MotoNews.pl

Getz-dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Tak sobie czytam forum i dochodzę do wniosku, że Gacki mają:
- słaby lakier
- rdzewieją pod tablicą rejestracyjną
- przeciekacją podczas deszczu (z własnego doświadczenia).

Czy myślicie, że dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne (podwozie + profile zamknięte) pomogło by jakoś przedłużyć życie autku?
Moje poprzednie autko (Tico) było dodatkowo zabezpieczone przed korozją i wyglądało wyśmienicie na tle pordzewiałych kolegów
Czy to faktycznie pomaga czy był to zbieg okoliczności ?

Czy macie w swoich Gackach plastykowe nadkola i gdzie można je nabyć ?
Pzdr

wczoraj tj 08.08.06. odpowiedziałem na ten post, ale widzę że ktoś go wyautował - dlaczego?

[ wiadomość edytowana przez: jaro63 dnia 2006-08-09 11:06:00 ]

Cytat:
2006-08-09 11:05:41, jaro63 pisze:
wczoraj tj 08.08.06. odpowiedziałem na ten post, ale widzę że ktoś go wyautował - dlaczego? [ wiadomość edytowana przez: jaro63 dnia 2006-08-09 11:06:00 ]

No właśnie
Czytałem wczoraj Twoją odpowiedź. Dięki !

Ja również czytałem Twój post i nawet pisałem do niego odpowiedź, ale się nie pojawiła bo zawiesiła mi się przeglądarka... Być może próbująć ją ruszyć przez przypadek usunąłem Twój post, już mi się to kiedyś zdarzyło
Jeśli to moja wina to przepraszam, nie była to zamierzona operacja

no to więc spróbuję odtworzyć swoje wywody:
odnośnie lakieru nie dotyczy to wszystkich, należy zwrócić uwagę na to czy odpryski nie są wynikiem uderzeń kamieni spod kół samochodów jadących przed (dyskwalifikuje to naprawę gwarancyjną)
odnośnie rdzewienia pod tablicami rej - jest to nie wada samego pojazdu, a wada związana z nieprzemyślanym mocowaniem tych tablic
odnośnie przeciekania podczas deszczu - także nie dotyczy to wszystkich, np mnie to nie dotyczy a specjalnie próbowałem w czasie największych ulew czy gdzieś nie będzie ciekło i nic
Zabezpieczenie antykorozyjne może spowodować nawet utratę gwarancji, ponieważ producenci pojazdów gwarantują, ale tylko spełniając ich warunki. Mogą np zażucić iż materiał użyty do konserwacji miał wpływ na postępowanie korozji - nadmierne działanie kwasów na blachę (kwasów w składzie środka do konserwcji). Wszystko chodzi o kasę

Jaro, czy Twój Getz ma klimatyzację?
Zastanawiam się od czego może zależeć to przeciekanie, na pewno konstrukcja kanałów wentylacyjnych jest taka sama we wszystkich egzemplarzach, więc może różnica polega na klimatyzacji, może w tych nie przecieka?
Niech się wypowiedzą osoby, które doświadczyły tego przeciekania czy ich autka mają klimę, może to nam coś wyjaśni...
A może nie miałeś okazji jechać w takich warunkach w jakich te 3 sztuki w których się to ujawniło? U mnie było to podczas ulewy, ale sam deszcz nic by nie zrobił, woda lała się na auto jak z wiader, albo jeszcze gorzej, z bardzo głębokich kolein spod kół tirów jadących z przeciwka na wąskiej drodze. Czyli po prostu jakby ktoś stał i lał wodę ze szlaucha bezpośrednio do kratek wentylacyjnych...

Cytat:
2006-08-10 08:16:02, MacTB pisze:
Jaro, czy Twój Getz ma klimatyzację? Zastanawiam się od czego może zależeć to przeciekanie, na pewno konstrukcja kanałów wentylacyjnych jest taka sama we wszystkich egzemplarzach, więc może różnica polega na klimatyzacji, może w tych nie przecieka? Niech się wypowiedzą osoby, które doświadczyły tego przeciekania czy ich autka mają klimę, może to nam coś wyjaśni... A może nie miałeś okazji jechać w takich warunkach w jakich te 3 sztuki w których się to ujawniło? U mnie było to podczas ulewy, ale sam deszcz nic by nie zrobił, woda lała się na auto jak z wiader, albo jeszcze gorzej, z bardzo głębokich kolein spod kół tirów jadących z przeciwka na wąskiej drodze. Czyli po prostu jakby ktoś stał i lał wodę ze szlaucha bezpośrednio do kratek wentylacyjnych...

Mój Getz nie ma klimatyzacji, a przeciekanie miało miejsce w takich samych warunkach jak opisałeś - "oberwanie chmury" + szybka jazda.

Cytat:
2006-08-10 08:16:02, MacTB pisze:
Jaro, czy Twój Getz ma klimatyzację? .....

tak mój gacek ma klimę, a jeśli chodzi o przeciekanie to miałem okazję jazdy w wielkich ulewach i "bajorach" i nic, nawet kropelki. Więc wszystko wskazuje na to iż przeciekanie to raczej przypadłość gacków bez klimy, chodź tak jak proponujesz niech się wypowiedzą

Witam
Jeżeli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne to niestety w getz'ie jest ono nie wystarczające i nie dopasowane do naszych warunków atmosferycznych jak i drogowych. Zabezpieczone są tylko elementy zewnętrzne podwozia samochodu w stopniu bardzo minimalnym, natomiast np. nadkolami jest czysty lakier. Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa może występować rdza na stronie wewnętrznej błotników przednich przy połączeniu z podwoziem. Zastosowany środek zabezpieczający po ok. 2 latach (pewnie jest to tez uzależnione od przebiegu i nie tylko) pęka i odchodzi od podwozia.
Oprócz poniższych uwag odnośnie getza jest jeszcze jedna uwaga co do tego samochodu chodzi mi o zakończenie progu z tyłu samochodu. Czy nie można byłoby zakończyć prostym zejściem w dół nadkola które dobrze odprowadzałoby wszystkie nieczystości a nie zbierało błoto, śnieg, piach, sól itp.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Gacków.