Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-11 19:10:53 potrzebuje akusia w bagazniku bo kable ktore musialbym prowadzic do wzmacniaczy wynioslyby mnie kosztowo polowe akusia.
jak to wyglada od strony technicznej - nasz alternator wyrobi z dwoma akumulatorami? pierwszy mam chyba 54A, drugi jeszcze nie wiem ale jakis mniejszy ok 40A bedzie. Chyba nie musza byc identyczne? ![]() [ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2006-07-14 07:14:48 ] |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-07-11 19:31:10
Kable z alternatora do bagażnikowego aku muszą być równie grube, a nawet grubsze niż kable zasilania wzmacniacza, więc nie rozumiem po co kombinowanie? No chyba że należysz do tych którzy twierdzą że wzmacniacz trzeba zasilać złotymi kablami dla odpowiedniej jakości dźwięku ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-11 19:34:17 Cwikus = zbok! |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-11 20:22:40
Gdyby to byl jeden wzmacniacz to sie zgodze ![]() |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-07-11 22:03:36
Rany, skąd Ty takie druciarskie pomysły bierzesz?? Juz kilka samochodów z kilkoma wzmacniaczami widziałem ale jeszcze nigdy takiego co by miał dodatkowy akumulator ![]() ----------------- czasem tu zaglądam |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-11 22:17:44
Adamie, nie oceniaj po paru słowach. Kondensator bedzie i to 1,5F Ale przy tysiącach RMSów w samochodzie trzeba mieć skąd prąd brać i nie chciałbym po 10 minutach wyładować akumulatora. Drugi bedzie stanowił zapas, a że bedzie w bagażniku to zdecydowanie powiększy to wydajność prądową w całej sieci samochodu. Mam za sobą rzędy testów z kondensatorem i dokładaniem drugiego akumulatora - i to właśnie drugi akumulator daje większy efekt niż sam kondensator. Kwestia plusa do bagażnika jest taka, że przewód przy pięciu wzmacniaczach musiałby mieć z 75mm minimum przekroju. Takiego hardkora to ja ciągnąć nie będę. Jak mi rozpierdoli budę, to się podzielę fotkami ![]() Motyw z drugim akumulatorem przerabiał też mój znajomy i przy trzech wzmacniaczach i mocy rzędu 1000rms (z 3000 wat mocy nominalnej) drugi akumulator lepiej radzi sobie niż sam nawet 1,5F [ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2006-07-11 22:20:20 ] |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-12 11:26:03 Widzę, ze należysz do tych, których najpierw słychać, a później widać ![]() |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-12 17:35:44
Szykuję auto na zawody C-A. Jakieś jeszcze pretensje? Już Adam wyciągnął wnioski bez uzasadnienia, jesteś drugi. A jezdzac po miescie glosnosc mojego radia nie przekracza 10 (w skali 62) [ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2006-07-12 18:15:51 ] |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-12 19:48:01 sprawa niejasna - czy nasz alternator wyrobi dla akumulatora 92Ah ?tj. tych dwoch... a jesli nie to skad takowy wziasc? |
![]() rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2006-07-12 20:01:24 Tylko że kondesator oddaje szybciej ładunek niż aku.
Prubowaliście konesator pow. 3-5 F |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-12 20:45:52 Wiadomo ze szybciej.
Ale plan jest taki 2 akumulatory i 1,5F - powinno sobie poradzic, szczegolnie ze jeden z aku i kondensator beda w bagazniku tuz obok wzmacniaczy. Co z alternatorem ? Czy akumulatory nie beda w takiej sytuacji niedoladowane? |
![]() Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2006-07-12 22:31:43 hmm a ile chcesz kasy wydac wraz ze sprzetem grajacym??? i w jaka firme chcesz sie pakowac |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2006-07-12 23:20:36
Nic dziwnego bo akumulator ma pojemność rzędu kilkunastu tysięcy faradów przy bardzo niskiej rezystancji wewnętrznej co sprawia że lepszego filrta nie ma. Można powiedzieć że kondensator 1,5F przy akumulatorze samochodowym jest dosłownie niczym, stosowanie go ma sens jedynie w przypadku dużych odległości między akumulatorem a wzmacniaczem np. wtedy kiedy akumulator jest tylko jeden pod maską a wzmacniacz w bagarzniku, wtedy indukcyjność przewodów zasilających może dać znać o sobie w postaci pogorszenia dynamiki sygnału zwłaszcza składowych o wyższej częstotliwości. Jeżeli chodzi o to czy alternator sobie z tym poradzi to odpowiedź jest taka że przy ciągłym poborze mocy 3000W nie poradzi sobie. Maksymalna moc jaką jest wstanie dostarczyć alternator to ok. 500W tak więc musiałbyś mieć takich conajmniej sześć żebyś mógł pobierać 3kW w trybie ciągłym. Dla alternatora nie ma większego znaczenia czy będzie pracował z jednym akumulatorem czy z dwoma ale musisz się liczyć z tym że po kilkudziesięciu minutach pracy twojego sprzętu akumulatory mogą być wyładowane. |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2006-07-12 23:30:11
Nic dziwnego bo akumulator ma pojemność rzędu kilkunastu tysięcy faradów przy bardzo niskiej rezystancji wewnętrznej co sprawia że lepszego filrta nie ma. Można powiedzieć że kondensator 1,5F przy akumulatorze samochodowym jest dosłownie niczym, stosowanie go ma sens jedynie w przypadku dużych odległości między akumulatorem a wzmacniaczem np. wtedy kiedy akumulator jest tylko jeden pod maską a wzmacniacz w bagarzniku, wtedy indukcyjność przewodów zasilających może dać znać o sobie w postaci pogorszenia dynamiki sygnału zwłaszcza składowych o wyższej częstotliwości. Jeżeli chodzi o to czy alternator sobie z tym poradzi to odpowiedź jest taka że przy ciągłym poborze mocy 3000W nie poradzi sobie. Maksymalna moc jaką jest wstanie dostarczyć alternator to ok. 500W tak więc musiałbyś mieć takich conajmniej sześć żebyś mógł pobierać 3kW w trybie ciągłym. Dla alternatora nie ma większego znaczenia czy będzie pracował z jednym akumulatorem czy z dwoma ale musisz się liczyć z tym że po kilkudziesięciu minutach pracy twojego sprzętu akumulatory mogą być wyładowane. |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-07-13 09:28:21
nie przeliczam sprzetu na kaske. pakuje sie w infinity, wzmaki alpine'a, kickbassy phonocara (napierdalaja jak szalone!) i jak gdzies sie da upchnac zdrowe 13stki spod radia to piooner robi ciekawe glosniki 13 cm. zadnych boschmannow, hertzow, pyle, onkyo, powerbassow i tego typu badziewi. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-13 09:34:08
A w wypadku złomiaka powinieneś, bo któregoś pięknego dnia ze złomiaka tylko sprzęt grający Ci zostanie - resztę ruda wtranżoli. Czyli po polskiemu... najpierw zmień auto, a potem zmieniaj sprzęt. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2006-07-13 09:43:37 Cwikus, a klapy bagażnika Ci nie urwie przy takim nagłośnieniu?
Alternator do wymiany jeśli chcesz osiągnąć poważne moce. Wydaje mi się też, że dwa połączone równolegle akumulatory w stanie spoczynku będa się rozładowywać. Ciekawi mnie też , ja został rozwiązany problem ładowanie tak dużych pojemności zaraz po włączeniu? Czy jest to już gotowe rozwiązanie (kupujesz, podłączasz i działa), czy trzeba samemu coś pomyśleć? [ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2006-07-13 21:09:08 ] |
![]() MACHA Espero Będzin | 2006-07-13 12:16:58 pozwolę soboe odświezyć temty i powiedzieć chociaż mam nadzieję że sięne mylę że alternator raczej nie wytrzyma poniewaz na mój gust polecą diody można sobie wyliczyć z prawa ohma wzór I=U/R gdzie I - to natężenie U- napięcie R- opór czyli natężenie jest wprost proporcjonalne do napięcia a odwrotnie do oporu mozecie przekształcać ten wzór jak chcecie, spresztą po wzroscie napiecia wzrasta takzę opór więc alternator ma dużo większe obciążenie więc regulator lub diody długo nie pociągną. |