MotoNews.pl

Wskaźnik ET dla Hyundai Getz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę kupić alusy do mojego Getza ale nie mam pojęcia jaki powinien być wskaźnik ET dla nowych felg tak aby nic mi potem nie obcierało podczas skrętu. Może ktoś wie gdzie można znaleźć informację na temat wskaźnika ET. Ogladałem felgę tę którą posiadam (zwykła stalowa) i nic na niej nie znalazłem. Dadam, że mam felgi standardowe 14" a opony 175/65.
pozdrawiam

O ile dobrze pamiętam standardowe felgi stalowe w Getzie mają ET 45 albo 46.
Ocieranie podczas skrętu nie jest problemem, bardzo mało prawdopodobne, żeby to spowodować, o wiele łatwiej o ocieranie tylnych kół o wewnętrzne krawędzie tylnych błotników.
Napisz dokładniej jakie felgi i jakie opony chciałbyś założyć, a myślę, że jestem w stanie Ci co nie co podpowiedzieć, przerabiałem w swoim Getzie już kilka wariantów.

Generalnie najważniejsze jaką chcesz szerokość opon. Jeśli standardową to nie musisz się aż tak bardzo ograniczać, najczęściej spotykane ET w nowych felgach alu to 38 i taka wartość tego parametru przy oponie 175 będzie w porządku, nic nie powinno ocierać. Natomiast jeśli chcesz szersze opony to już ET musi być bliższe wartościom fabrycznym.
Ja w tej chwili mam opony 195/50 na feldze 15-calowej z ET 40 i jest idealnie, wcześniej na tych samych felgach były opony 205 i rónież nic nie ocierało. Natomiast przy poprzednich felgach z ET 38 i oponach 195/45R16 niestety delikatnie przycierałem tylnymi oponami o błotniki...

Z tego co się orientuję to ET będzie inne dla felg stalowych a inne dla felg aluminowych. Informację o ET dla felg alu dla getza można uzyskać bez problemu w serwisie lub w firmach wulkanizacyjnych.

Będzie inne, ale nie dlatego że musi być inne.
Współczynnik ET zarówno dla felg stalowych jak i aluminiowych oznacza dokłądnie to samo i tak samo się go mierzy, więc inny być nie musi.
Od początku, w uproszczeniu: ET jest to odległość płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny jej montażu, a więc biorąc felgę aluminiową i stalową o tej samej szerokości i tym samym ET będą one umieszczone względem piasty identycznie. Zwykle ET felg aluminiowych jest mniejsze, w związku z czym całe koła "odsuwają" się od piasty, po prostu bardziej wystają.

Kiedyś z ciekawości wyszukałem:
Alufelgi
6,00 x 14 ET38
6,25 x 14 ET35
6,00 x 14 ET42

Felgi stalowe:
5 J x 14 ET46

Nie napisałem, że to jedyne dostępne,ale że takie znalazłem

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2006-08-22 09:44:50 ]

Cytat:
2006-08-11 08:18:11, zbyszkoz pisze:
Kiedyś z ciekawości wyszukałem: Alufelgi 6,00 x 14 ET38 6,25 x 14 ET35 6,00 x 14 ET42 Felgi stalowe: 5 J x 14 ET46

Stalowe tak, takie są fabryczne parametry, ale nie znaczy to że nie można założyć innych z innym ET
Aluminiowe... podane jakieś zupełnie przypadkowe wartości, które nie są jedynymi pasującymi... A zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że 6,25x14 z ET35 będzie za bardzo wystawiona na zewnątrz i przy oponie szerszej niż standardowa może pojawić się przycieranie...