Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
omegarules Omega B Kombi :) Aleksandrów Kujawski | 2006-07-11 08:30:13 Wiem już, że następnym moim autem będzie omega b.. Zastanawiam się nad wersją mv6 - w gazie oczywiście (głównie jeżdżę trasy). Czy ten silnik ma jakieśwady, poza stosunkowo wysokim zużyciem paliwa ?
Prosiłbym, aby ktośkto posiada to cudo napisał jak się zachowuje silnik i czy warto kupić tą wersję.. |
![]() Adrian_M Pełnoprawny Klubowicz Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2006-07-11 08:39:07 Każdy dobrze wie że Omegi 2.0 nie jeżdż tylko się toczą (bez różnicy czy 8v czy 16v) a znając opinie urztkowników jeżdżących 2.5v6 i mv6. Wszyscy zgodnie mówią że palą tyle samo, a wrażenia z jazdy nie poównywalne.
Pzdr |
![]() miklo Forumowicz V6 w autobusie Warszawa | 2006-07-11 08:53:16 Silnik 3.0v6 ma same wady. Jest dynamiczny, pięknie brzmi, nie jest wysilony, przez co przebiegi rzędu pół milion km nie są dziwne. Dużo wad ma też tylny napęd: nie przenosi narowistości silnika na koło kierownicy, przez co można kierować jednym palcem, samochód klei się do asfaltu jak gekon i nie piszczy przy ruszaniu, rozmiary i masa Omegi powodują, że nadsterowność jest tylko jak się postarasz.
Same wady ma ta Omega. Ja bym się dobrze zastanowił ![]() |
omegarules Omega B Kombi :) Aleksandrów Kujawski | 2006-07-11 08:56:45 To jak zachowuje sie omega na drodze to wiem, bo jeszcze mam - ale x20xev - juz zaliczkowane, kupiec odbiera za tydzien..
Dlatego wiem, ze moje nastepne autko to tez bedzie omega z ostatnich wersji b - mam slabosc do tego wnętrza ![]() Od roku choruje na mv6 i mialem nadzieje, ze moze ktos mnie nieco ostudzi ![]() |
![]() superkto Corsa Świdnica | 2006-07-11 09:43:56 Poszukaj wersji z manualem to wrażenia z jazdy będą jeszcze lepsze. Mam nadzieję, że Cię nie ostudziłem. ![]() |
![]() Jaroslav Pełnoprawny Klubowicz Opel LUBLIN | 2006-07-11 13:11:04 sporo informacji na temat MV6
http://myomega.ovh.org/ ewentualnie (a własciwie przede wszystkim) archiwum LOB http://motonews.pl/forum/?op=fsb |
miniu Forumowicz opel omega Poznań | 2006-07-11 19:45:40 powem ci tak miklo mówi prawde jest jedno aleeee jeżdziłem taką omega 3.0 i 3.2 ( bo takie też są jak dodrze poszukasz) w budzie B 1994-1999 spalanie !!! przy moim spokojnym ![]() |
![]() arek_omega Omega B Otwock | 2006-07-11 23:05:50 Coś w tym spalaniu jest. Znajomy ma 2.5 i delikatnie jeżdżąc 14-15 litrów. Jak w dupę po mieście dostaje (a prawie zawsze tak jest) to 17 do 20 litrów a czasem i więcej...
No ale w porównaniu z tą imitacją silniczka, którą ja mam w swojej "bestii" pod maską - x20xev- to jego samochód jeździ i piękny dżwięk V-ki słychać jeszcze niezły kawałek ![]() |
omegarules Omega B Kombi :) Aleksandrów Kujawski | 2006-07-13 09:41:33 Heh.. Jak to mówią.. Apetyt rośnie w miarę jedzenia - kiedyś też marzyłem tylko o elektrycznych szybach - teraz klimatronic to minimum - oczywiście tylko w omedze ![]() Fakt - robię samą trase, ale szczerze - boję się kupić TDS-a.. Nie ma zbyt pochwalnych opinii u mechaników, jesli chodzi o ceny napraw, jest wiele elementów w tym silniku, które ulegają uszkodzeniu - chodzą opinie, że pompy wtryskowe lubią siadać już przy 200 tys km.. Poza tym głowica - lubi pękać.. I wiem, że pęka tylko wtedy, gdy ktoś jest na tyle głupi, że wciska od świateł do świateł dla zabawy, ale ja... taki nieraz jestem ![]() Poza tym mam takie przekonanie, że jeśli ktoś kupuje Diesla to nie tylko po to, żeby raz w tygodniu do kościoła jeździć w niedziele, ale żeb trzaskać konkretne kilometry - dlatego cężko jest spotkać niewyeksploatowanego tds-a ![]() Co do spalania MV6 - wiadomo, że coś za coś.. Jeśli paliłaby nawet te 20 w mieście, ale na trasie ok. 11 (po założeniu gazu) to mi to pasuje ![]() Kwestia skrzyni w Mv6 - wiadomo, że więcej przyjemności jest z manualnej skrzyni (jeśli ktoś lubi zmieniac biegi), niższe spalanie, lepsze osiągi i mniejsa awaryjność.. Z tego co się orientowałem naprawa automatu to spory wydatek.. Wiadomo, że nie kupuje się auta, żey je naprawiać, tylko jeździć, ale przy 7-8 letnim oplu taką ewentualność niestety trzeba brać pod uwagę.. Prawdopodobnie w niedziele szykuje mi się wyjazd do Holandii-miałem nie kupować na razie auta, bo wypływam na pół roczku, ale jeśli trafi się jakaś mv6 z holenderskim gazem to bardzo chętnie.... ![]() |
![]() chomik Pełnoprawny Klubowicz Opel Rekord E1 2 dr Piotrkow Tryb./Lincoln UK | 2006-07-13 10:00:22 a jak mam - moze dla niektorych pytanie tendencyjne ![]() |
omegarules Omega B Kombi :) Aleksandrów Kujawski | 2006-07-13 10:07:10 Jasne, ale to rzadkość - większość jest w automacie.. Koszt przełożenia to pewnie skrzynia manual + robocizna ![]() |
![]() superkto Corsa Świdnica | 2006-07-13 11:20:10 Wychodziły z manualem.
Rok temu u mnie w Świdnicy gościu miał jedną do sprzedania. |
![]() FabiaNOS Pełnoprawny Klubowicz OMEGA Yese | 2006-07-13 13:57:20
a kolega za co tak nie cierpi Automatu? ![]() Ja mam teraz auto z manualem i ubolewam nad tym bardzo.Poprzednie moje auta były z Automatem i zakochałem sie ![]() Powinni montowac do wszystkich cywilnych autek Automaty a manual pozostawic do sportu ![]() Omega z wajchą to już nie Omega ![]()
szacuken GSI ![]() ![]() Przepraszam za OT [ wiadomość edytowana przez: FabiaNOS dnia 2006-07-13 13:58:31 ] |
![]() miklo Forumowicz V6 w autobusie Warszawa | 2006-07-13 17:16:33 Dlaczego powinni tylko automaty montować? Ja na przykład nie lubię, gdy automat za mnie biegami majta. Przy przygazówkach w łuku to może być niebezpieczne ![]() |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2006-07-14 14:36:36 Ale tu ktoś zmienia temat. |
omegarules Omega B Kombi :) Aleksandrów Kujawski | 2006-07-14 14:46:51 Automat jest dla wygodnych, manual dla tych co lubią mieć nieco większy wpływ na auto - prosta sprawa. |
![]() chomik Pełnoprawny Klubowicz Opel Rekord E1 2 dr Piotrkow Tryb./Lincoln UK | 2006-07-15 16:55:03 bez obrazy..automat jest jak MediaMarkt ...z tym ze automat jest dla idotow ![]() ![]() ![]() PS - raz jechalem automatem.i nigdy wiecej ![]() ![]() |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2006-07-16 21:57:33 No właśnie nie dla idiotów... |