Rejestracja auta z "książką pojazdu"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Panowie powiedzcie czy nie ma problemu z zarejestrowaniem auta ktore zostalo sprowadzone, zarejestrowane, ma juz ksiazke pojazdu i polskie blachy - i teraz kupujemy takie auto, czy mozna je zarejestrowac bez problemu ?? Obilo mi sie o uszy ze mozna je opylic dopiero po 5 latach - czy to prawda ??

z tego co ja wiem , to po sprowadzeniu , oplaceniu akcyzy , podatku (sama deklaracja tylko w US) i zarejestrowaniu to mozna sprzedac po pol roku o ile dobrze pamietam
jesli sie sprzeda wczesnie to US o cos tam moze sie upomniec
pozdrawiam

Bede wdzieczny za jakies linki do tematu...

Witam.
Ja kupiłem auto z 97r. w 2006r. Było sprowadzone w 99r. z niemiec i miało czarne blachy jeszcze.
Miało juz książkę pojazdu i nie było żanego problemu z zarejestrowaniem.

Z drugiej strony
Kupiłem Auto w 2004 z niemiec zarejestrowałem opłaciłem akcyzę i sprzedawałem w 2005 r. i wszystko odbyło się bez jakichkolwiek problemów ani pytań.
Czyli przeszedłem tą drogę zarówno jako kupujący i sprzedający i żadnych jakichkolwiek problemów nie miałem
Pozdrawiam.

Witam, możesz sprzedać tego samego dnia tylko cena sprzedaży nie może być większa od zakupu ( twój zarobek) bo wtedy zapłacisz podatek. Jeżeli jestem w błędzie niech mnie ktoś poprawi.
5 lat nie możesz sprzedać mieszkania spółdzielczego po wykupie bo inaczej też zapłacisz podatek.

przez pomyłkę poszło 2 razy

[ wiadomość edytowana przez: Cezik dnia 2006-07-15 22:50:13 ]

Chyba znalazłem odpowiedź...

"W razie sprzedaży lub zamiany ruchomości (rzeczy), np. samochodu, danina się nie należy, jeśli do sprzedaży doszło po upływie pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym owa rzecz została nabyta. Podatek przy sprzedaży i zamianie ruchomości obowiązuje tylko wówczas, gdy sprzedający lub zamieniający się uzyskał dochód (sprzedał za więcej niż kupił). Od dochodu tego płaci się podatek według skali podatkowej. Dolicza się go więc do innych dochodów (jako dochód z tzw. innych źródeł) w rocznym zeznaniu podatkowym."

Mowiac normalnym jezykiem, jesli sprzedamy auto z niemiec (zarejestrowane) wczesniej niz po pol roku, nalezy oplacic 19 % podatek od dochodu (tzn zarobku - roznica ceny sprzedazy a to co zaplacilismy niemcowi + opłaty celne itp)... Ale to juz zmartwienie SPRZEDAJACEGO - ja chce kupic...

Dzieki wszystkim za pomoc... warto to wiedzieć bo mozna nieumyślnie sobie kłopotów narobić, trzeba tez to ująć w zeznaniu podatkowym.

[ wiadomość edytowana przez: dextran dnia 2006-07-15 22:50:51 ]

tak jak wczesniej napisales... nie 5 lat, ale pol roku od konca miesiaca (jednak jak jestes kupujacym, to cie nie obchodzi)

ktos pisal o nieruchomosciach. 5 letni okres (tylko liczony od konca ROKU a nie miesiaca od dnia sprzedazy) obowiazuje nie tylko przy mieszkaniach spodzielczych, ale przy KAZDEJ sprzedazy nieruchomosci. czyli jesli np. kupiles dom, dzialke 1 lutego 2000 roku, to mozesz go sprzedac dopiero 1 stycznia 2006r - jesli nie chcesz placic 10% ale od WARTOSCI transakcji a nie od roznicy w cenie zakupu i sprzedazy.
jest jednak ratunek - jesli napiszesz w deklaracji, ze w ciagu 2 lat od daty sprzedazy przeznaczysz pieniadze na zakup nowej nieruchomosci, podatku nie zaplacisz. ewentualnie od roznicy w cenie sprzedazy starej nieeruchomosci i zakupu nowej (gdy ta druga bedzie tansza).

wiem, wiem nie na temat ale to zboczenie zawodowe

Cytat:
2006-07-15 23:02:18, chevy01 pisze:
wiem, wiem nie na temat ale to zboczenie zawodowe

no... a niedługo się to zmieni...
już majstrują przy mieszkaniówce, ale jak znam życie dowalą stały podatek do każdej transakcji...

przeciez fiskus nie moze byc stratny...