MotoNews.pl
8 Ile powinienem tankować do butli 55l? (153245/0)

Ile powinienem tankować do butli 55l?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Od roku mam samochód z instalacją gazową. Butla w moim samochodzie ma pojemność 55 litrów - tak pisze w papierach. Przeważnie gdy tankuję od zera do pełna to wchodzi jakieś 38-39 litrów. W warsztacie mówią, że do tej butli powinno wchodzić ok 45 litrów, "ludzie mówią" że nawet pod pięćdziesiątkę, ale nikt nie wie co zrobić żeby tak było
Dużo jeżdżę i często tankuję (średnio co 3 - 4 dni) Gdybym mógł tankować 10 litrów więcej to by mi bardzo pomogło.
Czy da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam

Lenistwo na całego . Do butli ma wejść 80% jej pojemności. Co z tym można zrobić to się dowiesz jak użyjesz szukajki, było wiele wątków na ten temat.

Da się , należy sprawdzić czy walec butli jest odpowiednio "obrócony" względem swojej osi .To gwarantuje odpowiednie "nachylenie' wielozaworu i tym samym jego dobrą jub złą pracę.... nie wiem czy dość jasno się wyrażam

Ja mam idetyczna historie z moja butla.
Jak pisza koledzy uzyj funkcji SZUKAJ. Byl tutaj jakis czas temu post w ktorym auto dokladnie wyjasnil jak dziala ten wielozawor w butli, jak go wymontowac itp. W poscie byly tez zdjecia wiec latwo go znajdziesz.

Co do ustawienia butli, to gazownik sprawdzał i jest OK.
Spróbuję coś wykopać z archiwum na temat tego wielozaworu. Może się czegoś dowiem. Ale gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, to będę wdzięczny.
Dziękuję