Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() duet86 Opel Omega Łódź | 2006-07-23 01:19:22 MMoze ktoś mi pomoże. Stacyjka chodzi mi luźno na pozycji rozruchu nie odbija i do tego nie kreci rozrusznikiem a na dodatek całyczas świecą mi sie kontrolki i mozna auto odpalić z pychu bez kluczyków. Moze ktos miał juz taka sytułacje i podpowie mi co to jest i jak sie do tego zabrac.
Z góry dzieki |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2006-07-23 08:33:10 witam
dwie pryczyny: pierwsza: uległa uszkodzeniu kostka stacyjki druga ułamał sie w stacyjce trzpień który kręci kostką w środku. nic wiecej nie mogło sie stać w pierwszym [przypadku rozkrecasz obudowe kolumny kierwonicy i odkrecasz dwie srubki zdejmujesz kostke wraz z kablami bierzesz srubokret płaski i krecisz jezeli działa dobrze to wtedy musi byc tylko drugi przypadek a w tym musisz wyciągnąc stacyjke kupić trzpień wybić tulejkę wymienić trzpień załozyć stacyjkę poskręcać wszysko do kupy i bedzie działało. w drugim przypadku jest lepsza pomoc fachowca od zamków bo odrazu wyszyści i nasmaruje Tobie bembenek stacyjki.... pozdr |
![]() raptor Omega B Nowy Sącz | 2006-10-30 21:19:15 mam identyczny problem.
Przekręce kluczyk, auto nie kręci, wyjme kluczyk, zaostaje zapłon włączony. Kolego Duet86 co wymieniłes i ile taka przyjemnośc kosztuje, i jak to zriobiłeś, trzeba kierownice ściągać czy nie?? Pozdrawiam Jak ktoś inny zna tą przypadłość to tez prosze o odpowiedz |
chudy01 świdnica | 2006-10-31 15:55:50 |
![]() raptor Omega B Nowy Sącz | 2006-10-31 23:12:47 juz zrobiłem.
Powodem awarii był ukruszony trzpień czyli przedłuzenie bębenka stacyjki który obraca przełącznikami w kostce. Kupiłem stacyjke na szrocie, taką bez kluczyka (40 zł razem z fragmentem kolumny kierowniczej z regulacją wysokości) od omegi B podobno z 2000 roku. Kostki i inne rzeczy są inne niz w mojej z 94r. ale sama wkładka okazała sie identyczna. Rozwaliłem wiertarką obudowę i wyciagnołem bebenek. Przełożyłem zapadki z moejej stacyjki zeby pasowały do kluczyka i po robocie. Jakby ktos potrzebował to oddam za grosze pozostałe czesci czyli kawałek kolumny z łozyskami i przegubem ro rególacji wysokości kierki. |
![]() Gozer LOB NET MEMBER MV6 Siedlce | 2007-01-11 22:38:50 Ad1. Da sie ulozyc zapadki do starego (tego od drzwi) kluczyka w nowej stacyjce, mozesz pojechac z tym do jakiegos klucznika albo zrobic to samemu. Wystarczy wyjac bebenek razem z kluczykiem oryginalnym, wyjac tenze kluczyk delikatnie sciskajac zapadki, wlozyc kluczyk ktory ma byc dobry i opilowac wystajace czesci zapadek do srednicy bebenka.
Ad2. nie wiem... ![]() |
![]() srubek opel omega b ketrzyn | 2007-01-12 12:13:02 ulamany jest wklad stacyjki mialem to samo |
mkolosa opel omega Białystok | 2007-01-12 22:15:40 hmm jestes pewien ze da sie ulozyc zapadki w stacyjce tak zeby pasowaly do klucza od drzwi?
tu masz aukcje z kluczykami w drzwiach mam zamki na kluczyk typu nr. 5 w stacyjce mam zamek na kluczyk nr. 6 |
![]() Gozer LOB NET MEMBER MV6 Siedlce | 2007-01-12 22:34:41 Stacyjke (zapadki) da sie dopasowac do takiego kluczyka jaki powinien byc w stacyjce. Czyli musisz kupic stacyjke do kluczyka jaki masz do drzwi czyli do nr.5. Ale jak nie masz nic do stracenia to mozesz sprobowac dopasowac kluczyk nr.5 do stacyjki jaka masz, moze sie uda ![]() |