[K] Kupię uszkodzony siłownik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ma ktoś do odstąpienia/sprzedania uszkodzony siłownik klapki wlewu paliwa, lub którykolwiek z oryginalnych siłowników drzwi .

Zależy mi wyłącznie na sprawnym silniczku znajdującym się w którymś z tych siłowników.

Dopiero co wczoraj wymieniałem siłownik w drzwiach kierowcy, a dzisiaj na stacji musiałem otwierać klapkę wlewu paliwa 5-cio złotówką
Diagnoza: Uszkodzony silniczek, a dokładniej komutator w silniczku siłownika klapki wlewu. W siłownikach drzwi są takie same silniczki. Trzeba tylko przełożyć kółko zębate, bo w sił. klapki jest mniejsze niż w sił. drzwi.
Będę wdzięczny za pomoc.

Mam ja
Uszkodzony siłownik rygla klapki wlewu paliwa
Najprawdopodobniej się zaciął
Otworzył zamek i już nie zamknął
Właśnie wybieram się do garażu, jak znajdę to Ci dam znać

Cytat:
Mam ja
Uszkodzony siłownik rygla klapki wlewu paliwa
Najprawdopodobniej się zaciął
Otworzył zamek i już nie zamknął
Właśnie wybieram się do garażu, jak znajdę to Ci dam znać

No i jak? Znalazł się?

Cytat:
2006-08-06 12:08:19, tommi-j pisze:
No i jak? Znalazł się?

Dziś idę go dalej szukać
Musi być bo go nie wyrzucałem

ja tez gdzies mam, nie wiem na czym polega uszkodzenie, poprostu nie dziala.

A najlepiej to jak kupisz od np Vectry A, nier powinien byc drogi, a jest taki sam, nawet wtyczka jest ta sama

Cytat:
2006-08-06 13:36:11, netpro pisze:
ja tez gdzies mam, nie wiem na czym polega uszkodzenie, poprostu nie dziala. A najlepiej to jak kupisz od np Vectry A, nier powinien byc drogi, a jest taki sam, nawet wtyczka jest ta sama

Podobno nie
Może i kształt jest podobny ale wtyczka wymaga przeróbki
Gniazdo ( w siłowniku ) jest bodajże głębsze i kabelki są podłączane chyba w innej kolejności
Ktoś to nawet już na forum rozpisywał i nawet fotki dał
O ile dobrze pamiętam to u nas ten pręcik/rygielek jest wygięty w kształt litery S a u opli jest prosty jak drut

Powiem więcej, oryginalnych do espero są przynajmniej dwa rodzaje, różniące sie wtyczką.

Cytat:
2006-08-06 12:08:19, tommi-j pisze:
No i jak? Znalazł się?

Znalazł
Daj na priv. dane teleadresowe to Ci go wyśle
Zobaczysz czy się wogóle do czegoś nada
Siłownik się obraca względem własnej osi ale nie wysówa z obudowy
Jak go wciągło to już nie wyszedł

Cytat:
Podobno nie
Może i kształt jest podobny ale wtyczka wymaga przeróbki
........
O ile dobrze pamiętam to u nas ten pręcik/rygielek jest wygięty w kształt litery S a u opli jest prosty jak drut

Dokładnie. Drut wygięty jest na "esika". Poza tym nie wiem, czy "bebechy" są takie same i można przełożyć sam drut lub sam silniczek.

Cytat:
Znalazł
Daj na priv. dane teleadresowe to Ci go wyśle
Zobaczysz czy się wogóle do czegoś nada
Siłownik się obraca względem własnej osi ale nie wysówa z obudowy
Jak go wciągło to już nie wyszedł

Niestety, nic z tego
Uszkodzenie identyczne jak u mnie, odkleił się komutator w silniczku.
Niestety silniczki zarówno w siłowniku klapki, jak i siłownikach drzwi są "made in China" i w dodatku b. kiepskiej jakości.
Często się bawiłem takimi małymi silniczkami a 1 raz widziałem odklejony komutator.

na allegro widzialem sprawny silownik za 9 zl

nie wiem ile jest modeli silownikow, ale wiem ze osobiscie wymontowalem go z vectry i zamontowalem w espero, nic nie zmieniajac. Wtyczka tez taka sama.

Cytat:
nie wiem ile jest modeli silownikow, ale wiem ze osobiscie wymontowalem go z vectry i zamontowalem w espero, nic nie zmieniajac. Wtyczka tez taka sama.

A z której Vectry: A czy B

kilka postow wyzej napisalem ze od A, a tutaj kiedys dalem foty,
tylko ze wtedy myslalem ze wtyczka musi byc inna, a wystarczylo zdjac,odczepic ta przejsciowke i wtyk DU pasowal .

Cytat:
kilka postow wyzej napisalem ze od A, a tutaj kiedys dalem foty,
tylko ze wtedy myslalem ze wtyczka musi byc inna, a wystarczylo zdjac,odczepic ta przejsciowke i wtyk DU pasowal .

Dzięki za wyjaśnienie. Pędzę jutro na szrot w poszukiwaniu siłownika od Vectry.

Cytat:
na allegro widzialem sprawny silownik za 9 zl

Nie warto kupować używki z Espero, bo te siłowniki DU (made in china) to badziewie i psują się nagminnie. Szkoda wyrzucac kasę w błoto, skoro pasuje siłownik od Vectry A, a mozna go kupic za 20 zł.

espero_nexia_zamek_wlewu_paliwa

[ wiadomość edytowana przez: vitex dnia 2006-08-11 08:48:32 ]

http://www.allegro.pl/item120504600_espero_nexia_zamek_wlewu_paliwa_100_sprawny.html