MotoNews.pl
2 Spawanie budy migomatem - jaki gaz? (154731/0)

Spawanie budy migomatem - jaki gaz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakiego gazu uzywac przy spawaniu nadwozia migomatem?
Z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam

obojetnego lub aktywnego w zaleznosci od metody. CO2, argon, hel lub odpowiednie mieszanki.

oczywiscie najpopularniejszy i najtanszy jest CO2 i chyba calkowicie wystarczy zeby wychodzily ladne spawy

Cytat:
2006-08-03 08:14:52, KrauzeR pisze:
oczywiscie najpopularniejszy i najtanszy jest CO2 i chyba calkowicie wystarczy zeby wychodzily ladne spawy

polecam corgon jest mieszanka 2 gazow spawa sie najlepiej moim zdaniem

Poprzednia bude mialem calkowicie wyspawana na butli CO2 i nie bylo szans tego ruszyc...

Ale wiecie, druga sprawa to tez to urzadzenie trzymajace ten pistol z miga... Niektorzy nazywaja to cos spawaczem

W miare tanim rozwiazaniem jest rowniez uzycie propan butanu,spawy z pewnoscia ladnie sie rozejda po calej budzie a i spawacz niebedzie mial duzo roboty.

Jako spawacz metodą MIG z UDT-em polecam CO2.

na poklejenie budy CO2 w zupelności wystarcza

Cytat:
W miare tanim rozwiazaniem jest rowniez uzycie propan butanu,spawy z pewnoscia ladnie sie rozejda po calej budzie a i spawacz niebedzie mial duzo roboty.

napełnienie butli 6 kg CO2 kosztuje 15 złotych, to chyba nie sa jakies wielkie koszty?

chyba nie zrozumiałeś żarciku hemiego

Cytat:
2006-08-03 10:10:41, HEMIGTX pisze:

a ja bym proponowal wodor, auto bedzie wygladac jak jeden wielki spaw, poprostu nie do zniszczenia

Niom podobają mi się coniektóre próby wystrzelenia kolegóf w przestzeń wachadłowcem kompletnie nieprzygotowanym;]

Zdecydowanie CO2. Obspawałem już kilka kaszli w ten sposób więc można mi chyba zaufac;]

Dwupierdzian grochu

a jakie sa wady spawania bez gazu? Bo mi sie dzis skonczyl i nie wiem czy mi sie jutro uda gdzies dorwac gaz (da sie w niedziele gdzies?)

Cytat:
2006-08-13 00:18:30, jaqo pisze:
a jakie sa wady spawania bez gazu? Bo mi sie dzis skonczyl i nie wiem czy mi sie jutro uda gdzies dorwac gaz (da sie w niedziele gdzies?)

Spawanie bez CO2 zdecydowanie nie polecam. Wyjdą same kratery, i nie będzie można tego nawet nazwać spawem. Gaz jest po to, aby wypychał tlen spod palnika, i aby spaw sie nie utleniał. Zdecydowanie mówie NIE spawaniu migiem bez gazu. Jeśli się na to zdecydujesz, to nie licz na jakąś wytrzymałość tych spawów.

Cytat:
2006-08-13 00:37:25, MILES125 pisze:
Spawanie bez CO2 zdecydowanie nie polecam. Wyjdą same kratery, i nie będzie można tego nawet nazwać spawem. Gaz jest po to, aby wypychał tlen spod palnika, i aby spaw sie nie utleniał. Zdecydowanie mówie NIE spawaniu migiem bez gazu. Jeśli się na to zdecydujesz, to nie licz na jakąś wytrzymałość tych spawów.

no wlasnie sie zastanawialem bo pokapowalem sie ze gaz mi sie skonczyl nie tak odrazu a spawy wychodzily ciagle niezle - dlatego sie zdziwilem. I gdzie tu dorwac gaz w niedziele

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2006-08-13 01:00:15 ]

Po to sa manometry w reduktorze by sprawdzić czy cos jeszcze jest przed robotą......

a propos spawarek czy ktos moze mi podac minimalne parametry spawarki takiej zeby spokojnie pospawac maluszka
bo mam zamiar kupic po powrocie do polski i kompletnie nie wiem jakimi kryteriami sie sugerowac

Cytat:
2006-08-13 12:31:08, 34 pisze:
a propos spawarek czy ktos moze mi podac minimalne parametry spawarki takiej zeby spokojnie pospawac maluszka bo mam zamiar kupic po powrocie do polski i kompletnie nie wiem jakimi kryteriami sie sugerowac

mi sie wydaje ze taki 160 A powinien w zupelnosci wystarczyc