MotoNews.pl

Siłowniki klapy bagażnika PN Atu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich posiadaczy Polonezów.
Prosze Was o pomoc w doborze sprężyn gazowych do klapy bagażnika mojego Poloneza Atu.
Taki problem , że klapa opada z wielkim chukiem , a na całkiem nowe teleskopy mnie nie stać. W ogóle czy jest sens kupować nowe???
Myslałem o jakiejś twardej sprężynie zamontowanej na siłowniku , tak aby chamowała klapę u samego dołu.
Może ma ktoś obecnie taki sam problem. Liczę na Was Przyjaciele.

[ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-07-18 10:12:36 ]

Powiem tak... ja jednak bym się zdecydował na nowe siłowniki. Koszt kombinacji i przeróbek może się okazać ostatecznie większy niż koszt siłowników. Nie wiem ile kosztują do Atu ale do mojego Caro Plusa cena jakoś mnie nie zwaliła z nóg. Faktycznie drogie toto, ale do przeżycia.

skrzyw je troche! po prostu! zegnij i powinno byc lepiej!
jakies kilka stopni,nie bardziej!

Ceny takich sprężyn do atu to : od 56 do 59 zł. za sztukę. A i tak w wielu sklepach są tylko na zamówienie.
W sumie z tym wykszywianiem to nie taki zły pomysł. Jak je całkiem popsuje , to będę zmuszony kupić nowe. .
A jeżeli już się zdecyduje , to odrazu pomyślałem , że może uda się dobrać mocniejsze z innego auta. W sumie cenowo , to nie taka duża różnica.
W polonezie są standartowo takie o mocy 260N , dł. 26 cm i skoku 8,5 cm.
A na przyklad w Seacie cordobie ( klapa lżejsza i mniejsza ) są o jakieś 50 N mocniejsze . Problem mam z długością.
W ogóle myślę , że umiejscowienie tych teleskopów oraz zawiasów w polonezie atu jest nieszczęśliwie obliczone. Gdy klapa jest na górze , to w pierwszej fazie jej opuszczania teleskop nie jest poddawany żadnemu naciskowi , a więc brak chamowania i równoważenia opadającej masy klapy. Następnie ,dużo większa masa klapy( jej pionowa część jest większa i cięższa od poziomej ) jest skierowana w dół i ona poprostu leci.
Czy ktoś wie jaką siłe mają sprężyny gazowe w plusach atu?

Jeśli masz oryginalne siłowniki to po 7-8 latach nadają się one tylko do wymiany. Myślę, że jak już kupować to tylko oryginał. Inaczej może się skończyć tylko tym, że inne mogą nie pasować, a Ty stracisz conajmniej czas i paliwo na szukanie. Spróbuj może najpierw zrobić tak jak LeszekTe a jeśli to nic nie da to nie pozostaje nic innego jak jechać do sklepu.

Cytat:
2006-07-16 13:01:45, kidzon pisze:
(...) W polonezie są standartowo takie o mocy 260N , dł. 26 cm i skoku 8,5 cm. (...) Czy ktoś wie jaką siłe mają sprężyny gazowe w plusach atu?

Przede wszystkim jak sama jednostka wskazuje wyrazenie 260N okresla sile a nie moc. Po drugie w Atu nie ma sprezyn lecz sa silowniki klapy bagaznika (zwane takze niezbyt precyzyjnie teleskopami). Skoro juz wszystko ustalilismy to:

proponuje dac je do regeneracji (nie wiem gdzie ale slyszalem ze za psie pieniadze ktos to robi) a jezeli nie to kupic nowe - kazde inne kombinacje nie zdadza sie na dlugo...

Pozdrawiam
adamdn

Czasem wystarczy wymienić jeden siłownik na nowy, u mnie w caro plusie (cięzkie 5 drzwi) wystarczyło, zatrzymują sie w dowolnej pozycji i nie opadają.

Cytat:
2006-07-15 16:21:24, kidzon pisze:
Witam Wszystkich posiadaczy Polonezów. Prosze Was o pomoc w doborze sprężyn gazowych do klapy bagażnika mojego Poloneza Atu. Taki problem , że klapa opada z wielkim chukiem , a na całkiem nowe teleskopy mnie nie stać. W ogóle czy jest sens kupować nowe??? Myslałem o jakiejś twardej sprężynie zamontowanej na siłowniku , tak aby chamowała klapę u samego dołu. Może ma ktoś obecnie taki sam problem. Liczę na Was Przyjaciele. [ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-07-16 10:38:30 ] [ powód edycji: zasady, KJM! ]

Jak kupisz oryginał z Krosna ( w szczecinie do Atu po 45 zł za sztukę) to będziesz miał problem z głowy... nie ma sensu kombinować bo przy najbliższej okazji dostaniesz klapą w plery (tak jak ja) i od razu kupisz nowe W Atu te siłowniki dają spokojnie radę, trochę gorzej jest w Atu plus bo jest tam jeszcze ta blenda...

Tak wiem ,że 260 N określają siłe , a nie moc. Ale nie bądźmy tacy małostkowi. . Po drugie, teleskopy w polonezie nazwano "sprężynami gazowymi". Szukam i szukam pomysłów bo mi się nie spieszy. Dzięki za wasze porady.

Cytat:
2006-07-22 19:28:49, kidzon pisze:
...Dzięki za wasze porady.

kij od szczotki. podziękujesz później.