Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() HaGie HF MEMBER hyundai getz Lublin | 2006-08-06 18:25:42 y0
ja czegos takiego niezauwazylem ![]() a z ktorego roku gacus ? pozdrawiam |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2006-08-07 12:38:36 Może trzeba by wystosować jakieś pisemko do HMP?
Może przyczynimy się do tzw "akcji serwisowej" i będą wzywać Getz'e na warsztat? ![]() Z tym pisemkiem to chyba nie jest głupi pomysł, bo co to za auto w którym nie można podróżować w czasie deszczu. P.S. Dobrze że mam dywaniki gumowe i mi nie wsiąkło tym razem.. |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-08-07 13:26:15 Ja myślę, że to nie jest zły pomysł, żeby oficjalnie zwrócić się do HMP z jakimś pismem czy czymś.
Jesteśmy Klubem użytkowników tej marki, zresztą oni o nas wiedzą ( ![]() Kolejną sprawą jaką można by jednocześnie poruszyć jest to nieszczęsne przykręcanie rejestracji na tylnej klapie i związana z tym rdza jaka występuje u większości z nas. |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2006-08-07 13:42:42 No to Ja jestem ZA! Mac - masz jakiś pomysł jakby to miało wyglądać (pisemko) i kto w zasadzie je złoży? Jakaś procedura?
Klapy jeszcze nie sprawdzałem, ale podejrzewam że ![]() |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-08-07 13:54:47 Myślę, że możemy zebrać wszystkie osoby z tymi problemami, jeśli chodzi o wodę to nie mamy dowodów, ale mamy już 3 osoby, które to potwierdzają, jeśli chodzi o rdzę to nie ma problemu, bo to łatwo pokazać. Myślę, że forma pisemka nie musi być jakaś super oficjalna, jeśli HMP jest poważną firmą to powinna dostrzec problem i spróbować go jakoś rozwiązać.
Powinniśmy opisać nasz problem, określić liczbę takich przypadków, ewentualnie nawet dołączyć zdjęcia każdego z "poszkodowanych" aut i wysłać to na oficjalnego maila ![]() Co do rdzy to u mnie jest już wyraźnie posunięta pod rejestracją, a do tego mam ze 3 odpryski na tylnej klapie, w których tez coś zaczyna się dziać... Czyżby klapa była bez ocynku... ![]() Problem w moim przypadku może być taki, że odpuściłem sobie przegląd w ASO przy 60 kkm... i zrobiłem go sobie sam. Ale z drugiej strony nie mam już chyba, zgodnie z panującymi przepisami, obowiązku jeździć ze wszystkim do ASO, a na blachę przysługuje gwarancja niezależnie od gwarancji mechanicznej (przegląd blachy mam wbity w książeczkę gwarancyjną). |
kuzak HF MEMBER Getz - active Nowy Dwór Mazowiecki | 2006-08-07 14:46:52 A ja właśnie dostałem ankietę satysfakcji klienta z nowego samochodu. Nie omieszkam im wspomnieć o naszych kłopotach.
W razie co to się podpisuję pod jakimkolwiek pisemkiem. ![]() |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2006-08-07 20:46:03 No to jedziemy z tym "koksem". MacTB czy możemy właśnie Tobie zlecić napisanie pisemka? Ja mogę też "Coś" przygotować tylko że najwcześniej w następnym tygodniu bo mam REMONT w domu ![]() W razie czego mogę nawet podać swoje personalia i podpisać. pzdr |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-08-07 21:01:19 Spróbuję może coś sklecić, wspólnymi siłami powinno wyjść nam jakieś ładne i składne pismo ![]() Ale w pierwszej kolejności wydaje mi się, że powinniśmy zebrać wszystkich zrzeszonych w HFP posiadaczy Getzów u których pojawiły się wspominane w tym wątku problemy... |
![]() jaro63 HF MEMBER Hyundai Getz + Uno Wrocław | 2006-08-07 22:38:39
i tu pomyłka, jednym z warunków zasadniczych utrzymania gwarancji jest wykonywanie przeglądów technicznych w autoryzowanej stacji obsługi. Oczywiście masz trochę racji, że możesz zgodnie z nowymi przepisami wykonać przegląd gdzie chcesz (!) ale jeśli gwarant stwierdzi że wykonanie przeglądu w ASO mogło uchronić cię przed usterką lub jej postepowaniu a jej tam nie wykonałeś to po gwarancji (dotyczy to wszystkich marek) |
![]() jaro63 HF MEMBER Hyundai Getz + Uno Wrocław | 2006-08-07 22:46:13 jeśli chodzi o wady można by dodać jeszcze stuki w tylnym zawieszeniu (opisywane szeroko w auto świecie z 2005 roku), co mnie się również przydarzyło, natomiast nie przytrafiło mi się aby coś przeciekało do wnętrza, a autko jest za młode aby tylna klapa gdzieś zachodziła rdzą. Ze stukami walczę już od trzech miesięcy i nic. ASO mówi że mogą to być amortyzatory tylne same w sobie (?), bo nic innego nie może wymyśleć, choć sprawność ich jest w granicach normy. Nawiasem ich sprawność na drugi dzień po odbiorze z salonu wynosiła okło 60%, gdzie fiaty na które wszyscy narzekają mają ponad 75% |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-08-07 23:14:47
Zgoda, ale gwarancja mechaniczna i tak mi się zaraz kończy, 3 latka minęły ![]() A wykonanie przeglądu nie w ASO nie ma wpływu na korozję na tylnej klapie, więc nie ma problemu, a sam przegląd blachy mam wykonany w ASO zgodnie z teminarzem przeglądów ![]() |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-08-07 23:21:12
Jeśli jeszcze Ci nie rdzewieje w miejscach przykręcenia tablicy rejestracyjnej to zadbaj o to żeby tego uniknąć póki możesz ![]() |
![]() jaro63 HF MEMBER Hyundai Getz + Uno Wrocław | 2006-08-08 11:48:44
masz rację ale.... aby gwarancja dalej obowiązywała (blacha a raczej perforacja 6 lat) należy wykonywać przeglądy w ASO nawet po upływie trzech lat. Sam przegląd blachy jest tylko częścią przeglądu kwalifikującego do utrzymania gwrancji. W warunkach jest napisane wyraźnie "przegląd" samochodu a nie np. blach |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-08-08 14:25:50
Nie jestem przekonany. Oczywiście nie będę się upierał, ale wydaje mi się, że terminy przeglądów blachy są niezależne od terminów przeglądów ogólnych samochodu. Do tej pory myślałem, że jak skończy mi się gwarancja mechaniczna to aby utrzymać gwarancję na perforację wystarczy, że będę podbijał w ASO przeglądy nadwozia... Ale na dobrą sprawę to gwarancja dotyczy perforacji, a to co dzieje się u nas (niektórych) jest jeszcze od perforacji dalekie, a raczej nikt dobrowolnie nie będzie czekać aż mu się dziury zrobią ![]() |
![]() jaro63 HF MEMBER Hyundai Getz + Uno Wrocław | 2006-08-09 10:56:36
jeśli chodzi o odpryski, należy uważać aby w ASO nie próbowali Tobie wmówić, że to jest po uderzeniu kamieni lub coś w tym rodzaju (częste działania ASO), a jeśli chodzi o gwarancję to uwierz mi, należy wykonywać przeglądy techniczne (jednym z punktów tych przeglądów jest przegląd nadwozia itp) |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-08-09 16:25:49 Ale przecież przeglądy nadwozia, czy jak to tam jest nazwane w instrukcji mają, o ile dobrze pamiętam, inne terminy niż przeglądy ogólne. No chyba, że się mylę, albo źle rozumuję (to możliwe, nie wykluczam ![]() Straszna to perspektywa dla mnie, jeździć do ASO dopóki nie skończy mi się gwarancja na perforację ![]() |