Oświetlenie wnętrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
jako nowy posiadacz Essiego MK VII chciałbym w nim zamontować oświetlenie wnętrza tz założyć jakieś diody ewentualnie swiecące rurki tak aby oswieetlić podłogę z przodu i z tyłu. Mój mały problem i zarazem pytanie do Was to jak to podłączyć aby włączało sie tylko przy otwieraniu drzwi. Doszedłem do tego jak podłączyć aby śiweciło się na stałe ale po 1 przeszkadza trochę w jeździe nocą, po 2 ciągnie cały czas prad z aku.
Jesli miał ktoś podobny pomysł chęetnie zasięgnąłbym porady.
Z góry wielkie dzięki.

Podepnij pod oświetlenie wnętrza. A dodatkowo możesz jeszcze gdzieś z wyłącznikiem, jak byś chciał kiedyś odpalić w innych okolicznościach.

pod oświetlenie wnętrza tz mam ciągnąc 2 przewodziki "+" i "-" z podsufitki??Czy jest jakiees inne dojście do tego?POnieważ mam szyber to trochę nie uśmiecha mi się rozkładanie całej podsufitki aby poprowadzić te 2 kabeelki.No chyba że to mus bo inaczej sie nie da to bede niestety musiał tak zrobić

Ja zamierzam na dniach pociagnac kabelek z lampki sufitowej. Bedzie to mialo taka zalete, ze bedzie mozna sterowac swieceniem tak samo jak lampka sufitowa.

Cytat:
Ja zamierzam na dniach pociagnac kabelek z lampki sufitowej. Bedzie to mialo taka zalete, ze bedzie mozna sterowac swieceniem tak samo jak lampka sufitowa.

Czyli rozbierasz podsufitkę tak?? Z tym co napisałes zgodze się bo od razu odpada montowanie kolejnego włącznika aby te diodki czy światełka zapalać albo gasić, tylko ta podsufitka cała ehh...

Ściąganie podsufitki nie jest taki trudne, troche trzeba zdemontować, ale robiłem to już nie raz i leci szybko. pozatym nie musisz się wpinać przy samym światełku. Wystarczy gdzieś wcześniej w kabel. Idzie w stronę słupka po stronie kierowcy, środkowego (B). Można też wyczaić który to jest w kącie, przy nogach kierowcy.

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2006-07-24 00:26:02 ]

A co do zdjęcia podsufitki to jakieś porady.nie ukrywam że będzie to mój pierwszy demontaż i chciałbym aby zakończył sie powodzeniem bez żadnych strat w materiałach i ludziach

są specjalne zarówki diodowe mam takowe niebieskie i podsietlenie nóg i jest extra niebieski a zegary na biało

Jak chcesz całą targać to musisz pościągać wszystko naokoło: korbkę/przycisk od szybra, rączki, słupki plastikowe, osłonki przeciwsłoneczne, pasy z tyłu, lapkę itd. Podsufitke wysuwasz do tył€ i wyciągasz przez tylną klapę.

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2006-07-24 00:30:37 ]

Co do diód czy lampek to najmniejjszy problem gdyz do sklepu z takimi częściami mam cały kilometr.najpierw chciałem się dowiedzieć ile jest zachodu aby to podłaczyć tak jak bym chciał a nie tak żeby tylko świeciło.Jak uda mi się znaleźć te kabelki od oświetlenia wewnętrznego to szybko wtedy do sklepu kupić lampki i powoli montować dbając o ładny efekt wizualny

baaa po co sie meczyc odrazu kupic swieczki na choinke w jednym (lub wielu) kolorach

a tak na serio to zarowke w lampie na podsufitce latwo podmienic na jakis inny kolor czy to jakis nietypowy wynalazek i zostaje ewentualne zamalowywanie ??

Cytat:
a tak na serio to zarowke w lampie na podsufitce latwo podmienic na jakis inny kolor czy to jakis nietypowy wynalazek i zostaje ewentualne zamalowywanie ??

Z tego co mnie się wydaje w oświetleniu wnętrza jest żarówka W5W. Napewno na alleegro sa dostępne różnokolorowe.Będe dzisiaj w sklepie z takimi rzeczami także mogę się zapytać.

A mnie nie chodziło o wymianę żarówki wewnątrz tylko o podpiecie się do tej instalacji.Aby zrobić podświetlenie podłogi.

Który kabelek w słupku kierowcy to te od oświetlenia, gdyż mam poprowadzone tam jakieś 3 wiązki kabli i wszystkie są lekko poowijane więc nie chciałbym sie podpiąć nie tam gdzie powinienem.
Z góry dziękuję za porady

brązowy (stały minus), brązowy z czerwonym (minus po otwarciu-zamknięciu drzwi), czarny-plus, jak się nie pomyliłem i mnie pamięć nie myli. Najłatwiej zdjąć lampkę i zobaczysz jakie kable tam walą...