Kompresor klimatyzacji (sprężarka)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie. Mam taki malutki problem ze sprężarką. A więć starsznie hałasuje. Samochód mam od niedawna kupiony, rocznik 98. Opel Omega benzyna kombi 2.5l. Po zakupie stwierdziłem, że jest założony krótszy pasek wieloklinowy omijający sprężarkę. Pa założeniu normalnego spreżarka strasznei hałasuje cały czas. Co można z nią zrobić? Da się zregenenrować? Można ocenić jakoś jej stan (czy nadaje sie do regeneracji)? Gdzie ewentualnie to najlepiej komuś zlecić (jestem z podkarpacia)? Ewentualnie chetnię kupię jakąs używaną (nową chyba się nie opłaca kupować?) lub regenerowaną w dobrym stanie i za rozsądną cenę. Dane mojej wymontowanej sprężarki są następujące:
DELPHI 5106
SAE J639
PART 1135106
CODE 021880546F

Czy można zastosować jakieś inne zamienniki? Jakie? Różnią się czymś (mocowaniem, mocą, czymś innym)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
Mariusz

Witam!No wiec z wlasnego doswiadczenia wiem ze jesli sprezarka byla juz pominieta na pasku to nie masz sie co ludzic ze bedzie dobra!Najprawdopodobniej juz sie zaciera w srodku i jesli stanie to szlak trafi pasek!Takze na razie nie wlaczaj jej wogole o ile masz zalozony dluzszy pasek!Mozesz przez to narobic sobie tylko dodatkowych kosztow!Nie wiem czy Ci sie oplaci ja regenerowac!Chyba taniej bedzie kupic druga uzywke i ja zalozyc i sprawdzic czy dziala!
Pozdrawiam Tomek!

Sprężarkę mam już wymontowaną. Jeżdże na krótszym pasku. Chciałbym po prostu teraz coś tam wsadzić sprawnego. Na tej zepsutej sprężarce Opel chodziłby chyba tak głośno jak czołg

Jeżeli sprężarka pracowała cały czas głośno (nawet bez włączonej klimatyzacji) to mogło być łożysko:

Poczytaj tu:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=82530&c=0&hq=spr%EA%BFarka%2B%B3o%BFysko&f=9

Czytałem tamten wątek. Może być łożysko, ale nie musi. Takie sprawdzanie to może być kosztowne. Za samo zdemontowanie (najpierw załadowali czynnik bo nie wiedzili, że pasek jest krótszy; potem założyli normalny pasek, a potem zdemontowali, zajeło im to coś około dwóch dni - tyle auto u nich stało, podobno strasznie gość przy tym klął) skasowali mnie na 290zł z groszami. Przecież bez sensu jest teraz zakładać znów sprężarkę. Skąd będę wiedział, że to tylko łozysko (trzeba je zdjąc ściągaczami, których nie mam i załozyć nowe - trzeba jakieś specjalne)? Sprężarka podobno coś tam chłodzi, ale czy jej wydajnośc jest dobra to też nie wiadomo.

[ wiadomość edytowana przez: Pienia75 dnia 2006-07-12 09:24:06 ]

Czesc,

Jak chcesz kupic regenerowana polecam tych gosci
http://www.euro-klima.pl/polish/index.html
Kupilem u nich za 600 przy czym moja poszla w rozliczeniu za 100pln.

Za wymiane (juz w innym miejscu) zaplacilem 250pln i ciesze sie na nowa klimatyzacja

Powodzenia!

U mnie za 200zł sprawna.
PEPE

Cytat:
2006-07-13 10:43:36, PEPE pisze:
U mnie za 200zł sprawna. PEPE

teraz czas na mariosa
prawie jak wyścig zbrojeń

Cytat:
2006-07-13 15:20:11, fomin pisze:
teraz czas na mariosa prawie jak wyścig zbrojeń

A o co chodzi?

[ wiadomość edytowana przez: Pienia75 dnia 2006-07-15 10:09:34 ]

Cytat:
2006-07-14 14:50:13, Pienia75 pisze:
Do czego/kogo pijesz?

nie znasz gosci to sie nie odzywaj i nie buraj sie ..........
pepe proponuje za 200 to pewno marios krzyknie 180 ale ty i tak go nie znasz bo jak byś znał mariosa , to nie walił byś głupich tekstów z jakims piciem
ile ty masz chłopie lat ?
poczytaj forum potem wstawiaj takie głupie odzywki
przypomina mi to odzywki pewnego pieniacza z wawy

[ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-07-15 09:59:00 ]

Cytat:
2006-07-15 09:55:50, fomin pisze:
nie znasz gosci to sie nie odzywaj i nie buraj sie .......... pepe proponuje za 200 to pewno marios krzyknie 180 ale ty i tak go nie znasz bo jak byś znał mariosa , to nie walił byś głupich tekstów z jakims piciem ile ty masz chłopie lat ? poczytaj forum potem wstawiaj takie głupie odzywki przypomina mi to odzywki pewnego pieniacza z wawy [ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-07-15 09:59:00 ]

Ok będę cicho Fakt nie znam ludzi Może i krzyknie, ale coś na razie cisza, a ja raczej pilnie potrzebuję tej sprężarki. Może skorzystam na Allegro choć tam drożej. A za ewentualne urażenie uczuć przepraszam. Nie było to moim zamierzonym celem. Po prostu troche humorystycznie spytałem sie o co chodzi. Zresztą zmeiniłem juz treść posta. Jestem raczej spokojnym człowiekiem i mam 31 lat. Ale nie wiem co to ma do rzeczy. Po prostu chcę pilnie kupić sprężarkę. 200 zł mnie zadowala pod warunkiem, że wszytsko jest ok z ta sprężarką i nie padnie mi po tygodniu działania.

Pozdrawiam
Mariusz

ok ...
prócz pepe cześci do omy ma jeszcze mariosomegos , obydwaj to dobre i uczciwe chłopy
tak więc juz wszystko wiesz
narazie
a i obydwaj mają dobre ceny

używana to używana. niby sprawna ale olej już z niej się wylewa, gaz też ulatnia. kilka dni pochodzi i od nowa robota

zregenerowana sprężarka ze sprawdzeniem szczeloności i wydajności to wydatek u mnie 400 zł.

polecam się
. Priv albo gg

Witam!
Nadejszly cieplejsze dni i problem powraca.. rok temu sprezarka strasznie mi popiskiwala ale klimowala w tym roku cisza ale nie klimuje, pojechalem wiec na serwis sprawdzili szczelnosc ok czynnik jest wiec wyjeli sprezarke i sie okazalo ze sprezarka sie zajechala dziala ale nic nie tloczy i teraz nasuwa sie pytanie czy regenerowac stara czy to sie w ogole oplaca bo w serwisie mi odradzili ale wiadomo jak to w serwisie a za nowa mi powiedzieli 750netto czy to duzo?
Sprezarka mialem firmy DENSO orientuje sie ktos czy to sa oryginalnie montowane czy juz ktos zmienial .

W tamtym roku w lato kupiłem taką sprężareczkę u Mariosa,
chłopaki na miejscu mi ja zamontowali ,wszystko działa bez zarzutów ,prawie cały czas jazda na klimie w zimę też bardzo często chodziła, a koszt? za tą cenę na pewno nie bawiłbym się w regenerowanie

No wlasnie a jaki koszt jest regeneracji a jaki uzywki bo nowa znalazlem juz za 600zl

A ile powinna dawać ciśnienia sprężarka w Omie B diesel kombi?