Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2006-08-02 14:58:17 Witam,
Ja mam to samo w Ponym 1.5 od ok 50000 km. Tak jak u Ciebie, stuki na zimno nikną po rozgrzaniu. Ja używam Mobil Super M 15W-40. Nie wiem co to może stukać. W zimę jest to wręcz nieprzyjemne i dokuczliwe no ale narazie nic nie mogę zrobić. |
![]() Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-08-02 23:01:42 Widocznie mimo tej samej klasy olej jest rzadszy i dluzej zalewa hydrauliczne popychacze lub nie wymieniles filtra i sie przytkal smok i dopiero jak sie rozgrzeje to bardziej puszcza obieg oleju. U mnie na zimnym tez stuka ok 20 - 30 sekund az nie doleci olej. |
Skajor HF MEMBER Hyundai Accent Poznań | 2006-08-02 23:06:39 Filtr oczywiście wymieniłem. I tak sobie wykombinowałem, że zaleje go pólsyntetykiem. |
![]() Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-08-03 05:35:24 Ja mam Mobil 1 0w40. |
![]() marczello HF MEMBER Hyundai Accent Łódź | 2006-08-03 23:55:21 ja mialem podobnie, bo jak kupilem mojego Accenta to zmienilem olej ze zwyklego Mobile'a polsyntetyka na Shella Helixa Ultra cos tam, w kazdym razie pelen syntetyk. Mojej dziewczyny tata jest dystrybutorem shella wiec mialem 4l za 100pln- wiec okazja.
Po krotkim czasie jednak zaczalem zalowac, bo ten syntetyk tak mi wsyztsko wyplukal ze zawory zaczely klekotac niemalze niczym w dieslu. Wkurzylem sie i po niespelna roku wlalem mu znowu polsyntetyk i pukanie ustalo. Tzn puka, ale tylko kilka sekund po odpaleniu zanim olej nie zacznie krazyc. A co do roznosci klas olejow to rzeczywiscie olej olejowi nie ejst rowny mimo tej samej klasy. Nalezy patrzec wtedy na oznaczenia, na te literki, czym wyzsza tym lepszy olej. Bo chodiz o to zeby olej w starszych autach byl gestszyi zeby sie osadzal. |
![]() Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-08-04 22:45:27 Gestszy olej - trudniejszy rozruch w zimie. |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2006-08-05 20:32:17 ludzie co to jest Midland ????????????????
po pierwsze zalej olej FIRMOWY ja naprzykład polecam Valvoline bo mi brało i nie bierze teraz.... mobil, castrol po drugie filtr tez jest ważne i Hyundai zaleca mocno stosowanie orygianłu co ja rowniez polecam dostepne w jc za rozsadna kase no i na koniec dramatyczne zmiany nie mają sensu i moga robic kuku jak poprzedni włąsciciel lał mobila np 10w40 to zostań na tym a napewno nie zalewaj "lepszym" np syntetykiem bo w ten sposób sam sobie robisz kuku to tylko zwykle pytanie za ile kkm |
Skajor HF MEMBER Hyundai Accent Poznań | 2006-08-06 13:36:51 Wejdź na strone www.midland.pl To są dobre oleje, spełniają wysokie klasy jakościowe. |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2006-08-06 22:31:55 Skajor z całym szacunkiem pierwszy raz słyszę o firmie a tak się składa, że deko się olejami zajmuję ostatnio. Powiedz mi jak go znalazłeś bo czuję, ze jakiś mechanik/sklep bardzo Ci go zareklamował .... nie będę się rozpisywał jak po zmianie masz stukanie to masz na 99% winny olej jak się upierasz, ze on jest super dobry to zostań przy tym ja mam inne zdanie.... polecam coś conajmniej valvoline 10w40 aczkowiek nie wiem czy sie obejdzie bez płukania oczywiście mobil, castrol ... i prosze bez jazd w stylu 0w40 ![]() ![]() |
Skajor HF MEMBER Hyundai Accent Poznań | 2006-08-09 15:31:04 Dzis usłyszałem jeszcze jedną ciekawą teorie ![]() |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2006-08-10 22:02:04 no z wałkiem to bym zostawił na sam koniec... moze być jeszcze wina filtra, zdecydowanie polecam Oryginały i odradzam te JC po 10 zeta... to nie musi sie odrazu coś dziać, mozna 5 lat jeździć i bedzie ok tylko ze w lepiej sobie za 10 zł oszczedności nie zwiększać szans na kuku...
co do midlanda to ja nie polecam rozwiązań co maja mniej niz 1% użytkowników na rynku i na dodatek są ze średniej/dolnej półki.... co innego jak byś lał motula ![]() ![]() |
![]() akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2006-08-16 10:20:12 A ja mam takie pytanie. Kiedyś moje auto jeździło na Mobil Super S (półsyntetyk 10W-40). Z zapalaniem w zimie nie było problemów.
Potem chyba w jakimś serwisie wlali mineralny (Mobil Super M 15W-40) i zaczeły się problemy w zimie. Również mam stuki w silniku. Po pierwsze czy jak wrócę do półsyntetyka to czy coś się czasem nie zniszczy? Po drugie czy znikną hałasy? Stuki są tylko na zimno. Spytałem się w Mobilu (przez net) ale mi nie odpisali. |
mister HF MEMBER Toyota Avensis D4D '99 Czeladź | 2006-08-16 22:38:46
To zależy jak długo auto jeżdziło na mineralu i jaki w ogóle jest przebieg - myślę, że spokojnie możesz wlać półsyntetyka i obserwować co się będzie działo - jeśli zacznie Ci brać dużo oleju lub pojawią się wycieki to niestety będziesz musiał wrócić do minerala. MISTER |