| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2006-07-27 16:09:24 Gaznik ten byl montowany w silnikach Polonezowskich (wiec takze w 125p z takimi silnikami) od 1986 r. od momentu, kiedy zastosowano nowy kolektor dolotowy i termostat przed filtrem powietrza.
Pozdrawiam Adamus |
luki55 Kraków | 2006-07-27 16:15:46 Ok.. a nie wiesz po co ten drugi wlot paliwa , mam go zatkac czy co w 34DCHD dochodzi tylko jeden wężyk paliwa z pompy... |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-07-27 17:00:08 Miałem taki gaźnik w moim kombi. Żeby go zamontować, trzeba dysze w nim zmienić na takie jak są w oryginale, bo silnik nie będzie chciał dobrze chodzić - sprawdź sobie w książce w odpowiedniej tabelce. Druga rurka to nie jest wlot tylko wylot. Potrzeba założyć przewód powrotny benzyny do baku, lub ewentualnie możesz dać wierzch od starego gaźnika. - Powinno to działać, bo elementy się zużywające są w korpusie gaźnika. Przeróbka jest godna polecenia. W moim aucie, mimo że miałem gaźnik po regeneracji, poprawa pracy silnika była ogromna. |
luki55 Kraków | 2006-07-27 17:30:48 A jak to zatkam to nic sie nie stanie??? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-07-28 02:31:06 Może być tylko problem ze szczelnym jego zatkaniem. A odetkanie, lub nieszczelność bardzo niebezpieczne. |
luki55 Kraków | 2006-07-29 15:06:35 Zatkałem go nic sie nie leje ale cholerka jak przygazuje nagle to sie silnik dławi a jak stopniowo dodaje gazu to wchodzi na obroty ten gaźnik to same problemy...począwszy od tego że jest inny mechanizm sterowania przwietrzaniem komory korbowej musiałem cały 1 przelot zdemontować i włozyłem oś od starego gaźnika..druga sprawa to jest to ze nie pasują cięgna gazu bo w starym gaźniku 2 przelot był sterowny ciśnieniem ( siłownikiem) a tu mechanicznie i jak nawet depne do podłogi to 2 przelot się nie otwiera całkiem , można by sie pokusić o przeróbke ale stwierdzam że nie ma sensu..i chyba założe ten stary....:/.. pozdrawiam i dzięki
Wierzch ze starego nie pasuje tzn na siłe by wszedł ale nie zaryzykowałem ..... [ wiadomość edytowana przez: luki55 dnia 2006-07-29 15:10:29 ] |
rafal125p polonez 1985 gorzów | 2006-07-29 23:46:47 miałem taki gażnik w swoim fiacie (ten z mechaniczną 2 przepustnicą ) , i moim zdaniem był bardzo udany ; przewietrzanie komory wyprowadziłem długim wężem do zbiorniczka koło akumulatora (custom made ) , a ten przelew przy gażniku to zatkałem a zamiast niego dałem trójnik przed elektrozaworem aby był odpływ beny do baku , dałem większe dysze , poszeżyłem gardziele , fiat na mokrym asfalcie objeżdżał ronda bokiem |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-07-31 10:53:31
A dysze pozmieniałeś? |