MotoNews.pl

Pomocy! ASTRA, check engine siwieci sie na lpg, co jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Astra przy przełączeniu na gaz, po wkreceniu na wyzsze obr zapala się check engine (instalacja BRC Blitz), na benzynie jest wszystko OK. Odczytałem błędy z kompa: 43-ukl. spalania stukowego, 45-bogata mieszanka, 71-czujnik temp powietrza. Auto nie szarpie, ma moc tylko troche wiecej pali gazu 10/100km. bazdzo Prosze o radę.

Witam ! Sam odpowiedziales sobie na pytanie:
Cytat:
Odczytałem błędy z kompa: 43-ukl. spalania stukowego, 45-bogata mieszanka, 71-czujnik temp powietrza. Auto nie szarpie, ma moc tylko troche wiecej pali gazu 10/100km.

Wyreguluj prawidłowo mieszankę paliwową i powinno być OK.

Przy okazji wykasuj błędy z kompa

No nie bardzo sobie odpowiedział, bo z kodów wynika, że ma raz bardzo bogato ,a raz bardzo ubogo. czyli bardzo niestabilna mieszanka.Czy to nowa instalacja?

Miałem podobnie od wczoraj do dzisiaj Instalacja lpg BRC- blitz opel astra F. Wczoraj gdy jechałem po wyboistej drodze w trakcie deszczu zapaliła mi sie lampka silnika. Mysle cos nei tak z gazem bo miałem jeszzce inny problem (gasnie silnik przy redukcji biegów ). Przełączyłem na benzyne ok ...zgasła. Przejechałem jakis kilometr spowrotem przełaczyłem na pozycje srodkowa automatyczne przechodzenie na gaz ... znow sie zapliła kontrolka... to ja jeszcze raz w trakcie jazdy na benzyne a potem na autoamt i na gaz ... ok wróciło wszystko do normy . Dzis jadac ta sama droga z predkosica okolo 80 km na 4 biegu silnik zapliła sie kontrolka zgasł ... a potem juz na lpg nie dałem rady jezdzic i nadal nic. Na bezynie bez problemowo jade a na gazie po 100m gasnie i nic ... :/ moze to jest tez przyczyna złej mieszanki ?? Dodam tylko ze 2 tyg. temu kupiłem ten samochod to gasł po około 0,5 km jazdy i wiekszych obrotach.Wyminiłem reduktor ... nie pomogło.Dalej u gazownika filtr gazu + regulacja i filtr powietrza ... było calkiem ok tylko gasł przy redukcji biegów np z 4 na 2 przed skrzyzowaniem.
Ps. Jestem laikiem ale szybko sie ucze . poradzcie drodzy forumowicze jak np wyciagnac te kody z błedami lub moze macie jakas teorie na to . Teraz szukam nowego gazownika... i nie chce dac sie naciagnac .

miałem ten sam problem, ustaw emulace sondy lambda za pomocą
diagnostyk box, albo zdejmij gumę z dolotu powietrza.chcesz odczytać błedy wejć na strone http://astra.autokacik.pl/ tam jest wszystko opisane.Sprawdź jeszcze mase instalacji gazowej może niłączyć co powoduje błędne działanie centralki gazowej.

Nic nie wiem na temat palącej lampki ale jeżeli mi się uda podpowiedzieć to spróbuj sprawdzić czy któryś elektrozawór nawala to jest albo się zawiesza lub nie otwiera i to jest nieraz częstym objawem gaśnięcia silnika,zwłaszcza gorącego.