Carina E - kontrolka oleju mruga

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Samochod - Carina E 1,6 wersja LB. Objaw jest nastepujacy, podczas jazdy gdy obroty spadaja miedzy 1000-2000 kontrolka oleju zaczyna bardzo szybko mrugac, po dodaniu gazu kontrolka gasnie - objaw znika.

Kto podopowie co to moze byc? Jakie to wrozy problemy? Jak samochod ostygnie to sprawdze poziom oleju rzecz jasna, ale dotad nie bylo z tym zadnych problemow, od przegladu do przegladu wszystko bylo ok...

Cytat:
2006-08-01 11:48:04, Kozmin pisze:
Samochod - Carina E 1,6 wersja LB. Objaw jest nastepujacy, podczas jazdy gdy obroty spadaja miedzy 1000-2000 kontrolka oleju zaczyna bardzo szybko mrugac, po dodaniu gazu kontrolka gasnie - objaw znika. Kto podopowie co to moze byc? Jakie to wrozy problemy? Jak samochod ostygnie to sprawdze poziom oleju rzecz jasna, ale dotad nie bylo z tym zadnych problemow, od przegladu do przegladu wszystko bylo ok...

Najpierw wyciera sie czop na 4 korbie trzeba wymienic panewki na pewno, narasta nagar itp. ...

Po prostu kolega zapomnial sprawdzic poziomu oleju

Cytat:
2006-08-01 11:50:37, Cromm pisze:
Najpierw wyciera sie czop na 4 korbie trzeba wymienic panewki na pewno, narasta nagar itp. ... Po prostu kolega zapomnial sprawdzic poziomu oleju

Mozesz prosze jasniej, tak jak do laika?!

Cytat:
2006-08-01 11:48:04, Kozmin pisze:
Samochod - Carina E 1,6 wersja LB. Objaw jest nastepujacy, podczas jazdy gdy obroty spadaja miedzy 1000-2000 kontrolka oleju zaczyna bardzo szybko mrugac, po dodaniu gazu kontrolka gasnie - objaw znika. Kto podopowie co to moze byc? Jakie to wrozy problemy? Jak samochod ostygnie to sprawdze poziom oleju rzecz jasna, ale dotad nie bylo z tym zadnych problemow, od przegladu do przegladu wszystko bylo ok...

jest gorzej - tzn, wlasnie sie dowiedzialem ze na calym bagnecie jest moze z 3mm oleju...

Cytat:
2006-08-01 12:33:27, Kozmin pisze:
jest gorzej - tzn, wlasnie sie dowiedzialem ze na calym bagnecie jest moze z 3mm oleju...

sytuacja jest o tyle dziwna, ze przy przegladzie po 124kkm nie bylo dolewek, pozniej po 134kkm tez nie, wszystko w normie, a teraz jest 139kkm i bagnet prawie suchy, nie stwierdzilem jakiegos wycieku, samochod nie dymi, wiec nie wiem co jest... przez te upaly?!

Cytat:
2006-08-01 12:42:05, Kozmin pisze:
sytuacja jest o tyle dziwna, ze przy przegladzie po 124kkm nie bylo dolewek, pozniej po 134kkm tez nie, wszystko w normie, a teraz jest 139kkm i bagnet prawie suchy

Witam
A kiedy kolega ostatnio olej wymieniał ? W tym modelu co 10 tys lub częściej przy agresywnej jeździe.
Pozdrawiam

Cytat:
2006-08-01 13:00:02, piwalek pisze:
Witam A kiedy kolega ostatnio olej wymieniał ? W tym modelu co 10 tys lub częściej przy agresywnej jeździe. Pozdrawiam

tak jak pisze ostatnie przeglady (a wiec i wymiana oleju) byly odpowiednio po 124kkm, 134kkm a teraz jest na liczniku 139kkm, wiec do wymiany mi zostalo jeszcze kilka kkm.

samochod nie jest mocno cisniety, moja dziewczyna nim jezdzi. Nie mam pojecia dlaczego tak nagle olej wyparowal?!

Jeżeli pojawiło się nagle to ja stawiam na wyciek ( np. koło filtra ).
Trzeba dobrze pooglądać silnik na kanale czy gdzieś nie jest mokry
( też chłodnicę oleju i rurki do niej ). Sprawdzić czy nie ma oleju w zbiorniku wyrównawczym i chłodnicy - to by była uszczelka np po przegrzaniu silnika - może dziewczyna nie zauwazyła . W tym silniku łatwo o przegrzanie.
Pozdro

Obejrzyj jeszcze przewody które idą do chłodnicy oleju z przodu za zderzakiem (przynajmniej u mnie w rollce tam są). Mi niedawno przerdzewiały tak że olej się dość mocno sączył, ale zauważyłem w porę plamki pod autem i nawet za dużo oleju nie ubyło.

Cytat:
2006-08-01 17:59:24, piwalek pisze:
Jeżeli pojawiło się nagle to ja stawiam na wyciek ( np. koło filtra ). Trzeba dobrze pooglądać silnik na kanale czy gdzieś nie jest mokry ( też chłodnicę oleju i rurki do niej ). Sprawdzić czy nie ma oleju w zbiorniku wyrównawczym i chłodnicy - to by była uszczelka np po przegrzaniu silnika - może dziewczyna nie zauwazyła . W tym silniku łatwo o przegrzanie. Pozdro

raczej patrzy na wskazniki i nie sadze zeby przegrzala auto. mam nadzieje ze to jakis wyciek ktory da sie bezproblemowo usunac i po sprawie, nawet nie chce myslec o remoncie silnika....

Cytat:
2006-08-01 18:35:35, Pigletto pisze:
Obejrzyj jeszcze przewody które idą do chłodnicy oleju z przodu za zderzakiem (przynajmniej u mnie w rollce tam są). Mi niedawno przerdzewiały tak że olej się dość mocno sączył, ale zauważyłem w porę plamki pod autem i nawet za dużo oleju nie ubyło.

na razie bedziemy sprawdzac czy nie ma na oko jakiegos wycieku, a w sobote podjade do serwisu

Moze uszczelniacz wału, moze puscił oring na pompie olejowej....
Jezeli olej u nie brało wogole a teraz olej wyparował w ciagu kilku tys km to .....wiele moze byc powodow
moze dziewcze upadło carinką na krawężnik,
moze uderzyla w cos miska olejową,

patrzyles pod spod auta czy jest sucho, obejrzyj miche olejową.
Na jakim oleju jezdzisz ? a na jakim jezdziles przed wymianą, czy na takim samym czy zmieniales olej ..?

pozdroweczka

Cytat:
2006-08-02 10:29:50, Cromm pisze:
Moze uszczelniacz wału, moze puscił oring na pompie olejowej.... Jezeli olej u nie brało wogole a teraz olej wyparował w ciagu kilku tys km to .....wiele moze byc powodow moze dziewcze upadło carinką na krawężnik, moze uderzyla w cos miska olejową, patrzyles pod spod auta czy jest sucho, obejrzyj miche olejową. Na jakim oleju jezdzisz ? a na jakim jezdziles przed wymianą, czy na takim samym czy zmieniales olej ..? pozdroweczka

moje dziewcze jest dosc uwazne, w koncu to Jej samochod . Zobacze sie z Nia a wtedy i samochod ale dopiero w piatek... Z tego co mi mowi, to pod samochodem po dolewce jest sucho, przed odpaleniem auta sprawdza poziom oleju i od poniedzialkowej dolewki (pierwszej i jedynej) na razie ani nie ma sladow wycieku ani na bagnecie nie ubywa...

samochodzik kupilismy od pierwszego wlasciciela, wszystko udokumentowane i sprawdzone w kompie ASO, caly czas jezdzi na tym samym oleju - CASTROL TXT.

jak bedziecie miec jakies pomysly to prosze napiszcie, jesli nie, to w sobote zawitam do serwisu i dam znac co tam ustala.

rowniez pozdrawiam!

Muszę Cię zmartwić. Miałem to samo.Nie będę tu pisał ponownie. Poszukaj postu UWAGA!!!!!!!!
W każdym razie objaw z kontrolką to brak ciśnienia oleju. U mnie skończyło się na remoncie silnika za 2400.
Jestem już po i końćzę docieranie.

aha.. przy spokopjnej jeździe po mieście też nie ubywało oleju, ale jak się bujnąłem 180 na uatostradzie Opole-Wrocław to we Wrocku bagnet wyglądał jakby go ktoś wylizał...

Skleroza- sprawdź auto od spodu. U mnie wywaliło CAŁY olej na spód .

Kurde mam nadzieje ze to nie bedzie remont, po wizycie w serwisie raczej mnie nie zmartwili, ich zdaniem to uszczelniacz przy skrzyni biegow, robota prosta ale pracochlonna - trzeba wyjac skrzynie, w zwiazku z tym poczekam z tym do przegladu. Za robocizne krzykneli 240PLN, duzo?! Jak sadzicie?!

mało, mi powiedzieli za demontarz i montarz skrzyni 400. ale na Twoim miejscu pojechłabym do innego speca. Niestety okazuje się czesto, że w ASO wiedzą mniej niż inni, bo częśto mają praktykantów lub młodych niewyszkolonych pracowników. ZApytaj innego DOBREGO mechanika czy nieszczelność skrzyni możę powodowaćmruganie kontrolki oleju- moim zdaniem , nie.
Pozdrawiam.

Cytat:
2006-08-07 23:11:40, midget pisze:
czy nieszczelność skrzyni możę powodowaćmruganie kontrolki oleju- moim zdaniem , nie. Pozdrawiam.

moim tez nie, pompa oleju, panewki ....tu bym szukał

Cytat:
2006-08-07 23:11:40, midget pisze:
mało, mi powiedzieli za demontarz i montarz skrzyni 400. ale na Twoim miejscu pojechłabym do innego speca. Niestety okazuje się czesto, że w ASO wiedzą mniej niż inni, bo częśto mają praktykantów lub młodych niewyszkolonych pracowników. ZApytaj innego DOBREGO mechanika czy nieszczelność skrzyni możę powodowaćmruganie kontrolki oleju- moim zdaniem , nie. Pozdrawiam.

zastanawia mnie jednak fakt, ze gdy kontrolka zaczela mrugac, sprawdzono olej - oleju praktycznie nie bylo, olej uzupelniono, kontrolka sie nie pali, w serwisie zdiagnozowali przyczyne wycieku oleju, stad dotad wszystko mi sie trzymalo kupy, czy jest jednak inaczej?!