Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2006-07-17 11:05:29 Witam. Archiwum przetrzepane. Nic nie znalazłem.
A wygląda to tak. Objaw nr 1 W automacie wszystko wygląda OK. Problemy zaczynają się jak wybieram jakiś konkretny nawiew. I tak, jak włączę nawiew na szybę to zwiększa się "dmuchanie" ale zamiast zamknąć środkowy nawiew to mi go otwiera na max. Tak samo jak wybiorę na nogi. Z kolei jak wybiorę tylko "na twarz" to mi go całkiem zamyka zamiast otworzyć. Mieszany nogi-twarz wygląda OK. Objaw nr 2 Nie zawsze działa obieg zamknięty. To znaczy kontrolka się zaświeca i nawet przekaźnik cyknie ale nie zawsze jest efekt w postaci klapnięcia. Objaw nr 3 Po dłuższym postoju temp. powinna się ustawić na obu wyświetlaczach taka jak dla kierowcy a u mnie dostosowuje się do pasażera. To samo ze sterowaniem. Jak zmieniam u pasażera to zmienia mi się tez u kierowcy (do pierwszego naciśnięcia kierowcy). Uprzedzając, nie sądzę, żeby kots to przełożył z anglika. Objaw nr 4 Po naciśnięciu AUTO i OFF razem, na około 5s, temp powinna się ustawić na 25stC i na chwilę mocno "dmuchnąć" (tak myślę). U mnie nic takiego się nie dzieje. Słyszę tylko jak mieli coś silnikiem krokowym i tyle. To tyle. Nie dyskwalifikuje to używania klimy ale jest troche upierdliwe. Myślałem, że mi się soft w klimatroniku rozjechał ale założyłem drugi i jest to samo (nie jestem do końca pewny czy wszystko ale nawiewy napewno). Mam zatem prośbę do kogoś obeznanego z tym systemem o poradę co i gdzie posprawdzać (kable, czujniki, krańcówki, itp.). Ewentualnie wskazanie fachowca na śląsku co to znajdzie błąd a nie wymieni pół auta. Prośba też do użytkowników klimatronika o sprawdzenie tego resetowania i dokładny opis zachowania po resecie. |
![]() abacus Omega25TD Kutno | 2006-07-17 11:28:55 Rzeczywiście dziwne zachowania.
To ewidentne wskazanie na anglika i chyba logiczne.
Proponuję sprawdzić jeszcze raz - upewnić się. U mnie reset nie wymaga trzymania 5 sekund tylko wystarczy OFF i AUTO poprostu razem wcisnąć. Po resecie poprostu włącza się na obu wyświetlaczach 23 stopnie.
Spróbuj wcisnąć razem nawew na szybę i na nogi wtedy powinno Ci zresetować Jeśli masz anglika. Ogólnie bardzo dziwna sprawa. Po południu sprawdzę to wszystko jeszcze raz jak to u mnie chodzi dla pewności. Pozdrawiam |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2006-07-17 11:51:56
Spróbowałem. Nie działa. |
X20XEV Omega 2.5 DTi automat Bobrowniki | 2006-07-17 13:34:48
Do czego służy reset klimy? -- Pozdrawiam Ryszard |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2006-07-17 13:51:10
Według instrukcji powoduje to "synchronizację silniczków nastawczych" czyli moim zdaniem ustawienie wszystkich "klapek" do pozycji wyjściowych. |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2006-07-17 15:54:14
No właśnie. Może ktoś wie co można odczytać przy takiej diagnostyce? |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2006-07-23 19:18:58
A to auto to na pewno Omega jest? Bo jeśli tak, to zmień ASO, strasznie Cię oszukują ![]() Emotki w cytacie - moje. pozdr, Robert |
corejack omega Grzybów | 2006-07-24 06:51:22
Hmmmm.... No to mnie zmartwiłeś.... Wydaje się, że to dobry zakład i dość tani... Na komputerach się troszkę znam i techa 2 sam miałem kilkakrotnie w rękach i sam w nim grzebałem, również podczas jazdy, ale to w przypadku klimy nie ma znaczenia. Może mało precyzyjnie się wyraziłem w sumie. Miałem na myśli wyjścia z nagrzwnicy. O ile dobrze teraz pamiętam jest tak: lewa strona czujniki powietrza 3 szyba twarz nogi i prawa strona 3 szyba twarz nogi. Sam widziałem te odczyty i sądząc po reakcji na zmiany ustawień klimatronika raczej istnieją w rzeczywistości. Co do grzyba - cóż, nie ściemniali, że wiedzą dokładnie w jaki sposób i na pewno, ale że ma to mieć jakiś związek z zachodzeniem przedniej szyby. Ciężko się dogrzebać o co z nim chodzi, tech pozwala jedynie odczytać jego wartość i to w dość dziwnej jednostce, ale też nie ma żadnego opisu, do czego jest. Więc właściwie to z czym mnie oszukują? |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2006-07-24 10:56:34
1. W kabinie jest JEDEN czujnik temperatury, centralnie za tą kratką przy panelu sterowania. Całą ta dwustrefowość to taka sztuczka, jakoś tam kompensuje, ale tak naprawdę to nastawy temperatury na taki bajer raczej. Te wartości sa określane jako "temperatura komfortu" a nie "docelowa". Jak dla mnie - taki marketingowy bełkot. 2. Ten grzybek to czujnik nasłonecznienia, służy do korekty siły chłodzenia tak aby uwzględnić nagrzewanie przez słońce. 3. AFAIK w dyszach nie ma żadnych czujników tempertury, patrz też schemat ECC parę wątkó obok. Są silniki krokowe i to ich pozycje mogli Ci pokazywać. Ale tu nie wiem na 100% co Tech pokazuje. pozdr, Robert |
corejack omega Grzybów | 2006-07-24 13:32:04 Zgadzam się, że te nastawy temperaturowe są raczej orientacyjne.
Natomiast przyznaję, że nie rozbierałem nigdy omegi ani też takowej wybebeszonej nie widziałem, abym mógł te "asowskie" rewelacje - jak się okazuje - potwierdziać czy zaprzeczyć. Bardzo możliwe, że jest w tym spora doza marketingu, jak np. czysto handlowe określenie CD, na dobrą sprawę nie mające nic wspólnego z wyposażeniem. Cóż, człowiek uczy się całe życie, a dobrze, że są tu ludzie, którzy orientują się w temacie i dziękuję za wyprowadzenie z błędu ![]() Niedługo będę w tym aso, to zrobię burzę - niech się tłumaczą ![]() Ciekawe, co powiedzą ![]() Tak "na swój rozum" to może Nixon podpowiesz, jak to jest, że dwustrefowość funkcjonuje naprawdę dobrze i w zimę i w lato zadowalająco zbliżając temperatury do nastaw a wszystko przy pomocy centralnego czujnika? Nie bierz tego do siebie ![]() ![]() A takie właśnie pytanie mi zadali, gdy zdziwiłem się, że jest tych czujek więcej (też myślałem, że jest tylko ten jeden). Również pozdrawiam, Jacek |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-07-24 14:12:33 Rozbierałem kiedyś rury nawiewu na nogi i w przewodzie wyjściowym na pewno w środku był czujnik temperatury. Tak się składa że upierd...m przy okazji kabelek z tego czujnika. Potem znajomy przy diagnozowaniu poinformował mnie że wyskakuje błąd tego czujnika.
|
corejack omega Grzybów | 2006-07-24 18:07:51 No proszę ![]() A już myślełem, że to aso nie do końca jest szczere ![]() Czyli jednak jest tych czujek więcej........ To dobrze, że nie zdążyłem narobić sobie niepotrzebnych nieprzyjemności ![]() Ponieważ jednak temat jest kontrowersyjny to przy następnej wizycie postaram się omówić z aso dokładniej ilość czujek, ich funkcje i zasadę dwustrefowości. Thx browarny za trochę światła na temat ![]() |
bosky Opel Omega B Caravan Jaworzno | 2006-07-24 20:40:00
Przy klimatronic'u w każdym wylocie (oprócz tyłu) jest czujnik temperatury. Właśnie na podstawie odczytów z tych czujników klimatronic steruje klapkami (dwustrefowość, itd.) |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2006-07-25 00:17:57
Fakt są trzy czujniki: dwa w kanałach wentylacyjnych i jeden centralny w kabinie przy sterowaniu. Te w kanałach dają sterownikowi info jaka jest temperatura powietrza schłodzonego, zaś ten z kabiny podaje jaki jest efekt ![]() Tak przy okazji to o ile pamiętam w instrukcji obsługi jest napisane, że nie należy ustawiac różnicy temperatur większej niż 2 st. Czyli korekta do mojego punktu 3. Nie w każdym nawiewie są czujniki temperatury, ale po jednym na stronę ![]() pozdr, Robert |
corejack omega Grzybów | 2006-07-25 06:54:49
???? To może tu też "wolna amerykanka" jak z wyposażeniem: jadna oma bez elektryki ma przewody np. do szyb i wystarczy podpiąć, druga nie ma inna omcia ma przewody do tylnego bocznego oświetlenia, kolejna nie ma itd, itp. Może w tym przypadku też zależy od egzemplarza?? U mnie chyba jest ich więcej niż trzy... Np. zimową porą, gdy jest ostre słońce i mróz, na nogi leci cieplutkie powietrze, na twarz po bokach też, a ze środkowych nawiewów chłodniejsze. Bardzo mi tego brakowało we wcześniejszym aucie, gdy zmarznięty wsiadałem do samochodu, a po chwili twarz zalewała "gorączka" i jazda pod słońce nie była zbyt przyjemna. Temperatura tych nawiewów nie zmieniała się pod kątem wyraźnych zmian temp. silnika, wnioskuję stąd, że jednak jest to kontrolowany strumień. |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2006-07-25 09:15:58
Nie dało mi to spokoju, może jednak źle zrozumiałem Haynesa, a moj TIS leży i kwiczy. Z EPCa nie nie wynika. Ktoś mógłby sprawdzic? W ECC mogą by różnice rocznikowe, ale "wypozasżeniowe" - nie sądzę. pozdr, Robert |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-07-25 15:42:39 Cuś mi świta że znajomy przy odczycie podawał że czujników w sumie jest pięć (+ dodatkowy szósty czujnik nasłonecznienia,) ale głowy nie dam.
W każdym razie moja wersja wyposażeniowa chwilowo ma cztery... ![]() |