Krok do przodu i krok w tył....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako uczeń przeczytałem dogłębnie wszystko co znalazłem na temat silnika krokowego. Podejrzewam, że i tak z tego niewiele w tym upale zapamiętałem stąd moje pytanie (myślę, że nie powtórzone). Wiem, że właśnie silnik krokowy w dużej mierze odpowiada za prawidłowe utrzymanie wolnych obrótów a jego wyczyszczenie co jakiś czas zapobiega nieprawidłowym wahaniom prędkości obrotowej. Pytanie brzmi - czy każdy silnik krokowy od kluski B, bez względu na model silnika jest rozbieralny i można go czyścić? Pytanie stawiam dlatego,
że ostatnio spotkałem się z opinią jednego z zacnych memberów zwanym membrnami, że nie! Czy w mojej klusce X20SE można to uczynić?
Post-zdrówka

ja powiem tyle, ze czyszcenie u mnie polegalo na wyczyszczeniu grzybka silnika krokowego bo sie brudzi, i nasmarowanie cześci krokowca .

Wszystkie silniki krokowe Omegi B sa identyczne. Takie same sa tez w Vectrach A. Wszystkie one sa nie rozbieralne

Cytat:
2006-08-01 11:43:17, stapoz pisze:
Wszystkie silniki krokowe Omegi B sa identyczne. Takie same sa tez w Vectrach A. Wszystkie one sa nie rozbieralne

A ja twierdzę że nie są wszystkie identyczne i jak kolego nie wiesz to nie zabieraj głosu.

że niby omega X20XEV ma taki sam reg. wolnych obr co np X25XE?

żart i to wielki

Nie uzyskałem wiążącej odpowidzi czy w X20SE silnik krokowy jest rozbieralny?
Czy ktoś jednak wie ? Nie chcę nic ruszać nie mając pewnosci.

Ja u siebie wykręciłem ten silniczek i przemyłem wd-40. Urządzonko wyglądało mi na nierozbieralne. No chyba że ktoś bardzo będzie chciał i rozdzieli zgrzane lub sklejone jego elementy. Silnik taki jak ty X20SE
Pozdr