Nie odpala za pierwszym razem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie: jakiś czas temu (ok. 2 miesiące) silnik nierozgrzany przestał odpalać za pierwszym razem - odpala z reguły za drugim, czasem trzecim i to z lekko wciśniętym pedałem gazu; rozgrzany pozwala się uruchomić na ogół bez problemu.
Przez chwilę było z nim jeszcze gorzej, tzn. wogóle nie uruchamiał się na benzynie - konieczne było awaryjne uruchamianie na gazie.
silnik 2.0 + Elpigaz (1rok).
w tym czasie dostał: filtr paliwa, palec+kopułkę, cewkę aparatu, świece i kable
kody pojawiające się: 32 (EGR) i czasami 53 (co interpretuję jako informację o sytuacji gdy silnik ma kłopoty z rozruchem - zatem jako skutek utrudnionego rozruchu a nie jego przyczynę)
any ideas?

pozdr
kriscross

blad nr "53" to blad immobilajzera ! wiec moze cosik Ci sie on krzaczy !!

sprawdzałeś silnik krokowy ( nie ten od gazu), może być jeszcze moduł elektroniczny.

Jesli to wywala Ci blad immo to najpewniej padl CI modulik od immobilajzera, pod kolumna keirownica takie czarne pudeleczko. rozbierz przelutuj plytke.

Cytat:
2006-07-14 19:00:03, maskekk pisze:
Jesli to wywala Ci blad immo to najpewniej padl CI modulik od immobilajzera, pod kolumna keirownica takie czarne pudeleczko. rozbierz przelutuj plytke.

Jeżeli masz błąd immobilaisera to wymień cewke przy kluczyku(jest to to kułeczko na którym masz symbole położeń kluczyka w stacyujce I II III) Miałem podobny problem a po wymianie jest ok.

Cytat:
2006-07-15 18:37:01, kotek8001 pisze:
Jeżeli masz błąd immobilaisera to wymień cewke przy kluczyku(jest to to kułeczko na którym masz symbole położeń kluczyka w stacyujce I II III) Miałem podobny problem a po wymianie jest ok.

Zyczę powodzenia przy próbie kupna samej cewki.Jako monopolista,śmiem twierdzić,że oficjalnie nie można kupić nowej cewki.Chyba,że jakąś z demontażu.

dzięki za sugestie, krokowy wcześniej już sprawdzałem i to raczej nie jego wina, natomiast objawy wystąpiły obecnie również na rozgrzanym silniku więc szukam dalej; być może immobiliser...

pozdr.
kriscross

Miałem podobne objawy przez jeden miesiąc. Przyczyną była chyba padającą pompa paliwa(sądzę, ze dawała za małe ciśnienie). W końcu fura stanęła na trasie (mechanik akurat był blisko i zdiagnozował, że to pompa). Po wymianie auto pali za pierwszym razem.

Jak sprawdzić czy to pompa to nie wiem. Najlepiej to by było pożyczyć od kogoś dobrą i oblukać.

Pozdrawiam Daniel

P.S. to mój pierwszy wpis na grupę

[ wiadomość edytowana przez: dask dnia 2006-07-17 11:41:23 ]