Pólksięzyce ustalające wał

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moze mi ktos powiedziec jak sie zakłada półksięzyce ustalające wał - bo mi sie wydaje ze takimi "rowkami" na zewnątrz były choć pewności nie mam ale na logike to te rowki są do smarowania chyba i powinny być do wewnątrz (czyli w strone czopa na wale)
Kolega Mrozek pisał ze czesto zdarza sie ze ktos odwrotnie załozy ale jak zalozyc prawidlowo nadal nie wiem

Powierzchnie rowkowane w stronę wału korbowego.

rowkiem do wału.

Ok a teraz pytanie numer dwa

- zamki na panewkach w korbowodach po przeciwnej stronie do pompy oleju?
pytam bo na denku tłoka nie mam żadnych oznaczen a wolałbym sie upewnić - w ohv jest prosta sprawa bo po 1 są strzałki po 2 jest wybrane tylko z jednej strony pod zawór - z tego co pamiętam

ok - wiec wziolem tlok do ręki i jest taka sprawa ze jedno wybranie pod zawór jest sporo wieksze - biorąc pod uwage ze ssący jest szerszy zakladam ze to szersz3e wybranie jest wlasnie pod niego

[ wiadomość edytowana przez: rdt dnia 2006-07-26 16:53:18 ]

Podepne się z pytaniem:
Ile półpierścieni (półksiężyców) jest w DOHCu?

u mnie były dwa na ostatniej podporze

Dwa. Po jednym z każdej strony ostatniego czopa głównego wału.

Dziwne. Jak rozebralem dzis dol, to byly jakby 3...
A rozbiorka byla spowodowana podejzeniem przycierania na panewce. Po otwarciu okazalo sie, ze pierscienie sa luzne i caly wal przesunal sie do przodu o jakies 2-3mm, co prawdopodobnie spowodowalo uszkodzenia wymagajace szlifu walu

A gdzie była ta trzecia?

Wlasnie tego nie jestem do konca pewien... W bloku jest miejsce na 2 szt (po obu stronach ostatniej podpory) i jest jakby wyfrezowanie z jednej strony na mostku tejze podpory. A polpierscieni mam fizycznie 3 szt, z czego dwa sa baaardzo cienkie i zeszlifowane. Zastanawialem sie juz nawet czy przypadkiem jeden sie nie rozwarstwil ;]
Przestudiowalem Haynes'a ale jaoks nie doszedlem do tego skad mialyby byc 3 Moze jakas inwencja poprzednich mechanikow

ktos sie dołozył do tego silnika. Półksiezyc sie nie mógł rozwarstwic bo panewki są wylewane, a nie prasowane. Prawdopodobnie ktos dwa zuzyte pierscienie dał obok siebie, a trzeci grubszy z drugiej strony. Ładne Rzemiosło Ku chwale Komunizmu !