MotoNews.pl

Witam i od razu o gaz pytam (zenit kontra elpigaz) :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wstepie jak to zwyczaje nakazuja chcialbym sie przywitac
Omesie 2.0 16v 96r. mam od lutego tego roku, sam przytachalem ja z niemiec i jestem baaardzo zadowolony z przepastnego wnetrza i ogolnie z wielkosci autka
zrobilem przy nim juz wiele, ale niestety nie fotografowalem i poki co nie ma materialu na maunale... ale... jeszcze pewnie niejedno bede robil
ale do rzeczy...

Otoz mam pytanie:
Stoje przed dylematem zagazowania x20xev, czytalem archiwum i jedni laduja IIgen, inni IV i autko na obu pracuje (jak jest dobrze zrobiony). Ale mi chodzi o konkrety...

mam do wyboru:
mieszalnikowa ELPIGAZ (2200zl - sprawdzony warsztat)
mieszalnikowa BRC (chyba najtansza blitz, just - nie wiem) za 1800-1900zl (ale niesprawdzone zaklady - siec CZAKRAM)
wtrysk AGC ZENIT (kiedys CHYBA nazwa sirocco -wtryski matrix, reduktor tomasetto, elektronika autronik) za 2800zl - http://www.agcentrum.com.pl/samochodowe.php

w sumie roznica pomiedzy elpigaz i wtryskiem jest tylko 600zl. ale przy wtrysku np. moglbym zaoszczedzic (przynajmniej na razie) na kablach WN. czyli roznica ok.500zl.

lecz glownie chodzi mi o to ,ze jezdze w 95% po miescie, czasem krotkie trasy i slyszalem, ze wtrysk potrzebuje duzego ciepla z ukladu aby dzialal... konkretnie ile stopni (zima i lato)? mozna to regulowac?
czy wtrysku nie mozna samodzielnie przelaczac na gaz?

co sadzicie o tych firmach?

pozdrawiam,
chevy

Witaj

Ja mam BRC, nie chce mi sie lecieć aby sprawdzic pod maska
który komputerem.
Niemniej z czystym sumieniem polecam.
Mam ja od ponad roku i wszystko gra i trąbi (poza wypadkiem
i spawaniem obudowy reguktora)
Pozatym moje 2,4 raczej nie pali za dużo gazu (miasto 14 - 15, trasa 8- 10 ) a patataji tez nie brakuje, idzie jak sie przyciśnie.
Z sasłyszanych informacji w Lublinie moge powiedzieć że raczej nikt nie nażekał na montaż w warsztatach z sieci CZAKRAM.
A o innych juz różnie słyszałem.

Tyle mogłem pomóc i wtącić swoje 3 grosze.

Pozro @ll

--------------------------------------------------------------------------
Skazany na dożywocie z Omegą

Cytat:
2006-07-11 22:09:22, kaski pisze:
Witaj Ja mam BRC, nie chce mi sie lecieć aby sprawdzic pod maska który komputerem. Niemniej z czystym sumieniem polecam. Mam ja od ponad roku i wszystko gra i trąbi (poza wypadkiem i spawaniem obudowy reguktora) Pozatym moje 2,4 raczej nie pali za dużo gazu (miasto 14 - 15, trasa 8- 10 ) a patataji tez nie brakuje, idzie jak sie przyciśnie. Z sasłyszanych informacji w Lublinie moge powiedzieć że raczej nikt nie nażekał na montaż w warsztatach z sieci CZAKRAM. A o innych juz różnie słyszałem. Tyle mogłem pomóc i wtącić swoje 3 grosze. Pozro @ll -------------------------------------------------------------------------- Skazany na dożywocie z Omegą

jak możesz polecać brc????
polonezy to ledwo znoszą
gazuj elpim ale z kompem leonardo lub hevelius
mam 3 auta z ta instalacją i wsjo pasuje ponad 3 lata
a co do brc to miałem jedno i wystarczy grrrrr
dodam iż omega 16 v jest wybredna co do gazu ale elpiego znosi doskonale
zapytaj chudego , saviego i paru innych którzy maja elpigaza

[ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-07-11 22:28:09 ]

Potwierdzam słowa fomina, elpigaz z kompem leonardo i mucha nie siada. Gdyby nie odgłos elektromagnesu przy zbiorniku to bym nie wiedział kiedy chodzi na gazie. Jesli chodzi o wybredność X20XEV to jest to jak najbardziej prawda. Kolega założył jakiś wynalazek do vectry i teraz co jakiś czas musi jechac na techa robić reset kompa bo mu sie mapy tak rozjeżdżają, że byle polonez go objeżdża. Moj jest tak ustawiony ze w zimie przełącza się po ok 1km. W lecie praktycznie od razu.

Ja też polecam ELPI. Wszyscy znamy opowieści o gazowaniu MV6 a u mnie na ELPI jest idealnie (od listopada 2005) około 35 kkm przejechane.

potwierdzam co do lpigazu. Zrobilem na istalce jakies 17 tys km i nie mialem strzala, a gosc z taxsi robil omege i w ciagu miesiaca mial 3 strzaly. Ja mam tylko jeden problem, przy porannym wlaczeniu gazu silnik zdycha. Juz z gosciem doszlismy co to jest jakies ustawienie parametrow sondy lanbda przed przelaczeniem na gaz, ale cos sie chyba zresetrowalo bo po 4 dniach jest to samo. Ale polecem lpigaz pewnie sporo zalezy od mechaniorow we wrocku sa ok

Only Elpigaz
Mam tę instalkę IV gen dokładniej to nazywa się Elpigaz Stella i pasuje idealnie, zrobione 20.000 km i jak na razie zero problemów. Serwis w każdym mieście praktycznie, części wbród i nie to co włoskie instalacje, gdzie co roku jakieś nowe wynalazki z dupy wzięte, a do starszych szukaj wiatru w polu, poza tym co miasto to warsztat z innym producentem Italiano
Moja instalka wygląda tak:

na ostatniej fotce widać na wężu, aluminiowy cylindryczny kształt, to dodatkowy (drugi) filtr gazu, po to aby nie doszło do zabrudzenia i zatkania listwy wtryskiwaczy

Te plamy oleju to były przed wymianą uszczelki pokrywy zaworów. Uprzedzam w ten sposób kolegów "dobra rada"

[ wiadomość edytowana przez: Hohlick dnia 2006-07-12 09:13:38 ]

ja w senku mialem przy kupnie Elpi ale ze instalka byla juz stara to wymienialem wszystko oprocz butli i przewodow. znajomy polecil mi BRC i zaluje bo teraz jak raz w miesiacu nie strzeli to jestem zdziwiony. poza tym diametralna roznica w osiagach miedzy LPG a BP. wiec nie polecam za bardzo BRC

a ja jestem zadowolony z instalacji BRC II gen. Miałem w swojej omesi, i brat ma też identyczną inst. w swojej. Wszystko zależy od gazora. Prędzej miałem Audi z gazem BRC, i gazory zjeb... robotę.
Przy kolejnym aucie zmieniłem tylko warsztat i zero problemów.
Teraz gazuje omesie sekwencją Lani Renzo Omegas. Zobaczymy co to za cudo.

również mam elpig tyle że elisa i nie mam żadnych zastrzeżeń, przejechałem na niej ok 23 tyś km w ciągu ostatniego 1,5 roku więc i lato i zima

zimą sekwencja na krótkich odcinkach rzeczywiście potrzebuje trochę więcej benzyny, nie masz możliwości odpalenia na gazie ani przełącznia ręcznie na gaz na zimnym silniku (automatycznie od zaprogramowanej temp.m min. chyba 35 st. C - zmienić to możesz tylko przez rekonfigurację komputera gazu)

na kablach i tak nie zaoszczędzisz

[ wiadomość edytowana przez: zbiczek1 dnia 2006-07-12 11:52:10 ]

Witam ponownie....

Dzieki za liczne odpowiedzi

Teraz juz wiem, ze wybiore raczej elpi IIgen. Niektorzy chyba mnie nie zrozumieli, bo na sekwencje elpi mnie nie stac wiec jak pisalem pozostaje IIgen albo ten tani wtrysk (zenit )

Lecz gdy nie bylo praktycznie glosow negatywnych (w przeciwienstwie do brc IIgen) to wybiore epli.

Czy wszystko co pisza jest faktycznie prawda? KLIK
Czy mimo zaprogramowanej temp. mozna samemu przelaczac na gaz np. w upalne lato?
I czy ktos juz podlaczal do tego ukladu laptopa i samodzilenie grzebal w ustawieniach?
Czym rozni sie uklad z kompem hevelius a czym leonardo (nie znalazlem na stronie leonardo)? Ktory lepszy?

Pozdrawiam i sorki, ze na poczatku tyle pytan zadaje, ale "kto pta nie bladzi"
Chevy

PS.
Jak sprawuja sie kable NGK (100zl) i swieczki opla? lepiej komplet ngk? czy moze jeden pies niestety orginalne przewodziki sa nieco drogie (ok.400zl )

[ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2006-07-12 19:55:37 ]

Cytat:
2006-07-12 10:51:54, czacha pisze:
a ja jestem zadowolony z instalacji BRC II gen. Miałem w swojej omesi, i brat ma też identyczną inst. w swojej. Wszystko zależy od gazora. Prędzej miałem Audi z gazem BRC, i gazory zjeb... robotę. Przy kolejnym aucie zmieniłem tylko warsztat i zero problemów. Teraz gazuje omesie sekwencją Lani Renzo Omegas. Zobaczymy co to za cudo.

a ja na to powien jedno....
g...prawda
brc sama wtyczka do kompa przypomina diore z lat 70 bo na 5 wtyków
ponadto ja juz łacznie na elpim zjechałem 200 tkm < na 2 gen >i bez najmniejszego problemu
gaz ma jechać a nie sie chrzanić
a ponadto do 2 .0 16v jak elpi to 2 gen , na wtrysk szkoda kasy

łortografia , .....

[ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-07-13 00:05:37 ]

Chevi nie oszczedzaj tak na tej benie, wiadomo bena dla silnika dobra jest a reduktor jednak powinien sie rozgrzac bedzie lepiej pracowac i zwiększy się żywtność instalki

Cześć ja mam gaz sekwencyjny w omie mv6 i w ciągu 16 miesięcy przejechałem na nim 60 tyś km. Więc auto było w ciągłej praktycznie eksplatacj.Podzczas zakładania nie wymieniano mi przewodów tylko świece zapłaciłem za gaz 4tyś . Jak do tej pory to tylko byłem na 2 przeglądach gwarancyjnych bo nic się z gazem nie dzieje wszystko jest ok. nawet nie wymieniałem do tej pory przewodów wn, tylko na 2 przeglądzie wymieniono mi filterek gazu.Czasami lepiej wydać troche wiecej ale być pewnym że nic sie nie stanie .A jeżeli chodzi o przełanczanie , to poprostu silnik potrzebuje osiągnąć temperature żeby przejść na gaz ,ale w ten sposób dbasz o motor.

Cytat:
a ja na to powien jedno....
g...prawda
brc sama wtyczka do kompa przypomina diore z lat 70 bo na 5 wtyków
ponadto ja juz łacznie na elpim zjechałem 200 tkm < na 2 gen >i bez najmniejszego problemu
gaz ma jechać a nie sie chrzanić
a ponadto do 2 .0 16v jak elpi to 2 gen , na wtrysk szkoda kasy

BRC miałem w Renault 19... jesli nie strzelał to przy każdej redukcji i dochamowaniu gasł

Elpi szczególnie montowane w A-GAZ'ie we wrocku to mistrzostwo świata.

Odnośnie taniego wtrysku: zapomnij !!!
Kolega zagazował czymś takim BMW - tragedia!

pozdrawiam

Wlasciwie juz zdecydowalem sie na IIgen. elpigazu i mam nadzieje, ze nie bede zalowal

ale czy ktos wie...
Czym rozni sie uklad z kompem hevelius a czym leonardo? Ktory lepszy?

i tak ogolnie...
Jak sprawuja sie kable NGK (100zl) i swieczki opla? Moze lepiej komplet ngk? Czy moze jeden pies niestety orginalne przewodziki sa nieco drogie (ok.400zl)

możesz śmiało gazować hevelisem
to jest uboższa wersja leoncja , ale jak różnica w cenie to 100 pln to bierz leoncja.....

Cytat:
2006-07-14 22:40:51, fomin pisze:
możesz śmiało gazować hevelisem to jest uboższa wersja leoncja , ale jak różnica w cenie to 100 pln to bierz leoncja.....

a mozesz wskazac dokladnie roznice pomiedzy tymi 2 kompami?

odczytaj priv

Cytat:
2006-07-14 22:40:51, fomin pisze:
możesz śmiało gazować hevelisem to jest uboższa wersja leoncja , ale jak różnica w cenie to 100 pln to bierz leoncja.....

no wiec facet powiedzial, ze moge wybrac leonardo albo heveliusa bez doplaty! tylko moj wybor

jadnak co mi powiedzial, to ze praktycznie sie nie roznia (poza szczegolami) tylko, ze leonardo ma wdowany emulator wtryskiwaczy.

czy czyms jeszcze sie roznia?

ktos ma moze zaprogramowane odcinanie gazu gdy silnik nie jest obciazony?