MotoNews.pl

Sam wymieniam przednia szybe:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chce sam wymienic przednia szybe, czuje sie na siłach tego dokonac. Niestety rozmawiajac z kilkoma osobami i czytajac forum nie ustalilem pewnej sprawy. Mianowicie jeden z kolegow mowi ze gdy mu zakladali u "jaan"a to czekali z nałożonym klejem na szyb ie ok 4-5h i dopier przylozyli szybe do karoserii. Drugi zas mowi ze przyklada sie odrazu i sposobem domowym dociska szybe nie za mocno i pozostawia na 4-5h.

Hymmm... nie za bardzo mi sie widzi dociskanie, zas 4-5h to czas wiazania kleju wiec o co tu chodzi?

Druga sprawa to naklejka... cieple powietrze na szybe i nozyk do tapet...? czy jest inny patent?

PS Łapki do szyb juz mam

pozdr

WPrawdzie wklejałem szybę boczną w starym kadecie to nie czekałem na wiązanie kleju. Szybę przyłożyłem do naniesionego kleju i i czekałem na wiązanie kleju i w drogę! Dodam tylko, że na opakowaniu pisze jak użyć kleju i ile czekać na zaschnięcie...

Z mojego doświadczenia wynika że lepiej wymiane przedniej szyby powieżyć komuś kto to już robił. Robiąc to niefachowo można spowodować że będzie ona ciekła. Istotne jest właściwe nałożenie kleju tzn aby układał się w stożek o odpowienim kształcie. Najlepiej w tym celu posłużyć się pneumatycznym pistoletem do nakładania kleju zasilanym powietrzem z kompresora. Przed nałożeniem kleju należy zagruntować powierzchnię odpowiednim preparatem sprzedawanym razem z klejami do szyb. U mnie w samochodzie zaraz po nałożeniu kleju szyba została przyłożona do auta, póżniej lekko dociśnięta. Na koniec obwiązano ją sznurkiem pod który włożono plastikowe butelki które ją dociskały. Wymiane szyby robiłem u siebie w garażu i przeprowadzał ją mój znajomy pracujący w ASO.
Myślę że koszty wymiany należy przekalkulować tzn cena kleju, podkładu gruntującego, uwzględnić ryzyko że zrobi się to niewłaściwie i szyba będzie cieknąć, ilość poświęconego czasu a z drugiej strony montaż w jakimś zakładzie gdzie się tym zajmują i dodatkowo udzielają gwarancji.

Z mojego doświadczenia wynika że lepiej wymiane przedniej szyby powieżyć komuś kto to już robił. Robiąc to niefachowo można spowodować że będzie ona ciekła. Istotne jest właściwe nałożenie kleju tzn aby układał się w stożek o odpowienim kształcie. Najlepiej w tym celu posłużyć się pneumatycznym pistoletem do nakładania kleju zasilanym powietrzem z kompresora. Przed nałożeniem kleju należy zagruntować powierzchnię odpowiednim preparatem sprzedawanym razem z klejami do szyb. U mnie w samochodzie zaraz po nałożeniu kleju szyba została przyłożona do auta, póżniej lekko dociśnięta. Na koniec obwiązano ją sznurkiem pod który włożono plastikowe butelki które ją dociskały. Wymiane szyby robiłem u siebie w garażu i przeprowadzał ją mój znajomy pracujący w ASO.
Myślę że koszty wymiany należy przekalkulować tzn cena kleju, podkładu gruntującego, uwzględnić ryzyko że zrobi się to niewłaściwie i szyba będzie cieknąć, ilość poświęconego czasu a z drugiej strony montaż w jakimś zakładzie gdzie się tym zajmują i dodatkowo udzielają gwarancji.

Przednią szybe wymieniałem w Radomiu na ul. Polnej
Polecam ten zakład, cała operacja odbyła sie w 2 godziny za kwote 367 zł - są profesionalni. nie ma śladu po wymianie
w Piotrkowie Tryb. w Szybeksie koszt 450 zł.

gliwice next glass 280 z montażem a 320 za zieloną z paskiem ..czas montażu 2 godz ,na region ślaski sa najtańsi i robią fachowo,za nic bym sie nie wziął sam za to

Kilka miesiecy temu montowalismy szybe u brata w golfie III, z mała pomoca kolegi "fachowca" pracujacego w jaanie. Sprzęt: benzyna ekstrakcyjna, klej, przyssawki , uszczelka na metry kupowana, nozyk do tapet. (Dodam ze to byla tylnia szyba, ale filozofia chyba ta sama). wykroilismy lekko pozostałości po starym kleju, odtłuscilismy, nastepnie poszedł klej za pomoca zwyklego wyciskacza do sylikonu (koncówka przycieta w kształt jakby trójkata), szybę lekko docisnąc zeby klej sie roznomiernie rozprowadzil. Zeby miec pewność ze sie nie zsunie mozna podkleic szeroką taśmą.
Czas schnięcia ok 3-4 h w zalezności od użytego kleju.
Montaż troche kowalski ale nic nie cieknie, a szyba wyglada jak fabrycznie montowana.
pzdr

[ wiadomość edytowana przez: chudy01 dnia 2006-07-30 08:38:57 ]

Witam
pewnie najlepiej jechac do zakładu.. ale nie o to chodziło w tym poscie ( gdy bym miał jechac to bym pojechal i nie pytal)

Wracajac do tematu to cały myk polega na tym ze mam za kilka dni dostac za darmo taka szybe i chce sie pobawic... Klej na allegro kosztuje 19.99 wiec zabawa wydaje sie byc warta ryzyka.. jak nie to wtedy pojade do specjalisty...
pozdr

Cytat:
2006-07-29 10:54:31, kufcio pisze:
Drugi zas mowi ze przyklada sie odrazu i sposobem domowym dociska szybe nie za mocno i pozostawia na 4-5h.

Jest też strona trzecia - Wyciska się klej - montuje szybę mocno dociskając, wciska się uszczelkę, podkleja się taśmami do dachu żeby nie zjechała i heja w drogę - taśmy do zdjęcia po 24h.
Jak widać zależy to od rodzaju kleju.

Ponieważ w Janie dają gwarancję wolą klienta przetrzymać żeby mieć pewność że nie wyskoczy na raily-cross i szybka nie spłynie.
Cytat:
Druga sprawa to naklejka... cieple powietrze na szybe i nozyk do tapet...? czy jest inny patent?

Najprostrzy z możliwych - ostre pazury, cierpliwość przy płynnym odklejaniu i czyste miejsce na nowej szybie.

Tak było u mnie - możecie powiedzieć że miałem szczęście - wszystko wisi do dziś.

Pewnie że sam spróbuj. W ASO Renault wklejali tym klejem i łatwo im to sie robiło. W dwie osoby zrobisz to na spokojnie. Najwięcej zabawy jest z wycięciem szyby, potem lejesz gorącą wode na zewnętrzną strone szyby żeby poodklejać naklejki-jak je przykleić na nową szybe to nie pamiętam. Z ramy drzwi wyskrobujesz starą uszczelke,smarujesz preparatem co oszyszcza miejsce klejenia(jest w opakowaniu). smarujesz szybe klejem(nie żałuj, szczególnie na dole), przykładasz do ramy, taśmą ją łapiesz w kilku mejscach do dachu i powinno być git. Klej wstrzykiwali pneumatycznym pistoletem, jak juz wspomniał kolega asstra. Ale domowymi sposobami tez wysmarujesz szybe klejem. Spróbuj, najwyżej później wkleja Ci szybe w zakładzie. Sam mam szybe do wymiany i bede kombinował żeby ją wkleić.

Powodzenia, później napisz jak sie udało.

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2006-07-31 12:18:17 ]

Witam
jak na razie szyba nie dotarła do mnie ale wciaz czekam...
Jednak kupilem klej i uwaga..... Z serwisu opla pełny zapakowany komplet wraz z instrukcja

Nie dla reklamy lecz z ciekawosci podam link do aukcji

Oryginalny komplet, klej + dodatki

Telefonicznie kolega podpowiedzial mi na co mam zwracac uwage, czego unikac i ogolnie podniosl na duchu
pozdr

[ wiadomość edytowana przez: kufcio dnia 2006-09-25 13:40:20 ]

Witam,
Ja dzis bylem wymieniac szybe czolowa w Aba-Glass w Koninie i qrcze jakas lipa wyszla. Normalnie slysze silnik jak jade. Zabieram sie jutro na reklamacje
Ale a'propo's klejenia jak piszecie o 4-5h to: gosc wyjalowil szybe i rame w aucie, poczekal jak to wyschnie, po czym nalozyl klej na szybe i od razu wpakowal ja w auto. Kazal poczekac godzine zeby podeschlo i wypchnal mnie do domu. Mowi, ze calosc kleju to i 3 dni moze schnac...

Szyba to Guardian za 300 pln + 120 pln robocizna.

Pzdr, Zen

No i byłem dzisiaj. Faktycznie tak jak myslalem szyba zjechala z lekka stad te odglosy silnika w srodku ;-( Panowie za szybko mnie z warsztatu chyba wypuscili albo malo kleju bylo!!!
Umowiony jestem na ponowny montaz juz z nowa uszczelka (w jednym kawalku - koszt 180pln) na wtorek.
Mam nadzieje, ze bedzie wszystko git bo caly urlop mi polecial.

Zen

I faktycznie szybka zalożona. Na starą uszczelkę. Ale jest gites majones

Cytat:
Umowiony jestem na ponowny montaz juz z nowa uszczelka (w jednym kawalku - koszt 180pln) na wtorek.

Za spieprzona prace jeszcze chcieli 180zł?, nie rozumie, a tak wogole to uszczelka kosztuje 30zł.

podrawiam

niestety dalej jestem bez szyby, 2 sztuki zamowilem ale dojechaly pekniete. kurier jak kurier ale zapakowane byly jak blotnik a nie jak szyba.

Czy ktos wie czy szyba od omy niby "c" jest taka sama jak do "b" ?

czesc
wymienialem przednia szybe w bestii jakis 1 miesiac temu
robilem to w asyscie fachowca sprawa nie jest skomplikowana
najwiecej problemow sprawila uszczelka (jak mowil koles fachura "jakas dziwna jak na omke pierwszy raz widze") dodam ze szyba byla uzywana od angola a wygladalo to tak
1 oczyszczenie szyby z resztek starego kleju
2 odtluszczenie szyby
3 pomalowanie szyby podkladem
4 wyjecie szyby z auta
5 oczyszczenie ramy ze starego kleju
6 odtluszczenie ramy
7 pomalowanie podkladem
8 10 min czekania az podklad wyschnie
9 nalozenie kleju (koncowka specjalnie docieta jak bylo napisane wczesniej nie zalowac kleju jak wyjdzie bokiem to mozna go latwo usunac bo nie trzyma do powierzchni niepomalowanych podkladem)
10 przyklejenie szyby (nie bylo zadnego dociskania szyba doszla sama pod swoim ciezarem nalezy uwazac aby sie nieprzesunela)
11 przytszymanie szyby tasma klejaca (trzeba to zrobic dosc solidnie naciagnac dosc mocno tasme zeby nie zjechala szyba na dol)
12 wyjazd z garazu ( bez czekania ostrozna jazda jakies 3 godz)

nie wiem jakich srodkow uzylismy koles przywiozl wszystko ze soba w sumie prosta sprawa powinienes sprobowac
aha wazne klej po nalozeniu na rame powinien wygladac jakbyc przykleil wstazke na sztorc do ramy i powinien byc nieznacznie pofalowany zycze powodzenia

fotozen kto w bydgoszczy spapral by ci montaz ?
po co do konina jechales

[ wiadomość edytowana przez: JEMI dnia 2006-09-24 19:47:26 ]

Cytat:
2006-09-24 18:20:58, kufcio pisze:
czy szyba od omy niby "c" jest taka sama jak do "b" ?

Tak

chyab nie chcialo mi sie czytac calosci ale...

ja zrobilem tak:

pojechalem do serwisu zajmujacego sie wymiana szyb samochodowych. Nie mieli szyby do mojego auta na stanie wiec zamowilem. Do wyboru mialem pilkingtona za 400 i cos tanszego za 300. Wybralem za 300 + 100 zalozenie. Pojechalem nastepnego dnia na umowiona godzine. Zostawilem auto. Przyjechalem wieczorem. Sprawdziłem jakość wykonania. Wszystko OK.

i zapomniałem o temacie

Są tematy którymi waro sie zajmowac... i te ktorymi nie warto

Mieszkam w 50cio tyś miejscowosci i jest co najmniej kilka firm zajmujacych sie wymiana szyb.