MotoNews.pl
10 Dlaczego Check oil level? (153226/72)

Dlaczego Check oil level?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jestem akurat na wyjezdzie, ome zostawilem rodzicom, ktorzy wymienili olej i zawiadomili mnie ze komputer wyswietla "check oil level".
Czy po wymianie oleju trzeba to jakos zresetowac?
pozdrawiam

A może wypadało by najpierw sprawdzić poziom oleju ultra nowoczesnym bagnetem, może mechaniory zrobiły "oszczędną wymianę"

Nie trzeba resetować niczego po wymianie oleju

Gdyby się okazało, że Cleber ma rację, to ten ultra nowoczesny bagnet proponuję zapakować sprytnemu mechaniorowi w oko. Może być w brązowe

bagnet byl sprawdzony w pierwszej kolejnosci i poziom jest odpowiedni. Check pojawil sie po jakims czasie od wymiany oleju.
Na jakiej zasadzie dziala czujnik poziomu oleju? Moze cos z kablmi bo byl wymienany rozrzad.
Dzieki za posty

powiem tak, wyszukiwarka LOB Twoim przyjacielem, zobaczysz, napewno Ci pomoze. Temat juz wielokrotnie walkowany.

sprawdziłem wyszukiwarkę ale mojego komunikatu nie znalazłem:
po angielsku:check oil level
jak przełączyłem na niemiecki to:olstand prufen
wydawało by się ,że oil to olej,ale poziom był 2/3 na bagnecie,dla pewności wyrównałem ciut ponad górną kreskę.problem pojawił się na drugi dzień jak pognałem troszkę moją omesię po autostradzie.Inne płyny dla pewności też sprawdziłem,no może mam troszkę mniej w zbiorniczku chyba od wspomagania,może to to?
Autko zachowuje się normalnie,nie widzę żadnych zmian w jeździe.
Jednak ten komunikat Oil troszkę mnie stresuje, nie chciał bym narobić sobie więkrzych kłopotów.
Proszę bardziej zorientowanych w temacie o przetłumaczenie komunikatów i o ewentualne porady.
(Omega Y25DTI 2002 r.)

udało mi się przetłumaczyć:
sprawdzić poziom oleju,
ale sprawdzałem ,dolałem i jest!! więc co padło ?nic nie ruszałem więc kabelek nie spadł,czyżby czujnik ?gdzie "go"szukać?
co nawaliło? jakieś sugestie może?

A to ciekawe, bo mam to samo.
Oleju full wypas na maxa, a na autostradzie przy 160 po kilku min zapalił się komunikat. Nie wiem co o tym mysleć.
Zwolniłem do 120 i zniknął.
Nie będę jeździł 120

a może przyczyną jest czujnik ciśnienia oleju?
jak go rozgrzejesz to on głupieje. chyba ze pompa siadać zaczyna i przy duzych prędkościach niedomaga.
ale to tylko przypuszczenia
pozdr

Temat już był wałkowany, w 99% przypadków to czujnik ciśnienia oleju. Wymiana i po sprawie.

Cytat:
Temat już był wałkowany, w 99% przypadków to czujnik ciśnienia oleju. Wymiana i po sprawie.

Sorki sewcio, nie masz racji. Czujnik ciśnienia oleju połaczony jest z lampka na desce, a na kompa idzie sygnał z czujnika poziomu w misce ( od góry po prawej).
Zobacz na "stolik V6", widać wielką dziurę ok 22mm.

Oczywiście chodziło mi o czujnik poziomu oleju, a nie ciśnienia. Dzięki za poprawkę.

Koledzy! czujnik sam się naprawił!
przejechałem znów autostradą troszkę szybciej i po zakończeniu trasy,przy ponownym uruchamianiu silnika komunikatu nie było, sprawdzałem trzy krotnie w odstępach czasowych i nie było,czyli przetkało czujnik i teraz poziom oleju jest ok.
Czyli w moim przypadku szybsza jazda zpowodowała usterkę oraz ją usunęła,i dobrze bo nie ładnie ten komunikat wyglądał
pozdrawiam.

Właśnie wróciłem z trasy swoją X20XEV i też na jakiś czas zapalił mi się komunikat o poziomie oleju, ponieważ kontrolka ciśnienia była i jest w porządku, poza tym regularnie sprawdzam poziom oleju na bagnecie i utrzymuję go w połowie między min a max, więc jechałem dalej. Po jakimś czasie komunikat sam się wyłączył. Bardziej interesuje mnie co było powodem, rozgrzanie i rozrzedzenie oleju?? Jeżdżę na Mobilu 5W-50. Jeżdżąc po mieście, komunikat nigdy mi się nie zapalił. Dodam jeszcze, że co prawda jechałem w trasie, ale nie gnałem, 120-140 km/h

dokladnie tak jest jak piszesz, ale to powinno sie zapalac jak sie na wysokie obroty wchodzi i dluzej trzyma, wtedy olej jest zasysany i w misce jest go malo, ale cisnienie jest, wiec sie pali tylko od poziomu. Nie masz sie co martwic, wzystko jest ok Martw jak sie zapali czerwona lampka

lepiej żeby ta czerwona kontrolka nie zaświeciła się !!!

a tak teoteryzujac, co zrobic jak przy 140km/h zapali sie czerwona??
Jak zgasze silnik to marny moj los z hamowaniem i sterowaniem pojazdem...