MotoNews.pl

Akumulator - Centra czy Varta który ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Który z tych dwóch ?
Nie wiem na który się skusić. Chodzi mi tylko o wybór z tych dwóch firm. Kosztują podobnie.
Centra futura ma zdaje się znacznie większy prąd rozruchowy.

Z tym to problem u nas My mieliśmy Boscha silver-padł, potem Vartę-padła, teraz mamy Centrę i śmiga 3 rok Jakoś Ci zachodni producenci u nas się nie sprawdzają. Dziwne jest to że np. Varta i parę innych firm miało akumulatory identyczne pod względem budowy tylko nakleji inne Pewnie wszystkie były z jednej chińskiej fabryki Ja polecam Centrę bo jak narazie (tfuu tfuu) śmiga bardzo dobrze (1,9D).

Cytat:
Ja polecam Centrę bo jak narazie (tfuu tfuu) śmiga bardzo dobrze

Oby jak najdłużej Ci służył, ponieważ moja Centra ma 6 miesięcy i od nowości jest strzelona, oddawałem go już do reklamacji ale wrócił jako oczywiście sprawny, samochód sprawdzony na wylot i nie ma prawa rozładowywać, a jednak... po dwóch, trzech dniach kiedy stoi bez odpału to już nie zapali, czeka mnie kupno nowego bo firma nie uznaje reklamacji

P.S. mój ojciec ma ten sam problem z Centrą...

Ja skłaniam się właśnie do Centry Futury. Cena jak pytałem to 215 zł, plus jakieś 15 zł przeróbka klem na okągłe.

Co do reklamacji na akumulator to faktycznie porażka. Reklamowałem kiedyś Centre która szybko padała. Wróciła oczywiście jako sprawna. Kolega miał to samo.

No i w samochodzie siedzi już Centra Futura 55 AH (205 zł).
Obdzwoniłem kilka sklepów i nigdzie nie mieli akumulatorów z płaskimi zciskami, takimi jakie są oryginalnie w fordach.
Na szczęście udało mi się kupić specjalne przejściówki ( 2x4 zł), które świetnie zdały egzamin.

ech narzekacie, ja mialem 2 varty, pierwsza wytrzymala prawie 7lat !! a druga troche ponad 5. teraz mam konnen`a (znajomy jest dystrybutorem na polske) z nowymi klemami (okragle) kosztowal mnie 186zł, ma 78ah i 590A

Witam
ja osobiscie polecam Varte albo Bosch (ale ten nie jest przedmiotem tego postu)

ja mam w dieslu varte org. ford klemy fordowskie i smigał w zimie spoko.polecam to jednak firma która to robi od lat.cena ok 240zeta w hurtowni.

Ostatnio na TVN Turbo był test akumulatorów samochodowych z średniej oceny wynikło że najlepsza jest Varta, ale to tylko średnie wyniki bo nie zawsze varta była najlepsza w odpowiednich kategoriach. przykładem może byc konkurencja dotycząca szybkości regeneracji po całkowitym wyładowaniu, najlepszy w tym był ZAP nasz Polski potem centra i bosh. Więc wybór należy do CIEBIE .