Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-07-17 12:44:05 Czy na pycha to nie wiem... a tak z ciekawosci to czym Ci sie to objawia? |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-07-17 17:24:24 W Nadarzynie powiedzial mi czlowiek w serwisie ze wymiana rozrzadu kosztuje 1800 i ok 3 dni roboty. Same czesci to okolo 800 zl (lancuch x 2 + nowa uszczelka pod glowice). Reszta robota. Opozniony rozrzad powinien objawiac sie spora mulowatoscia mimo w pelni sprawnego turba. Powinny tez wystepowac spore trudnosci w odpalaniu.
Co do stukow to schizmowi tez cos stuka i dudni, ale nie jest to opozniony rozrzad... |
![]() bartekxxx25 Opel omega B Kościerzyna | 2006-07-17 20:22:52
Jeżeli masz racje, że te stuki nie są spowodowane przestawionym rozrządem to co może być ich przyczyną?? Słychać je w każdym zakresie obrotów, ale tylko, gdy silnik jest ciepły. Gdy oma jest zimna to nic takiego nie występuje. Silnik mułowaty nie jest i problemów z rozruchem też raczej nie ma. |
Szymek_J Omega C Szczecin | 2006-07-17 20:27:13
mialem identyczne objawy, stuki tylko na cieplym silniki w pelnym zakresie obrotow... spadku mocy nie zauwazylem, mimo przestawionego rozrzadu omcia leciala 200km/h (oczywiscie nie bylem jeszcze swiadom tego przestawienia ![]() |
![]() szefer DEADSOUL opel Omega Bi-Turbo Poznań | 2006-07-17 20:33:27 Jak koledzy beda w borsku na spotkaniu to pokaze wam jak glosno moze walic silnik ![]() ![]() |
![]() bartekxxx25 Opel omega B Kościerzyna | 2006-07-17 20:50:44
Szymek wyminiłeś rozrząd?? Ile taka impreza kosztuje?? szefer Ty masz benzynke chyba a tu chodzi o TDSa |
Szymek_J Omega C Szczecin | 2006-07-17 22:27:13
nie zdazylem, rozpadl sie silnik i wymienialem caly na uzywke ![]() calosc kosztowala mnie 5 tys zl. |
![]() bartekxxx25 Opel omega B Kościerzyna | 2006-07-18 19:56:31
Jeżeli u mnie rozrząd jest przestawiony i zawory walą o tłok to co radzicie zrobić?? Czy ustawienie rozrządu lub jego wymiana pomorze?? |
MadziarTG Omega Tarnowskie Góry | 2006-07-18 21:53:50 czesc chłopaki
trochę rozrząd w omie 2,5 td przerabiałem w zeszym roku i wydaje mi sie że jeżeli faktycznie przeskoczył łańcuch to przestwił się automatycznie zapłon czyli albo się opóznił i auto słabe albo się przyspieszył i spala stukowo . Najlepiej jedź do jakiegoś goscia który dysponuje techem i oprogramowaniem do tego motru i sprwdzi ci czy zapłon miesci się w tlerancji ( zapewne jest to najtańsze rozwiąznie póki co bez rozbierania ) , co do walących zaworów po tłokach to chyba ten mechanik przesadził bo w dieslu komory spalnia praktycznie nie ma i odległość wieczka tłoka od zaworów jest bardzo mała , pozatym gdyby faktycznie uderzał tłok w zawór momentalnie by się pokrzywił ewentylanie pekł tłok i silnik pracowałby nie równo ewentualnie nie palił na ten gar . To tyle wywodów jak cos mi przyjdzie jeszcze do glowy to napiszę . Ja w weekend wróciłem moją oma z włoch zrobiłem 3500 km i zapomniałem zerknąć na olej a było troszku poniżej dolnego wcięcia na bagnecie i tez mi cos stuka ![]() |