Kupno sprzedaz a darowizna?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no i stalo sie
moj essi (dotychczas zarejestrowany na I wlasciciela - mojego Tate) przejdzie juz formalnie na mnie, w zwiazku z tym mam pytanie:
czy lepiej bedzie go kupic czy darowac ?
i czy ma ktos moze jakies wzory umow (glownie chodzi mi o roznice w podatku)?

ja mam cos takiego
lepiej darowac
jak wroce do domu to ci podesle

Jak to autko taty, to umowa darowizny. ZDECYDOWANIE darowizna! Podeślę Ci umowę.

najlepiej darowizna bo nie będziesz płacił psychicznego podatku . Chociaż też jest jakiś limit zwolniony z podatku

jesli tata ma wiecej znizek niz ty to ja radze darowizne polowy samochodu, wtedy ty dostajesz te znizki co tata czyli leci ci bezszkodowosc a jednoczesnie placisz tak jakbys mial znizki.
Nie wiem czy jasno to napisalem.
Ja tak mialem z maluchem:
byla to moja pierwsza fura wiec nie bylo zadnych znizek a nawet mialem zwyzke za niski wiek
moj brat mial 60 %
"dostal" polowe malucha i
ja placilem ubezpieczenie ze znizka 60%
a jednoczesnie leciala mi bezszkodowosc

moze takie rozwiazanie bedzie rowniez dla ciebie sensowne

pozdro

no tak ale w razie stłuczki znizki tracisz ty i ojciec, wiec nie wiem czy jest to dobre rozwiazanie:] wszystko zalezy czy jeździsz spokojnie, tak apropos to moja matak nie zgodziłą sie zebym wzial samochod na współwłasnosc musze bulić za ubezpieczenie sam eh ale młodośc zadzi sie własnymi prawami

no wlasnie z tego powodu ze w razie czego Tata stracilby znizki chyba wezme SAM DLA SIEBIE
ale nadal zastanawiam sie gdzie ta umowe trzeba "zalegalizowac", kupno/sprzedaz to chyba w urzedzie skarbowym a darowizne? u notariusza?

PS. wczoraj znopwu mialem kontrole drogowa, normalnie to juz jest 5-ta od poczatku wakacji!!!