Wyje silnik - co robić

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem, że przy większych obrotach silnik wyje. Przy wolnych obrotach chodzi normalnie. Dodam jeszcze, że dzisiaj zmieniałem pasek rozrządu i nie wiem czy za mocno naciągnąłem pasek, czy to wina silnika, czy coś się przestawiło, czy popsuło. Proszę o pomoc.

I jeszcze druga sprawa. Przy okazji wymiany rozrządu wymieniłem płyn chłodniczy. Wlałem różowego borygo a po przejechaniu 25 km okazało się, że płyn zmienił kolor na bezbarwny. Wcześniej był jakiś zielony.

Raz borygo wlałem i zjadło mi pompę wody. Więcej tego nie zrobię... Hie

wydaje mi sie ze pasek od alternatora za mocno naciagłes
podnieś maske dodaj gazu i pbędziesz wiedział co wyje

zawsze moze jakis kojot schował ci sie pod miska olejową

co do borygo różowego wylej go natychmiast poniewaz jest to zbyt agresywny płyn przeznaczony do chlodnic stalowych tz. zalewaja go tylko wlasciciele aut za wschodniej granicy najczesciej ciezarowki.
Zalanie go do chlodnic aluminiowych moze spowodowac uszkodzenie chlodnicy.
jesli bedziesz miec szczescie i szybko go wymienisz to moze tylko zdazy ci przeczyscic chodnice.

co do drugiego to tez stawiam na pasek jesli wczesniej nie wylo a po zmianie paska wyje to na pewno musi on byc przyczyna

Paska wieloklinowego nie naciągałem (silnik z samonapinaczem). Bardziej się boję tego rozrządu - być może zbyt mocno naciągnięty pasek albo może przestawił mi się wałek rozrządu o np 1 ząbek. Rozrząd zmieniałem pierwszy raz w życiu. Na razie nie mam czasu zpowrotem tego wszystkiego rozkręcać a samochodem muszę jeździć i nie wiem czy może się coś stać czy do soboty mogę jeździć (razem ok. 180 km).
A co do płynu to jaki radzicie? Może być borygo alu w szarej butelce? czy raczej jakąś inną markę? Poza tym ciągle nurtuje mnie pytanie: dlaczego płyn zmienił kolor z różowego na zupełnie bezbarwny, wygląda jak woda jedynie tylko czuć go glikolem (słodkawy).

witam pasek rozrzadu po wymianie bedzie wyc przez jakis czas az sie lekko nie dopasuje i rozciagnie ...