Sprawdzenie wymiana przegubu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Moj pierwszy post, takze WITAM WSZYSTKICH .
a teraz pytanie, korzystajac z forum, doszedlem do wniosku ze dzwieki slyszane przy mocniejszym przyspieszaniu (najlepiej na rondzie) jakbym jechal na "kwadratowych kolach" (no może 16-tokatnych) to prawdopodobnie przegub (jesli sie myle to prosil bym o poprawienie). I teraz zasadnicze pytanie, czy da sie to we wlasnym zakresie sprawdzic i naprawic(wymienic) zaoszczedzajac jakas kase, czy lepiej do mechanika(znowu ).

Pozdrawiam

skręć koła do oporu i spróbuj ruszyć, jak trzeszczy tzn że to jest to o czym mówisz. - tak mi się wydaje.

A czy jeśli podczas normalnej jazdy już przy lekkim skręceniu w prawo przy lewym kole coś furgocze to przegub czy może tylko łożysko?

te objawy ktore opisujesz, czyli jakis szum albo huk z lewego kola przy skrecaniu w prawo wygladaja na lozysko, no chyba ze strzela albo jeszcze jakies inne odglosy wydaje...

tez bym stawial na lozysko bo dzwieku pukajacego przegubu nie da sie z niczym pomylic

Łożysko w lewym kole jest na pewno do wymiany - huczy, a dźwięk ten nasila się przy pokonywaniu zakrętów w lewą stronę (w czasie, gdy lewe koło jest bardziej obciążone). Ale podczas jazdy już przy lekkim skręceniu koła kierownicy w prawą stronę (zakręt, jazda po lekkim łuku, czy ominięcie przeszkody) z lewego koła dochodzi taki dziwny dźwięk jakby furgot, strzelanie, coś w rodzaju pracującego silnika traktora. I nie mam pojęcia czy to też wina łożyska ale wydaje mi się, że to jednak może być przegub.

Cytat:
2006-11-26 19:09:56, rex pisze:
tez bym stawial na lozysko bo dzwieku pukajacego przegubu nie da sie z niczym pomylic

tylko, że ja nie mam pojęcia jaki dźwięk wydaje "pukający przegub". Wcześniej jeździłem samochodem z tylnym napędem.