Przełącznik zespolony - styki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Chłopaki jak wyciągnie się wtyczki z przełącznika zespolonego to jest na nim kilka styków - dokładnie dwa rzędy styków, w jednym chyba 5 a w drugim 6 albo 7.
I tutaj moje pytanie
Ktore z tych styjów są od świateł pozycyjnych bo przełącznik zespolony szwankuje i zrobiłbym sobie obejście.

[ wiadomość edytowana przez: ensimek dnia 2006-07-07 14:25:53 ]

No spróbowałem sam to rozwikłać, więc
Zakładamy że w tym zaznaczonym rzędzie styki od góry do dołu nazywamy 1,2,3,4,5.

Światła (nie długie) albo mijania albo pozycyjne działają w kombinacji złączenia styków w pierwszym rzędzie nr 4, w drugim 1,6,7.

Wszystko okej, bo jak wyciągam bezpieczniki ze skrzynki numer 6,7 (światła pozycyjne) to się faktycznie wyłączają.
Ale przy tych bezpiecznikach od postojowek wyciagnietych powinny dzialac swiatla mijania bo bezpieczniki od nich sa wsadzone - ale nie działają. Co może być?

obawiam się że bez rozbieranie się nie obejdzie. Światła pozycyjne są włączane włącznikiem na dźwigni kierunkowskazów. Włącznik ten jest połączony kablami i przylutowane do punktów lutowniczych przy wtyczce którą opisujesz, ale po wewnętrznej stronie. Miałem u siebie przypadek wariowania świateł pozycyjnych, mijania i drogowych i powodem było przegrzanie przewodów tego włącznika (przewody gołe na odcinkach około 1,5 cm). Rozebranie i zaizolowanie dało efekt pozytywny. Tylko tu taka rada - nic na siłę, powoli i nie pogubić sprężynek i gumek oporowych.