MotoNews.pl
10 Usuniecie katalizatora - strumienica (152821/90)

Usuniecie katalizatora - strumienica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie czy to cos daje? czy to poprostu kolejny wies tuning. Slyszalem ze to moze nawet oslabic samochod. na tym Katalizatorze przejechane mam juz 100tys km. Czy moze zrobic zabieg wybebeszenia katalizatora? Moj Acc jest zagazowany czy po takim zabiegu nie bedzie smrodu gazu za mna? Jak to jest z tymi magnetyzerami?

[ wiadomość edytowana przez: awariall dnia 2006-07-15 01:12:30 ]

No więc jest tak. Usunięcie katalizatora (który i tak na pewno jest zużyty) jest jak najbardzej sensowne. Udrożni to układ wydechowy a tym samym wpłynie na moc i dynamikę. Trzeba wybebeszyć puszkę katalizatora i wspawać w środek rurę i zamontować.
A co do magnetyyzerów to zdania są podzielone. Są kierowcy, którzy uważają, że magnetyzery podnoszą moc i zmniejszają zużycie paliwa. Ja twierdzę, że to bzdura i szkoda kasy na "czary-mary".
Pozdrawiam

Jesli chodzi o katalizator, temat wiele razy poruszany i dyskutowany. Ja osobiscie mam wywalony katalizator i gdybym mial zrobic to jeszce raz to bym to zrobil, poprawa zauwazalna, autko delikatnie odmulone. Po zalozeniu koncowego ultera wydaje mi sie ze jest jeszcze lepiej, a po zatankowaniu V-power racing 99 to juz calkiem fajnie Reasumujac, jesli kat ma juz 100 tys. wywal go i tyle, jedyny mankament jest w kwestii takiej ze jesli masz w dowodzie rejestracyjnym wpisany KAT. to mozesz miec problem u diagnosty, ale z reguly jesli w jakims zakladzie bedziesz wywalal kata to powinni wspawac ci jakas imitacje katalizatora i wtedy kto ci to sprawdzi?
Pozdrawiam

Jezeli chodzi o przeglad to nie bedzie z tym problemu a wiec od poniedzialku wiele zmian. wywalamy kat, zmieniamy lacznik stabilizatora i kupujemy alumy tylko nie wiem 13" czy 14". Na 14 bedzie wolniej przyspieszal, ale od pazdziernika samochod bedzie mi slozyl do przemierzania trasy Pulawy-Wroclaw 400km conajmniej raz w mc. osiagi-komfort? Ale chyba wybiore komfort... w koncu to nie rajdowka

a jak ktos ma przejechane 200tys na jednym katalizatorze?? ja mam ten sam problem, chce wyrzucic go ale nie wiem jak auto bedzie sie zachowywalo...
mimo takieg przebiegu nie zauwazylam,zeby auto stracilo swoja moc...
pytalam sie juz wielu osob co zrobic, czy wyrzucic czy nie... zdania sa podzielone na ten temat.
martwi mnie jedna sprawa - sonda lambda... czy jest przed katalizatorem czy za... i jak ona sie zachowa.... jaki wplyw na nia bedzie mialo usuniecie katalizatora...
wiem,ze z przegladem niema problemu, bynajmniej ja nie bede miala....
ale nie wiem kogo sie poradzic odnosnie katalizatora.... bo kazdy mowi cos innego
ps. strumienice juz mam zalozona

[ wiadomość edytowana przez: kimsi_3 dnia 2006-07-16 11:39:27 ]

Wypowiadajac sie na temat wycietego katalizatora mialem na mysli swoj przyklad i konktetny model auta, wiec wiem jak to sie wszsytko sprawuje. Niwiem jak zamontowane sa lambdy w coupe, ale jesli sonda jest przed katalizatorem to niema problemu , a jesli jest za katalizatotem lub jesli sa dwie jedna przed druga po, to juz jest wtedy problem bo moga sie zaczac dziac dziwne rzeczy, sondy zaczna wariowac. Tak ze sprawdz gdzie i ile jest tych lambd i wtedy bedziesz wiedziala co z tym zrobic.
Pozdrawiam

Co do magnetyzerow przeczytaj watek MAKSOR w dziale bodajze TUNING.

Dzieki juz udaje sie do lektory.
Mam pytanie na twojej 5-tej fotce na ktorej jest filtr powietrza i magnetyzery. po lewej stronie

Do czego podlaczona jest ta rurka?? ostatnio przy montazu filtra pow zauwarzylem ze nic tam nie mam i swobotnie sobie tam wpada powietrze...

Ja wycielem kata po 140 tys i zaluje ze niezrobilem tego wczesniej, zero problemow z sada(u mnie)

wczoraj bylem w warsztacie na usuniecie kat. Mechanik wyjol go obejrzal i mowi ze jest w idealnym stanie, i az zal mu go wycinac. wiec kat zostal

Witam,
Wrzucę swoje "trzy grosze" . mam hyundai lantra 1997 silnik2,0. Katalizator jest usytuowany pionowo tuz za kolektorem wydechowym. Tuż przed katalizatorem jest podłączona sonda lambda. Cy mozna usunąć katalizator ( wspawać rurę) Czy sonda będzie otrzymywać ten sam skład mieszanki? Mam przebieg 150 tys i załozony gaz.
PZDR
pgr