Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-07-11 21:51:59 Na wstepie jak to zwyczaje nakazuja chcialbym sie przywitac ![]() Omesie 2.0 16v 96r. mam od lutego tego roku, sam przytachalem ja z niemiec i jestem baaardzo zadowolony z przepastnego wnetrza i ogolnie z wielkosci autka ![]() zrobilem przy nim juz wiele, ale niestety nie fotografowalem i poki co nie ma materialu na maunale... ale... jeszcze pewnie niejedno bede robil ![]() ale do rzeczy... Otoz mam pytanie: Stoje przed dylematem zagazowania x20xev, czytalem archiwum i jedni laduja IIgen, inni IV i autko na obu pracuje (jak jest dobrze zrobiony). Ale mi chodzi o konkrety... mam do wyboru: mieszalnikowa ELPIGAZ (2200zl - sprawdzony warsztat) mieszalnikowa BRC (chyba najtansza blitz, just - nie wiem) za 1800-1900zl (ale niesprawdzone zaklady - siec CZAKRAM) wtrysk AGC ZENIT (kiedys CHYBA nazwa sirocco -wtryski matrix, reduktor tomasetto, elektronika autronik) za 2800zl - http://www.agcentrum.com.pl/samochodowe.php w sumie roznica pomiedzy elpigaz i wtryskiem jest tylko 600zl. ale przy wtrysku np. moglbym zaoszczedzic (przynajmniej na razie) na kablach WN. czyli roznica ok.500zl. lecz glownie chodzi mi o to ,ze jezdze w 95% po miescie, czasem krotkie trasy i slyszalem, ze wtrysk potrzebuje duzego ciepla z ukladu aby dzialal... konkretnie ile stopni (zima i lato)? mozna to regulowac? czy wtrysku nie mozna samodzielnie przelaczac na gaz? co sadzicie o tych firmach? pozdrawiam, chevy ![]() |
![]() kaski Omcia 2,4 Lublin | 2006-07-11 22:09:22 Witaj
Ja mam BRC, nie chce mi sie lecieć aby sprawdzic pod maska który komputerem. Niemniej z czystym sumieniem polecam. Mam ja od ponad roku i wszystko gra i trąbi (poza wypadkiem i spawaniem obudowy reguktora) Pozatym moje 2,4 raczej nie pali za dużo gazu (miasto 14 - 15, trasa 8- 10 ) a patataji tez nie brakuje, idzie jak sie przyciśnie. Z sasłyszanych informacji w Lublinie moge powiedzieć że raczej nikt nie nażekał na montaż w warsztatach z sieci CZAKRAM. A o innych juz różnie słyszałem. Tyle mogłem pomóc i wtącić swoje 3 grosze. Pozro @ll -------------------------------------------------------------------------- Skazany na dożywocie z Omegą |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-07-11 22:14:30
jak możesz polecać brc???? ![]() ![]() polonezy to ledwo znoszą ![]() gazuj elpim ale z kompem leonardo lub hevelius mam 3 auta z ta instalacją i wsjo pasuje ponad 3 lata a co do brc to miałem jedno i wystarczy grrrrr dodam iż omega 16 v jest wybredna co do gazu ale elpiego znosi doskonale zapytaj chudego , saviego i paru innych którzy maja elpigaza [ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-07-11 22:28:09 ] |
VITO_MV6 OMEGA B Wrocław | 2006-07-11 23:14:34 Ja też polecam ELPI. Wszyscy znamy opowieści o gazowaniu MV6 a u mnie na ELPI jest idealnie (od listopada 2005) około 35 kkm przejechane. |
![]() ryba-1 Jeep Grand Cherokee Bydgoszcz | 2006-07-12 09:57:42 ja w senku mialem przy kupnie Elpi ale ze instalka byla juz stara to wymienialem wszystko oprocz butli i przewodow. znajomy polecil mi BRC i zaluje bo teraz jak raz w miesiacu nie strzeli ![]() |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-07-12 19:43:00 Witam ponownie....
Dzieki za liczne odpowiedzi ![]() Teraz juz wiem, ze wybiore raczej elpi IIgen. Niektorzy chyba mnie nie zrozumieli, bo na sekwencje elpi mnie nie stac ![]() ![]() Lecz gdy nie bylo praktycznie glosow negatywnych (w przeciwienstwie do brc IIgen) to wybiore epli. Czy wszystko co pisza jest faktycznie prawda? KLIK Czy mimo zaprogramowanej temp. mozna samemu przelaczac na gaz np. w upalne lato? I czy ktos juz podlaczal do tego ukladu laptopa i samodzilenie grzebal w ustawieniach? Czym rozni sie uklad z kompem hevelius a czym leonardo (nie znalazlem na stronie leonardo)? Ktory lepszy? Pozdrawiam i sorki, ze na poczatku tyle pytan zadaje, ale "kto pta nie bladzi" ![]() Chevy PS. Jak sprawuja sie kable NGK (100zl) i swieczki opla? lepiej komplet ngk? czy moze jeden pies ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2006-07-12 19:55:37 ] |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-07-13 00:04:47
a ja na to powien jedno.... g...prawda brc sama wtyczka do kompa przypomina diore z lat 70 bo na 5 wtyków ![]() ![]() ![]() ![]() ponadto ja juz łacznie na elpim zjechałem 200 tkm < na 2 gen >i bez najmniejszego problemu gaz ma jechać a nie sie chrzanić ![]() a ponadto do 2 .0 16v jak elpi to 2 gen , na wtrysk szkoda kasy ![]() łortografia , ..... [ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-07-13 00:05:37 ] |
![]() slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-07-14 11:21:37 Cześć ja mam gaz sekwencyjny w omie mv6 i w ciągu 16 miesięcy przejechałem na nim 60 tyś km. Więc auto było w ciągłej praktycznie eksplatacj.Podzczas zakładania nie wymieniano mi przewodów tylko świece zapłaciłem za gaz 4tyś . Jak do tej pory to tylko byłem na 2 przeglądach gwarancyjnych bo nic się z gazem nie dzieje wszystko jest ok. nawet nie wymieniałem do tej pory przewodów wn, tylko na 2 przeglądzie wymieniono mi filterek gazu.Czasami lepiej wydać troche wiecej ale być pewnym że nic sie nie stanie .A jeżeli chodzi o przełanczanie , to poprostu silnik potrzebuje osiągnąć temperature żeby przejść na gaz ,ale w ten sposób dbasz o motor. ![]() |
![]() savvy Opel Omega Caravan Oborniki Śląskie | 2006-07-14 13:25:41
BRC miałem w Renault 19... jesli nie strzelał to przy każdej redukcji i dochamowaniu gasł ![]() Elpi szczególnie montowane w A-GAZ'ie we wrocku to mistrzostwo świata. Odnośnie taniego wtrysku: zapomnij !!! Kolega zagazował czymś takim BMW - tragedia! pozdrawiam |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-07-14 22:35:07 Wlasciwie juz zdecydowalem sie na IIgen. elpigazu i mam nadzieje, ze nie bede zalowal ![]() ale czy ktos wie... Czym rozni sie uklad z kompem hevelius a czym leonardo? Ktory lepszy? i tak ogolnie... Jak sprawuja sie kable NGK (100zl) i swieczki opla? Moze lepiej komplet ngk? Czy moze jeden pies niestety orginalne przewodziki sa nieco drogie (ok.400zl) |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-07-14 22:40:51 możesz śmiało gazować hevelisem
to jest uboższa wersja leoncja , ale jak różnica w cenie to 100 pln to bierz leoncja..... |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-07-15 23:17:23
a mozesz wskazac dokladnie roznice pomiedzy tymi 2 kompami? ![]() |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-07-16 22:37:50 odczytaj priv |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-07-25 22:38:23
no wiec facet powiedzial, ze moge wybrac leonardo albo heveliusa bez doplaty! tylko moj wybor ![]() jadnak co mi powiedzial, to ze praktycznie sie nie roznia (poza szczegolami) tylko, ze leonardo ma wdowany emulator wtryskiwaczy. czy czyms jeszcze sie roznia? ![]() ktos ma moze zaprogramowane odcinanie gazu gdy silnik nie jest obciazony? |