MotoNews.pl

ML-145: jaka róznica między Midland, Sirio a President ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Jestem od niedawna użytkownikiem CB. Mam prostego Alana 100 Plus i antenę Sirio ML-145. Pytam Was jaka jest różnica między antenami o symbolu ML-145 różnych producentów Midland, Sirio i President.
Bardziej chodzi mi o praktyczne różnice.
Znalażełm takie parametry:
- Midland - zysk +2,5 dB - ceny w granicach 150 PLN
- Sirio - zysk wg. różnych źródeł od +2,5 - 4 dB - cena ok. 150 PLN
- President - zysk +6 dB - cena około 220 PLN

Czy to oznacza, że President jest najlepszy? Czy moja Sirio jest od niego gorsza?

Proszę o info praktyczne.

Jakie uzyskujesz osiągi jeśli chodzi o odsłuch oraz nadawanie? Pozdrawiam

Jeśli chodzi o zasięg, to jestem słyszalny dobrze tak do około 5 km, jeszcze w miarę zrozumiale do ok 10 km, a poza miastem nawet do 15 km. Jak ustawię squelsh na połowę, to słysze mobile w promieniu gdzies do 7-8 km.
Jeśli chodzi swr to sprawdzałemw serwisie i miałem 1,1.
Innych osiągów nie znam. To w zasadzie mi wystarcza. Tylko się zastanawiam, czy jakbym zmienił Sirio na Presidenta to czy coś by się zmieniło w zasięgu.

Nie jestem fachowcem w tym temacie, ale już na podstawie parametrów Presidenta i Sirio można założyć że zyskasz na osiągach. President ML-145 ma chyba 6 dB zysku, a Sirio 2,5 dB, przynajmniej tak piszą. Wydaje mi się że anteny Presidenta są solidniej wykonane, wiele osób piszących na tym forum uważa je za najlepsze. Sam jeździłem przez jakiś czas na Presidencie ML-145 i mam z tą antenką pozytywne doświadczenia. Teraz dla odmiany od 3 dni mam właśnie Sirio ML-145 i sam jestem ciekaw jak ta antenka będzie się sprawować. I jeszcze jedno: President jest firmą droższą od Sirio. Rodzi się pytanie czy są ci potrzebne lepsze parametry niż te, które masz? Jeśli tak, to inwestycja wydaje się być uzasadniona. Jak dla mnie są zupełnie przyzwoite. Może zamiast anteny zainwestuj w lepsze radio.
Pozdrawiam.

Na razie nowega radia nie kupię. Z tego co wiem to ważna jest przede wszytskim dobra antena. Daj znać jak pracuje Twoja. Jesli zauważysz różnicę między Presidentem a Sirio daj proszę znać.

Ja też kupiłem taką antenkę
Swr 1,1
Gość ze sklepu powiedział, że najlepsza relacja ceny do jakości i parametrów.
Nie wiem czy coś się nie skopało, bo pierwszego dnia po strojeniu (jakiś tydzień temu) wyciągnąłem z kolegą 11km na trasie z poznania do gniezna a teraz odległości są o połowę mniejsze. Fakt że przyszły upały i "fachowiec" mówi że odległości spadają w funkcji temperatury.
Ale czy też jakość i szumy???
W każdym razie miałem do wyboru wszystkie: President, Sirio i Midland. Zaufałem opinii "fachowca".
Zdaniem wspomnianego "specjalisty" bardzo ważne jest ustawienie anteny na dachu.
Ja poprosiłem o ustawienie anteny z boku dachu bo moje skromne doświadczenie jest takie, że magnesówki (moja i kolegów) nigdy się nie urwały (żadna, a ja z sirio jechałem już 170) natomiast kabel anteny ustawionej na środku dachu narobił koledze sporo bałaganu na dachu.
tak czy inaczej będę pilnie śledził ten wątek a może któryś z Was podpowie mi czy w związku z moim problemem nie warto jeszcze raz wystroić anteny???

pozdrawiam

U mnie nie ma tego objawu. W zasadzie w upale 30 stopni mam zasięg poza terenem nawet do 15 km. To mi wystarcza, ale interesuje mnie czy President będzie w stanie go polepszyć. Generalnie Midland odpada, bo kosztuje tyle samo a ma wg. różnych źródeł podobne parametry. Tylko President ma zysk 6 dB. Aler czy warto dpołacić i go mieć?

Proponuję zajrzeć TU

Może pomoże w anteny doborze

ML145 SIRIO urzytkuję w mobilku prywatnym z unidenem 520 a w służbowym 145 ML presidenta z 510,
Dużo lepiej spisuje się sirio na 520 niż president na 510
president był strojony a sirio nie ale i tak 1000% na sirio a to dlatego, że president ML 145 ma zysk 6 ale jednostek DBi a 4 DB natomiast SIRIO ma 4DB nie wiem czym to się różni ale doczytałem na opakowaniu
na unidenie 510 jest tylko sqalch nie ma rfgaina i z presidentem trzeba sqelcha ustawić aż w połowie żeby nic nie szumiało bo ta antena bardzo dużo śmieci zbiera
nie zamieniaj sirio na presidenta bo nie warto, a i jeszcze we wszystkich presidentach służbowych popękały plastikowe osłony cewek na mrozie, president ma też dużo słabszą gumę pod magnesem i łato spadającą, skutek taki, że już wszystkie gumy z presidentów zginęły a w sirio gumy z magnesu nie zgubisz
president to na pewno dobra antena ale w parze ze słabym radjem za dużo śmieci ściąga

Te wszystkie parametry +6dBi (President) to chwyt reklamowy! Czymś trzeba uzasadnić cenę >200zł. W żadnym razie nie zmieniaj na Presidenta, bo nie będzie żadnej różnicy! Jednostka [dBi] to zysk anteny w stosunku do tzw. anteny izotropowej (antena teoretyczna), spotyka sie jeszcze dBd (zysk w stosunku do dipola półfalowego), z tego co pamiętam A[dBi]=A+2,64[dBd], ale mogę się mylić...
[dB] to poprostu decybele, czyli stosunek jednej wielkości do drugiej, i bez podania odniesienia niczego nie mówi!
... i tak na koniec konkluzja: jak krótka antenka mobilowa o dł 1,4m może mieć dodatni zysk względem dipola półfalowego o dł 5,5m ?! Fizycznie to nie możliwe... marketingowo możliwe!

Dziękuję wszytskim za rady. Postanowiłem nie zmieniać anteny. W sumie jestem zadowolony z niej, a myślałem, że może cos poprawi droższa i niby z lepszymi parametrami.

Cytat:
2006-07-18 15:06:27, sinpro pisze:
Te wszystkie parametry +6dBi (President) to chwyt reklamowy! Czymś trzeba uzasadnić cenę >200zł. W żadnym razie nie zmieniaj na Presidenta, bo nie będzie żadnej różnicy! Jednostka [dBi] to zysk anteny w stosunku do tzw. anteny izotropowej (antena teoretyczna), spotyka sie jeszcze dBd (zysk w stosunku do dipola półfalowego), z tego co pamiętam A[dBi]=A+2,64[dBd], ale mogę się mylić... [dB] to poprostu decybele, czyli stosunek jednej wielkości do drugiej, i bez podania odniesienia niczego nie mówi! ... i tak na koniec konkluzja: jak krótka antenka mobilowa o dł 1,4m może mieć dodatni zysk względem dipola półfalowego o dł 5,5m ?! Fizycznie to nie możliwe... marketingowo możliwe!

Rewelacyjnie to opisałeś, będę Cię cytował jak ktoś znowu będzie rzucał parametrami typu "zysk"... Bo ręcę opadają. Zgoda?