OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam kilka pytan do obeznanych.

oc w pzu mi sie konczy dokladnie dzisiaj i do dzisiaj mam termin zaplacenia 1 raty za nast. rok (albo calosc wiadomo). pytanie brzmi:

1. z jakimi konsekwencjami wiaze sie opoznienie w oplaceniu, auto stoi do konca wakacji na kołkach wiec kontrola drogowa w gre nie wchodzi

2. od kiedy mam liczone oc na kolejny rok, od momentu wygasniecia czyli 13 lipca czy od momentu oplacenia?

3. jak rozegrac sprawe ze zmiana ubezpieczalni bo mam teraz w pzu a chce czegos tanszego poszukac.

4. mam 1 rate w pzu 390zl za pol roku za boba 650, ktos mi powie ile w tym jest zwyzki (rok temu dzwon) i ile procent znizki na kazdy kolejny rok przypada?

5. jezeli kupie drugie auto i ubezpiecze gdzie indziej to bede mial normalna stawke czy ze zwyzkami za dzwona?

6. jak sie liczy taka skladke w zaleznosci od rocznika, pojemnosci czy jak to tam wyglada?

to chyba tyle na razie ;d

ad.1 wjeżdża na ciebie fundusz gwarancyjny
ad.2 nie wiem
ad.3 musisz wycofać umowe dzień przed zakończeniem starej
ad.4 powinieneś na kwitku mieć napisane
ad.5 ze zwyżkami
ad.6 idz do ubezpieczalni i poproś panią/pana żeby Ci obliczyli stawke.

jeśli się w któryms myle niech mnie ktoś poprawi

[ wiadomość edytowana przez: mateuszc dnia 2006-07-14 00:13:46 ]

co znaczy ze wjezdza na mnie fundusz? oc mialem do dzisiaj to znaczy ze nie moge juz zmienic ubezpieczalni?

nie niestety nie można .Fundusz gwarancyjny wsumie nie wiem dokładnie jak działa ale jak ci się kończy ubezpieczenie i jeśli do iluś tam dni nie opłacisz to dostajesz 500ojro kary

"iluś tam" no łał... konkretniej sie nie dalo?

Jeśli chodzi o nr 1 to naliczają Ci odsetki, pewnie do pewnego momentu (mnie przysłali kiedyś drugi raz papier do zapłaty, nie pamiętam miesiąc czy dwa po terminie, jak nie zapłaciłem). Nie płacąc dłużej tylko bydła sobie można narobić, kary kolosalne odsetki czy coś.

Z OC to raczej musi być ciągłość, więc nawet jeśli opóźnisz wpłate, to i tak liczą Ci od momentu wygaśnięcia/odnowienia, definiuje to data podpisania umowy.
Nie zapłacisz teraz, to zapłacisz później z odsetkami.

Składke naliczają w zależności od pojemności, ale ciężko czasem znaleźć coś wiążącego na ten temat. Ostatnio jakiś kalkulator Allianza znalazłem na necie.
PZU daje zniżki za bezszkodowość (10% na rok, ale czy po dzwonie też to nie wiem), 5% za kontynuacje u nich, 5% za opłate zgóry za rok, jakoś tak. Na świstku powinno być wszystko napisane.

opłaty karne

no dobra ale chyba kazdy ma prawo wyjechac z kraju na wakacje i zapomniec o OC, chyba nie zaplaci jakis chorych kar skoro auto stoi w garazu? conajmniej dziwne by to bylo. rozumiem ze oc byloby liczone od momentu wygasniecia co by uniemozliwialo remontowanie auta dlugi czas bez oplacania oc, ale zeby kary?

no niestety taki przepis chory wszedł;/

Przez rok jesteś chroniony przez zakład ubezpieczeń. Możesz zapłacić nawet prawie za rok, oczywiście z odsetkami. Jeździć nie możesz, bo nie masz papierka, że polisa ważna, ale umowa z ZU przedłuża się automatycznie. Jak płaciłem ostatnio zaległe ubezpieczenie za 903, to za 4 czy 5 miechów naliczyli mi 18 zeta odsetek.
Generalnie nie ma tragedii.

a to ch*j uspokoilem sie

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-07-14 01:57:04 ]
[ powód edycji: żebym ja Cie nie uspokoił :P ]

Wujek-Kajtek
Lamentu nie ma jak auto,stoi i nie bedzie miało wypadku
Jak wypadek jest bez aktualnego OC...ogólnie mowiąc urywaja jaja
Odsetki za brak OC to jakies 20-30groszy/dzień.....
Tylko jak pisze mozna na to sobie pozwolić jak auto stoi...
Cytat:
2. od kiedy mam liczone oc na kolejny rok, od momentu wygasniecia czyli 13 lipca czy od momentu oplacenia?

Od 14 lipca.... nawet jak zapłacisz 31 grudnia...Masz liczone od 14 lipca.
Cytat:
jak rozegrac sprawe ze zmiana ubezpieczalni bo mam teraz w pzu a chce czegos tanszego poszukac.

Dzień przed upływem musisz wymówic..Teraz to juz umarł w butach Kolejny conajmniej poł roku w PZU.
Cytat:
4. mam 1 rate w pzu 390zl za pol roku za boba 650, ktos mi powie ile w tym jest zwyzki (rok temu dzwon) i ile procent znizki na kazdy kolejny rok przypada?

Zaleznie od regionu...naliczana jest inna podstawa OC(inna na slasku,małopolsce itd).Jak auto tylko na ciebie to pewno masz+60%(do 25 roku zycia) za wiek i 5% za malca i zwyzka za wypadek....Znizki sa w pzu tak ze co 2 lata -10% za bezszkodowosc.
Cytat:
5. jezeli kupie drugie auto i ubezpiecze gdzie indziej to bede mial normalna stawke czy ze zwyzkami za dzwona?

To zalezy...Niekiedy prosza o pokazanie kwitu z innych ubezpieczycieli...a jak im to lotto zaczynasz od 100%.
Ja miałem tak ze poszedłem do jednego przedstawiciela ubezpieczalmi(samopomoc),i chcieli "kwity" widziec....poszedłem gdzie indziej(tez samopomoc) i nic.
Cytat:
jak sie liczy taka skladke w zaleznosci od rocznika, pojemnosci czy jak to tam wyglada?

Wszytko zalezy od ubezpieczyciela,w kazdego sa inne % za te same rzeczy,zalezy tez od miejsca zamieszkania....Im wieksza dziura tym mniejsza podstawa ubezpieczenia.
Dla przykładu PZU:
-+60% za wiek ponizej 25,
-+10 za posiadanie prawa jazdy ponizej 2 lat,
-+5% za pojazd ktory lubia "zajebac"(malce,golfy...itd)
--5% za jedna wpłte,a nie na raty....itd.
Najlepiej pochodzic i sie popytac.

no wiec mam stawke za pol roku 390zl, prawko z 5lat, dzwon rok temu ponad. ile pi razy drzwi byl mial do zaplacenia za rekina 316/318? bedzie to jakas miazdzaca suma czy zblizona?

Liczone na "oko".....
Srednio na jeza "podstawa"-100% ponizej 900cm,to jakies 550-650zł,za cały rok.Czyli reszt-te 200-250zł,masz za wiek+wypadek....
Podstawa za 1600-1800cm to jakies 1300-1400zł+te procenty zwyzkowe.Czyli Oc wyniesie cie koło 1500-1700zł za rok.

1. Jak wspomniano - tylko odsetki naliczone przez PZU.
2. Zgodnie z prawem ubezpieczeniowym umowa OC, jeśli nie zostanie wypowiedziana przed końcem, zostaje automatycznie przedłużona na kolejny rok. Nawet jeśli nie zapłaciłeś jesteś objęty ubezpieczeniem i tylko PZU Cie może ścigać bo wisisz im za umowe którą zawarłeś (tą co sie automatycznie sama zawarła ). UFG atakuje tylko gdy nie ma polisy czyli wypowiesz i nie ubezpieczysz gdzie indziej lub kupisz i nie ubezpieczysz.
3. Jeśli nie wypowiedziałeś umowy przed końcem to teoretycznie masz pozamiatane teraz. Praktycznie to możesz zawsze sprzedać komuś i potem od niego odkupić spowrotem. Wtedy dostajesz zwrot niewykorzystanej części składki, a nawet możesz nie płacić za dwumiesięczny postój, jeśli "klient" weźmie to na siebie .

6. Wysokość składki podstawowej w większości TU zależy tylko i wyłącznie od pojemności skokowej silnika i rocznika...
...Twojego . Ale to już jest w ramach zniżek/zwyżek doliczanych do podstawy, a tych jest sporo...

ps. Szybko się zainteresowałeś problemem .

Ja niedawno pojechalem na rajdzik, a tam paniu w burze rajdu mi mowi, ze od pol roku oc niewazne
Przejechalem rajd i droge do domu z lekkim strachem (dobrze, ze wogole mnie puscili na BK), potem zaplacilem zalegle oc z odsetkami - jakas niewielka kwota, niepamietam ile dokladnie.

Aha, oc bylo wazne od momentu kiedy sie skonczylo, nie kiedy zaplacilem.

[ wiadomość edytowana przez: bart322 dnia 2006-07-14 07:26:30 ]

doszukałem sie dwóch wątpliwych spraw:

nie spotkałem się w tabeli zeby oc zależało od rocznika...

czy aby na pewno zwyzka za mniej niż 25 lat wynosi 60% a nie 30?

pozdrawiam

Moze zalezy to od ubezpieczalni? W samopomocy jest +30%
Cale szczescie, ze placilem to ostatni raz juz

[ wiadomość edytowana przez: bart322 dnia 2006-07-14 09:20:41 ]

No i znów mi przypomnieliście, że muszę pojechać do pzu i pokazać im, że rok temu sprzedałem woza i z tego względu nie muszę już za niego płacić oc

Cytat:
2006-07-14 00:31:15, Krzyh00 pisze:
no dobra ale chyba kazdy ma prawo wyjechac z kraju na wakacje i zapomniec o OC

Nie no nie żartuj bo takie tłumaczenie jest conajmniej dziwne żeby nie powiedzieć śmieszne.

Moi przedmówcy napisali już wszystko, nie pozotaje Tobie nic innego jak opłacić umowę która ci sie automatycznie przedłużyła do 14-07-2007 (możesz to zrobic w ratach - dwóch, możesz to zrobic w jednorazowej wpłacie - zawsze to 10% taniej) a za rok ale wcześniej niż teraz zainteresować się tańszym TU - bo PZU to najdroższa Polska firma ubezpieczeniowa ja taką kwotę jak twoja pierwsza rata płacę za rok za PF125p 1500 i to w najdroższym regionie kraju obok Warszawy