie udało bo trzeba było najpierw zapowietrzone wężyki zdjąć, i po tym fakcie przez 2 dni też mi stukało w silniku.
Na szczęście po kilkudziesięciu km przestało (jakaś samoregulacja chyba tam jest), być może u Ciebie to też samo zniknie, nie ma co panikować |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2006-07-07 23:09:42 U mnie tez cos puka... najprawdopodobniej popychacze. Olej wymienilem 3 tkm temu, stan jest (kontrolowany codziennie) i tak stuka... musze jeszcze sprawdzic ustawienie zapłonu. Aha stuka tylko przy odpalaniu ... pozniej jak mu sie cos umysli... i wogole jest głosny cos ![]() |
![]() ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-07-08 08:57:54 Te rady z wymiana rozrzadu, napinaczy itd to pic na wode...
To bylo robione przy 180k km, a jesli sie postaram to fakturki na to moge znalezc ... rada dla wszystkich... przejechac kilka km na benzynie... i problem znika ... ten silnik jest nauczony chodzic noc stop z 4000obrotw ... i dostawac przez chwile mokra benzynke ![]() Pozdro |