żarówka stopu w omedze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jaka tam powinna byc 21W czy 10W?(chodzi mi o tą małą )

Napewno bedzie 21W, tak samo jak przy swiatach od wstecznego, przeciwmgłowego tylniego, kierunkowskazów.

pozdrawiam

Dzieki.A pytałem bo miałem dychy.

Jednak jest 10W.21 swieci jakoś słabo.

stopu na bank jest 12v21w dzis je zmienialem

Panowie, przy oprawce jest PODANA moc żarówki !!!!!

Panowie Przepisy mowia wyraznie Ze swiatlo stopu ma byc wyraznie ostrzejsze od swiatel pozycyjnych wiec jeli pozycja ma 10W to stop tylko i wylacznie 21W tak samo jak Kierunek i przeciwmglowe

Albo ja sie zamotałem, albo źle wnioskuje. Ja mam na strone pozycyjne podwójne (dwie zarówki świecą) a stopu tylko w zewnętrznej pozycyjnej.

Macie inczej.

Sedan B 94'

Racja 21 W stopu.A pozycyjne tylnie 10W.

W tylnych światłach są 4 żarówki z czego 2 zewnętrzne są dwuwłóknowe które zapalają stop.
Logicznie jak się pali jedno włókno to pala się wszystkie 4 jednakowo.
Jak przyciskasz stop to zapala się 2 włókno i wtedy pali się zewnętrzna lampa "podwójnie" dwa razy mocniej....

No chyba ze coś pokręciłem

cos mocno pokreciles Zarowki 2 wloknowe sa po to aby w jednej oprawie zmiescic 2 swiatla tak jak H4.W tym wypadku jedno wlukno ma 10W i obsluguje zawsze pozycyjne a drugie 21W i obsuguje stop.Wiec zapewne tak jak u mnie pala sie 4 zarowki pozycyjne a przy stopie dodatkowo 2 wlukno w tych zewnetrznych

a może tobie senator chodzi o dodatkową pozycję w sedanie?
Istotnie w Omedze B sedan jest podwójne światł pozycyjne z tyłu. Jedno ma żarówką z dwoma włuknami 12v21w/10w a drugie (wewnętrzne) pojedyńczą z mniejszą bańką szklaną 12v10w.
Widziałem też modyfikacje, gdzie w miejsce drugiej pozycji była włożona żarówka 12v21w (jak do kierunkowskazu biała)i zmostkowane było to ze stopem dając światł stopu 4 razy 21w a nie 2razy 21w jak jest w standardzie.

hmmm tak czytam i nie wierze jesli dobrze pamietam (od roku niemam omegi ale bede mial ) to zarowki 2wloknowe sa 5/21watt a nie 10/21! sorka 1 post ...ale nie moglem sie powstrzymac

[ wiadomość edytowana przez: luki03 dnia 2006-08-12 17:27:14 ]

Hmmm... ja ostatnio wymienialem ta pojedyncza zarowke z tylu od samych swiatel mijania i to byla jakas z oznaczeniem 5W. Moze wstawilem zla? Ale Jasnosc jej swiecenia jest identyczna jak tej dwuwloknowej (tylko tez mijania, bez zapalania zarnika stopu ktory jest jasniejszy).

Ze zgroza czytam (widzę) 'wynalazki' zwiększania mocy poszczególnych żarówek, a wieczorem i w nocy już nic nie widzę. Zadaję sobie pytanie dlaczego tego nie wyłapują 'smerfy' i na badaniach technicznych. TOŻ TO ZAGROŻENIE na drodze. W światłach nadjeżdzającego pojazdu i jak się jedzie za takim 'pomysłowym' kierowcą to nic poza czerwonym światłem nie widać. Toż to nie dom uciech ! Moim skromnym zdaniem, tak jak przepisy stanowią, o takiej mocy żarówki TRZEBA instalować. Pozycyjne 5W, stop, przeciwmgłowe, kierunkowskazy 21W, mijania 50/55W, drogowe 55W, boczne kierunkowskazy 10W (o ile dobrze pamiętam). I na przodzie POWINNY być prawidłowo ustawione.

Cytat:
2006-08-12 18:34:56, omegabmaks pisze:
Ze zgroza czytam (widzę) 'wynalazki' zwiększania mocy poszczególnych żarówek, a wieczorem i w nocy już nic nie widzę. Zadaję sobie pytanie dlaczego tego nie wyłapują 'smerfy' i na badaniach technicznych. TOŻ TO ZAGROŻENIE na drodze. W światłach nadjeżdzającego pojazdu i jak się jedzie za takim 'pomysłowym' kierowcą to nic poza czerwonym światłem nie widać. Toż to nie dom uciech ! Moim skromnym zdaniem, tak jak przepisy stanowią, o takiej mocy żarówki TRZEBA instalować. Pozycyjne 5W, stop, przeciwmgłowe, kierunkowskazy 21W, mijania 50/55W, drogowe 55W, boczne kierunkowskazy 10W (o ile dobrze pamiętam). I na przodzie POWINNY być prawidłowo ustawione.

P O P I E R A M !!!!!!!

jerzy1961: poczytaj sobie o tzw. netykiecie, np tutaj, a zdanie które tam znajdziesz:
Naganne jest również zacytowanie całego listu tylko po to, aby dodać pod nim tekst: "zgadzam się" itp.
wydrukuj sobie i powieś na monitorze.

dzięki - darq - za oświecenie napewno przyda mi się informacja o netykiecie choć generalnie nie czatuję w internecie a jedyne forum to tylko tu , oczywiście w zw. z poruszaną tematyką (ale skoro już wspomniałeś o netykiecie to jest tam też punkt 5 IRC , oraz " Bądź wyrozumiały dla innych. Jeśli uważasz, że musisz zwrócić komuś uwagę - zrób to w liście prywatnym."- tymbardziej że Twoja uwaga właśnie do tego się ograniczyła , ani słowa na temat poruszanego postu ) a mój "cały cytat" faktycznie wynikał z niewiedzy na temat netykiety - ale i tak nie wwyczerpał mojego zdania o "ostrym" stopie więc ograniczyłem się do potwierdzenia cytatu - a trochę nocnych kilometrów w swoim życiu przejechałem , więc wiem o czym piszę - szczególnie kiedy stoi ktoś przed Tobą , na prostej drodze i z uporem maniaka nie zdejmie nogi z hamulca , a Ciebie jego "choinka" prześwietla na wylot.....pozdrawiam Jerzy - myślę że nie musiałem używać komendy/ignore

[ wiadomość edytowana przez: jerzy1961 dnia 2006-08-30 01:01:26 ]

[ wiadomość edytowana przez: jerzy1961 dnia 2006-08-30 01:02:37 ]

Cytat:
szczególnie kiedy stoi ktoś przed Tobą , na prostej drodze i z uporem maniaka nie zdejmie nogi z hamulca , a Ciebie jego "choinka" prześwietla na wylot.....

Wogole ignorancja w naszym kraju panuje jezeli chodzi o swiatla, jazda na drogowych, halogenach, przeciwmglowych przednich, tylnych to standard.

Co mnie bardzo drazni to ze policja ma w dupie zle ustawienia swiatel samochodow. A takie potrafia w nocy dokuczyc..

W dodatku kierowcy nie reaguja na jakiekolwiek znaki ze robia cos zle. W ciagu roku jak ktos jedzie za mna na drogowych i mrugne mu przeciwmglowymi do tylu to mniej wiecej jedna osoba zareaguje na to wylaczajac swiatla. O czym Ci ludzie mysla prowadzac samochod..

Zastanawiam sie nad zamontowaniem na tylnej szybie halogenow wycelowanych w oczy kierowcy za mna..

pzdr