2 pytania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich! Posiadam Mazde 323F '94 1.6 16V i zawaram sie do Was z pytaniem. Więc przy odpaleniu zimnego silnika coś mi tak jakby terkocze podobne to do zaworów, a polekkim rozgrzaniu zanika ten dzwięk i gdyby na tym sie kończyło byłbym pewnien, że są to popychacze, ale dzwięk ten pojawia sie nagle podczas jazdy odczasu do czasu i potrafi równie szybko zniknąć. Prosze o pomoc
A tojeszcze druga sprawa, nie bede nowego wątku zaczynał. Autko jeździ pięknie ale tak od prędkości 120km/h przy próbie gwałtownego wciśnięcia gazu zaczyna tak lekko szrpać jakby brakowało paliwa, przy powolnym dodawaniu gazu jest OK. Mam zagnieciony przewód paliwowy czy to może być przyczyna, czy może pompa, a może coś jeszcze?
Z góry dzięki!!!

hehe wątek zaraz poleci w kosmos...
bo:
1. sam odpowiedziałeś sobie na pytania które zadajesz.
2. Jezeli wiesz że masz zagnieciony przewód i to moze być przyczną to czemu tego nie naprawisz.

Po pierwsze to nie jestem pewien czy to są popychacze, bo po rozgrzaniu ten dzwięk nie powinien sie pojawiać powinno je być słychać tylko na zimnym silniku i to po dłuższym pojtoju np. noc.
A po drugie, bo nie mam narazie czasu żeby to naprawić, a jestem ciekawy czy to może mieć aż taki wpływ, czy może to coś innego.

Jeżeli jest zagnieciny przewód zasilania, to lipa - za niskie ciśnienie paliwa .
Jeżeli jest zagnieciony nadmiarowy, też lipa- za wysokie ciśnienie. Czy tak czy siak= zakłócenia w pracy silnika

jeśli masz rąbnięte popychacze to zawory bądą klekotać również przy dużym obciążeniu silnika, np. właśnie przy gwałtownym dodaniu gazu od niskich obrotów. pozdra